6 käytännön ideaa ruokahävikin vähentämiseksi

Kävimme Teurastamon Hävikkifestareilla oppimassa, mitä itse kukin voi tehdä taistelussa hävikkiä vastaan.

Yhteistyössä Vaasan Oy.

1. Juo olutta

Wasted-olut käyttää raaka-aineenaan Vaasan Ruispaloja, jotka joutuisivat muuten hävikkiin. Leivän ja oluen yhdistäminen ei ole uusi juttu, sillä jo 5 000 vuotta sitten Kaksoisvirtainmaassa ensimmäiset oluet tehtiin leivästä puolivahingossa. Hävikkifestareilla Wasted-olutta jakanut piste oli ohittamaton vetonaula ja tankit tyhjenivät päivän mittaan ihmisten nauttiessa laadukkaasta oluesta.

Wasted-oluen pisteellä oli kova kuhina Teurastamon Hävikkifestareilla.
Wasted-oluen pisteellä oli kova kuhina Teurastamon Hävikkifestareilla.

2. Tilaa ruokaa

ResQ Club -palvelu iskee kiinni ravintoloiden ylijäämälounaisiin ja välittää niitä nälkäisille järkevään hintaan. ResQ:n kautta on pelastettu jo satojatuhansia annoksia tammikuun 2016 lanseerauksesta lähtien ja tekijät ovat vasta alussa. Hetki sitten ResQ Club osti hieman vastaavan saksalaispalvelun Mealsaverin. Hävikkifestareilla esittäytyneen yhteisyrityksen tavoitteena ei ole enempää tai vähempää kuin tuoda loppu ruokahävikille. Mukana palvelussa on jo yli 700 ravintolaa ja toimintaa 15 eri kaupungissa. ResQ:n kanssa samalla asialla on myös toinen suomalainen palvelu Lunchie.

3. Osta järkevästi

Molemmat suuuret suomalaiset kauppaketjut ovat olleet viime aikoina hereillä hävikin suhteen. K-kauppojen Ruokakesko tiedostaa, että hävikki on turha taakka ympäristölle. Niinpä K-ruokakaupoissa kiinnitetään huomiota tilaamalla sitä tarkemmin ja lahjoittamalla sitä hyväntekeväisyyteen. Samaa tehdään myös S-ketjun kaupoissa. Kuluttajan näkökulmasta ruokakaupassa hävikkiä voi hallita valitsemalla tuotteita, jotka ehdit käyttämään ajoissa, mutta joihin ei jää ylimääräistä käyttöaikaa. S-ketjun kaupoissa on kokeiltu päästä hävikistä eroon tehokkaammin punaisten hintalappujen ilta-alennuksella. Parhaimmillaan 60 prosentin alennettujen tuotteiden joukosta voi tehdä löytöjä, joita ei muuten raaskisi ostaa.

4. Osta mehua

Omenasiepparilta mehun ostaminen kannattaa, koska se on herkullista. Muitakin syitä toki löytyy. Se hyödyntää valmistuksessaan kaupunkilaisten pihoihin tippuneita ylijäämäomenoita ja työllistää ihmisiä, joiden on muuten erityisen haastavaa saada töitä. Omenapuita pihoillaan kasvattavat ihmiset kutsuvat Omenasiepparin paikalle, kun osa sadosta meinaa jäädä tarpeettomaksi.

5. Anna ruokaa eteenpäin

Aina ei tarvita kauppaa tai edes rahaa, jotta hävikkiä saadaan pienennettyä. NeighbourFood on nimensämukaisesti naapuruston ruoanjakopalvelu, jonka kautta voit laittaa ylijäämäruokasi naapureiden noudettavaksi. Sovelluksen taustalla oleva ajatus tiivistää monen hävikkitoimijan havaitseman epäsuhdan: monet ihmisistä ei saa ostettua tarpeeksi ruokaa, kun samaan aikaan kolmasosa maailman ruoasta heitetään roskiin. Koska nälänhädästä tuskin kärsitään kovin mittavasti suomalaisessa yhteiskunnassa, on NeighourFoodiin sisäänrakennettu hyväntekeväisyysominaisuus: 70 prosenttia ostosten hinnasta kanavoidaan

6. Käy ravintolassa

Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola Loop palvelee asiakkaitaan herkullisilla, kokonaan hävikistä loihdituilla lounaillaan. Päivittäiset raaka-aineet määrittelevät, mitä keittiöstä nousee. Lounaslautasen lisäksi hävikkilounas pitää sisällään salaattipöydän, keiton, kahvin, teen ja jälkiruoan.


Vaasan Oy tarjoaa sivuillaan ison kasan herkullisia vinkkejä, joilla hävikki muuttuu herkuksi. Leipäpussin loppuun käyttäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Tsekkaa Hävikistä herkuksi.

1 kommentti

Hämmentynyt

17.10.2017 18:04

Hävikkiuhan alla olevaa ruokaa verkkokaupassa myyvä palvelu Fiksuruoka.fi unohtui listalta. ;) Kannattaa tilata kuivaelintarvikkeet heiltä, jolloin nämä tuotteet eivät päädy hävikkiin. www.fiksuruoka.fi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi