Craft-siiderien nousukausi alkaa

Mitä olut edellä, sitä siideri perässä. Tervetuloa aitojen siiderien buumi!

Kuva: Johanna Mühlbauer / Fotolia

Kenellekään ei liene yllätys, että craft-oluiden trendi on kasvanut viime vuosina huimasti. Suomeenkin syntyy tällä hetkellä puolitoista pienpanimoa kuukaudessa. Kaikille riittää töitä, sillä pienpanimo-oluiden osuus markkinoilla myös kasvaa koko ajan.

Pienpanimo-oluiden buumin keskellä tuntuu, että Suomelle aiemmin niin rakas siideri on unohtunut kokonaan. Osan mielestä se on varmasti hyväkin juttu, sillä kuka esanssisia sokeriliemiä kaipaisikaan. Mutta miten on laita aidon, huolella tehdyn käsityösiiderin?

"Craft-siiderit ovat ehdottomasti nousussa, vaikka trendi ei vielä juuri Suomessa näy", kertoo Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen.

"Yhdysvalloissa siiderimarkkinat ovat kuusinkertaistuneet viimeisessä neljässä vuodessa ja Eurooppa tulee perässä. Pienet, paikalliset toimijat vastaavat käsityöjuomien kysyntään suuria perinteisiä valmistajia paremmin."

Maailmalla on tällä hetkellä suurin siideribuumi sitten 90-luvun, ja craft-trendi tihkuu olutpuolelta myös siiderimaailmaan. Aitojen makujen perässä liikkuvat kuluttajat ovat kiinnostuneet perinteistä ja alkuperästä muidenkin tuotteiden kuin oluen kohdalla. 

Suomessa siiderin myynti on kuitenkin laskenut melkein puoleen siitä, missä se oli vuonna 2007. Olutta myydään 12 kertaa siideriä enemmän. Eikä ihme, kun siiderit maistuvat yhä useammin kiiviltä, mansikalta tai vaniljalta kuin aidolta omenasiideriltä. Kuluttajat ovat nykyisin niin ainesosalistatietoisia, että säilöntäaineet, lisäaineet ja sokerit ajavat ihmiset pois.

Saimaan Juomatehdas on päättänyt käydä taisteluun aidon suomalaisen siiderin puolesta. Tällä viikolla markkinoille laskettiin uudet Crafty-siiderit, jotka eivät sisällä keinotekoisia väri-, aromi- tai lisäaineita.

"Oikeassa siiderissä on meidän mielestämme omenamehua, vettä ja hiivaa. Jos siihen kaivataan makeutta, se tehdään omenamehulla, ei ulkopuolisilla sokereilla", Laukkanen sanoo. 

Crafty-omenasiidereitä on kahta laatua: Dry ja Extra Dry, ja molemmat ovat vahvuudeltaan 4,7-prosenttisia. Siiderit ovat suodattamattomia tölkkisiidereitä, ja ne tehdään puolalaisista omenoista siksi, ettei Suomesta ole mahdollista ostaa tarpeeksi suuria määriä omenoita. Kolmasosa Euroopan siideriomenoista tulee Puolasta. Craftyt valmistetaan Mikkelissä omenamehusta käyttämällä.

Saimaan Juomatehdas toivoo sysäävänsä Crafty-siidereillä Suomessakin siiderien arvostuksen ja tuotannon uuteen nousuun.

"Haluamme olla suomalaisen käsityösiiderin suunnannäyttäjiä. Palauttakaamme yhdessä siiderin arvostus", Laukkanen sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi