City 30 vuotta

1986 perustettu City-lehti on tallentanut kaupunkikulttuurin vuosikymmenet.

Kaikkien aikojen ensimmäinen City-lehti ilmestyi vapun alla vuonna 1986. Sitä teki joukko ihmisiä, jotka halusivat muuttaa kaupunkia. Tehdä siitä avoimemman, vapaamman, iloisemman, inhimillisemmän.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin City-lehti on muuttumisestaan huolimatta säilynyt sielultaan samana. Se on edelleen kaupunkikulttuurin sanansaattaja, joka liputtaa monipuolisemman vapaa-ajan, parempien ravintoloiden ja vapaampien ihmissuhteiden puolesta.

Paremman ruoan ja juoman perässä

Cityn vahva ravintolaosaaminen juontanee juurensa siitä, että toimittajien tiedetään viihtyneen anniskelukapakoissa kautta aikojen. Ruokapaikat, -trendit ja tietenkin myös -juomat ovat Cityn keskiössä yhtä voimakkaasti tänään kuin 30 vuotta sitten.

1986: City huomioi kasvavan etnisen ravintolailmiön Helsingissä. Kiinalainen ruoka on suosiossaan, mutta onko se aitoa? Jutussa kerrotaan, että Helsingissä on kuusi kiinalaista ravintolaa. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin ravintoloita on “muutama” lisää.

1986: Luulitko, että brunssi on 2000-luvun ilmiö? Cityssä julkaistaan kesällä kasikuus ensimmäinen brunssiopas, jonka otsikko on nerokas: “Aamilo, lounake, puolinen - ei vaan: brunssi”.

1987: City julkaisee ensimmäisen ravintolaäänestyksen tulokset. Äänestys tapahtuu lehdestä leikattavalla lomakkeella, ja vastauksia saapuu toimitukseen kokonaiset 1879 kappaletta. Ensimmäisen äänestyksen ääniharava on viidessä kategoriassa ykköseksi noussut italialaisravintola La Vista.

1989: City kampanjoi ravintoloiden, Alkon ja lukijoiden kanssa myöhäisempien ravintola-aukiolojen puolesta. Lehdessä julkaistaan vetoomuslomake, jonka sai lähettää ravintolahenkilökunnan liiton puheenjohtaalle. Aukioloaikoja väljennettiin vuonna 1992.

1993: Helsingin “baarisoitumisen” kunniaksi City alkaa rankata kapakoita muun muassa hinnan, tunnelman ja kävijäkunnan mukaan. Yksi sektori kertoo, mitä ravintolan lattialta löytyi. Näitä ovat muun muassa markka, plektra, kirjastokortti ja basisti Silu Seppälä.

1999: Veganismi on millenniumin kynnyksellä jo niin last season, että Cityssä kirjoitetaan freeganismista eli eettisestä roskisdyykkaamisesta. Helppo Elämä -nimisessä jutussa väläytellään mahdollisuutta siitä, että laiska ja rikas voi tilata hieronnan, viinipullon ja siivoojan kotiin, mutta ravintoloista kotiovelle saatiin vain pizzaa - Woltista tai Foodorasta ei ollut vielä tietoakaan.

2006: Kampin keskus avataan. Cityssä innostutaan suuren maailman liikekeskuksen mahdollisuuksista: on hohtokeilausta, on innovatiivista kahvilabaaria ja tietenkin Sedu Koskisen luksusyökerhoa, jonka avautumista odotetaan pankkikortit tanassa.

2011: Ravintolapäivä järjestetään ensimmäistä kertaa. City liputtaa tapahtuman puolesta joka kerta, kun se järjestetään. Toimituksen jäsenistössä suunnitellaan omaa ravintolaa tuloksetta vielä tänäkin päivänä, koska syöminen on liian paljon kivempaa kuin kokkaaminen.

2016: City vahvistaa osaamistaan ravintolakentässä entisestään lyömällä hynttyyt yhteen pöydänvarausjärjestelmä TableOnlinen ja rafla-arviosaitti Eat.fi:n kanssa. Parempi ravintolakulttuuri, täältä tullaan!

Rakkauden asialla

Jos seksistä, sukupuolitaudeista, pettämisestä tai sinkkuudesta ei uskalleta puhua, City kirjoittaa siitä - ja niin on aina ollut. City puhuu sujuvasti yhteyden, avoimuuden ja rakkauden kieltä.

1987: Cityn viimeisille sivuille perustetaan Ilmoitustaulu-palsta, jossa julkaistaan paitsi yritysten mainoksia, myös lukijoiden henkilökohtaisia ilmoituksia. Ensin palstalla julkaistaan onnitteluja ja syntymäilmoituksia, myöhemmin vuokrattavia asuntoja ja myytäviä sähkölaitteita, mutta vuosien saatossa siitä kasvaa kaupungin virallinen deittipalsta. “LIISA: (Juustovoileipä Varkaudessa aamunkoitteessa). Ota yhteys ma 9-10. I.K.” (1989)

1989: Luulitko, että newyorkilainen deittikulttuuri naisten näkökulmasta on uusi juttu Suomessa? Ehei. Jo 80-luvun Helsingissä järjestetään naisille luento: Kuinka mies isketään - neuvoja New Yorkista, ja siitä yleisölle uutisoi tietenkin City-lehti.

1995: Cityn bailututkimuksessa selviää, että mieslukijat haluaisivat kaikkein mieluiten jatkoille Maria Guzeninan tai Kirsi Pihan kanssa, ja naisille kelpaa parhaiten Jari Sarasvuo. Jatkoseuran naiset iskisivät silmäpelillä, miehet puhelahjoilla.

2000: Keväällä 2000 noin 1,6 miljoonaa ihmistä käyttää internetiä viikottain, ja City tietää, että chateissa kukkii myös rakkaus. Cityn verkkorakkauskyselyyn vastanneista noin 60 prosenttia kertoo etsivänsä seuraa ravintoloiden sijaan mieluummin netistä. Kuuletko jo tulevaisuuden ja Tinderin kutsun?

Folke West
Folke West

2006: Folke Westin kuubalainen tyttöystäväruletti puhututtaa Cityssä. “Minun on rakasteltava heidän kanssaan kolme kertaa yössä. Minä olen se osapuoli, joka joskus joutuu vetoamaan päänsärkyyn.”

2011: Suuren seksikyselyn “rinnat-perse-maaottelun” voittaa takamus 61 prosentilla äänistä ja seksitutkija Osmo Kontula vahvistaa, että anaaliyhdyntä yleistyy. Seksikyselyyn vastaa tavan kansan lisäksi tietysti myös seksin ammattilainen, Cityn ikuisuussuosikki Henry Saari, joka kertoo saavansa kiksejä polvisukista.

2016: Cityssä kirjoitetaan monipuolisesti parisuhdeen hoidosta, kumppanin etsinnästä ja seksitutkimuksista. Mikä lukijoita kiinnostaa eniten? Pettäminen.

Syväsukelluksia ilmiöihin rohkeista kulmista

Harva asia on Citylle tabu ja kiinnostavat kulmat saattavat löytyä yllättävistäkin aiheista. Vuosien varrella Cityn sivuilla on syväsukellettu aiheisiin, jotka eivät muita kiinnosta ja otettu liberaaliin, mutta kriittiseen käsittelyyn ilmiöitä valtavirrasta.

1986:“Blitz! Crack! Fresh! Crime! Bomb! Flash! Murder! Wow. Sitä on jo Helsingissäkin.” Siinä, missä iltapäivälehdet ovat edenneet samalle ajatuksentasolle vasta viime vuosina, kysyi City jo 1986, onko graffiti taidetta vai töherrystä? 2001 Cityn Kim Finn hyppäsi graffitipossen mukaan laittomalle maalausreissulle ja graffitiaiheet ovat pysyneet pinnalla tähän päivään asti.

1987: Gentrifikaatiosta on jauhettu iät ja ajat, mutta City kirjoitti kasarilla “centerficationista” eli “keskustoitumisesta”. Go Kallio! -artikkelissa kerrottiin, kuinka vanhat ihmiset väistyvät ja nuoret tulevat tilalle. Asuntojen hinnat olivat jo nousussa ja 7982 markan keskimääräinen neliöhinta kirpaisi. Nyt neliöhinta on sama, mutta valuutta eurot.

1995: Ilmeisesti Jyrki Katainen ei ollut lukenut Pekka Himasen haastattelua Citystä vuodelta 1995 tilatessaan kohuttua “Himasen raporttia”, sillä filosofi nimenomaan sanoi: “mä en halua olla mikään vastausautomaatti, kaikkea kommentoiva valmiiden vastausten tarjoaja.”

1999: 21-vuotias Tomi kertoi Cityn haastattelussa olevansa ex-miljonääri, joka elää sossun varassa. Hän oli ollut keskeisiä hahmoja Turun isoimmassa huumeliigassa ja vuosia niin sekaisin, ettei aina pystynyt edes kävelemään. Heroiiniongelma on poistunut, mutta huumeiden käytön laajuus on edelleen tabu suomalaisessa mediassa.

2014: City listasi suomalaisen holhouksen pahimpia ylilyöntejä. Listalta löytyi muun muassa uimarannoilta poistettuja pelastusrenkaita, Kauppahallin tuuletuskieltoa, aurinkoenergian käytön rajoituksia ja kiellettyjä kananmunia.

2015: Vuonna 2008 Arman Alizad kirjoitti Cityyn maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuneen kolumnin. 2015 Arman kertoi Cityn haastattelussa mielipiteidensä muuttuneen maailmalla reissatessa ja tyrmäsi oman kolumninsa tiukat ajatukset.

Citystä sanottua

“Walter de Camp kirjoitti aikoinaan matcha-teestä. Kun menin eräästä teepuodista hakemaan tätä herkkua, törmäsin häneen. Oli hieno hetki päästä kättelemään itse herraa, jonka kirjoituksia oli tullut ahmittua Cityn sivuilta jo useamman vuoden ajan.” - @jakoavvain / instagram

“City-lehden kannessa luki, että olen Suomen suurin mulkvisti. Se oli kuin isku palleille. Vannoin, etten enää koskaan anna haastattelua Citylle. Ja tässä minä nyt istun.” - Reino Nordin

“City oli 90-luvun ylivoimaisesti kiinnostavin julkaisu, sen ilmestymistä odotettiin kuin kuuta nousevaa ja sieltä kuuli kaikki uusimmat jutut. Kuultua-palsta oli ihan ehdoton.” - ravintoloitsija Mikko Olanterä

Musta Barbaari
Musta Barbaari Kuva: Andrei6000

“Vielä 80-luvun puolivälissä kahvila tarkoitti Suomessa Esson baaria ja eilistä viineriä, ravintolaruoka puoliksi palanutta wieninleikettä, viina taskulämmintä kossua, matka Kanarian saaria ja asiakaspalvelu tiuskimista. Vapaa-aika oli sitä, että mentiin pilkkomaan halkoja mökille. Sitten tuli City. Yhtäkkiä kaupunki oli jotain muutakin kuin rivi asuntoja ja työpaikkoja. Se oli elämän pienten ja suurten ilojen, mahdollisuuksien ja seikkailujen keidas. City-lehteä kuului vihata. Kukaan ei tunnustanut lukevansa sitä. Silti se katosi säännöllisesti telineistä. Se vaikutti kaupunkikulttuuriin, palveluihin ja lehdistöön omalla herkullisen kuplivalla tavallaan. City näki Neuvostoliiton katoamisen, laman ja salaperäisen, kohtalokkaan www-maailman. Mutta eräät asiat eivät muutu: yhä ihmiset haluavat herkutella, matkustaa, tanssia ja pariutua!”
- Zzz-top, city.fi

“90-luvulla City oli kova juttu. Syvältä maaseudulta lähdettiin lehtimetsästykseen kauas Helsinkiin ja Tampereelle. Lehtiä vietiin kasoittain Tyrväälle ja kierrätettiin kädestä toiseen.” - Samuli Suonpää, kirkon viestijä

“Olen paljosta velkaa Citylle. Cityn päätoimittaja uskoi meihin, kun me ei oltu vielä mitään.” - James Nikander / Musta Barbaari

“Anaalivalkaisusta en ollut tietoinen ennen Cityn reportaasia aiheesta. Olisin toki voinut elää ilman tietoisuutta siitä, mutta eipä siitä haittaakaan ole ollut.” - VeliSkeptinen, city.fi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi