Helsinki haluaa rakentaa "maailman parhaan arkkitehtuuri- ja designmuseon"

Eteläsataman tontti on sama, mille kaavailtiin Guggenheimia, mutta projektin lähtökohdat täysin erilaiset.

Alvar Aallon linjakkaiden muotojen voisi kuvitella olevan vahvasti läsnä, jos kaavailtu museo toteutuu.
Alvar Aallon linjakkaiden muotojen voisi kuvitella olevan vahvasti läsnä, jos kaavailtu museo toteutuu. Kuva: seier+seier / Flickr.com

Helsinki kaavailee Eteläsatamaan rakennettavaksi maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseota. Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaama suunnitelma mahdollisesta museosta julkaistiin torstaina 28. maaliskuuta.

Helsinki ei ole liikkeellä vaatimattomasti museohankkeensa kanssa, sillä tavoitteeksi on asetettu "maailman paras arkkitehtuuri- ja designmuseo".

"Kaupunki on valmis edistämään konseptisuunnitelman mukaisen uuden museon rakentamista Helsinkiin, mikäli yhteisymmärrys hankkeen rahoituksesta ja etenemisestä eri kumppanien kanssa löytyy. Keskeistä on, että kaupunki investoi maailmanluokan sisältöön ja kokemuksellisuuteen – ei pelkkiin seiniin. Eteläsataman alueen kehittäminen ja merellisyys on kaupungille tärkeää. Museon sijoittaminen juuri tälle alueelle avaa kaupungille mahdollisuuden uudenlaisen kaupunkitilan kehittämiselle ydinkeskustaan", sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Museo tavoitteena olisi näyttää kokoelmillaan ja tarinoillaan, miten suunnittelijoiden ja muotoilijoiden valinnat ovat rakentaneet yhteistä maailmamme. Museon tavoite on sytyttää katsomaan maailmaa suunnittelijan silmin: kaiken voi tehdä toisin, paremmin.

"Suomi ansaitsee maailmanluokan arkkitehtuuri- ja designmuseon. Sen toteuttamiselle Helsinkiin on erinomaiset mahdollisuudet ja tuki, tämä on käymissämme keskusteluissa tullut selväksi. Suomi tunnetaan arkkitehtuuristaan ja designistaan. Maineen varaan kannattaa rakentaa ja vauhdittaa näin myös alojen kehitystä ja kasvua. Uusi museo ammentaa perinteestä, mutta haastaa totutun museokokemuksen ja auttaa näkemään tulevaisuuden vaihtoehtoja. Näin se entisestään lisää Helsingin tunnettuutta ja vetovoimaa maailman toimivimpana kaupunkina", sanoo projektiryhmän johtaja, toimitusjohtaja Tuomas Auvinen

Museon ytimen muodostaisi arkkitehtuuria ja designia yhdistävä ydinnäyttely, jossa muotoilua ei vain esitellä, vaan sitä pääsee kokeilemaan. Uuden teknologian suhteen suunnitellaan, että museo kurottaisi menneen sijaan myös tulevaan esimerkiksi erilaisten virtuaalisuunnitelmien muodossa.

Kaavailtu tontti on sama, jolle väännettiin pitkään Guggenheim-museota. Ulkomaisen franchise-brändin kalliit suunnitelmat päätyivät väännön jälkeen roskakoriin. Guggenheim-hanketta kritisoitiin eri toten siitä, että siinä kansainvälistä bisnestä tekevää museobrändiä olisi tuettu mittavasti suomalaisten veronmaksajien rahalla. Tontissa ja sijainnissa ei sinällään ollut mitään vikaa, ja tarve ja kiinnostus uutta museota kohtaan ovat olemassa.

Konseptisuunnitelmatyön käynnistivät syksyllä 2018 opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseon säätiön kanssa. Sen aikana ministeriö ja Helsingin kaupunki ovat valmistelleet yhteisen näkemyksen hankkeen mahdollisesta toteutusmallista. Ehdotuksessa museon pohjaksi perustettaisiin uusi säätiö, johon yhdistyisivät myös olemassa olevien museoiden taustasäätiöt. Lisäksi museon toimintaa varten perustettaisiin yritys.

Museorakennus toteutettaisiin Eteläsataman alueelle osana alueen laajempaa kokonaiskehittämistä. Hankkeen eteneminen vaatii jatkoselvityksiä tarvittavista tiloista, taloudesta ja hallinnosta. Valmistelun on tarkoitus jatkua kevään aikana.

1 kommentti

kapiteeli

1.4.2019 15:51

Keskellä Helsinkiä on jo loistava yksityisellä rahoituksella rakennettu Amos Rex.

Nyt taas ollaan polttamassa miljoonia verovaroja turhaan museoon.

"Kaavailtu tontti on sama, jolle väännettiin pitkään Guggenheim-museota. Ulkomaisen franchise-brändin kalliit suunnitelmat päätyivät väännön jälkeen roskakoriin. Guggenheim-hanketta kritisoitiin eri toten siitä, että siinä kansainvälistä bisnestä tekevää museobrändiä olisi tuettu mittavalla suomalaisten veronmaksajien rahalla"

Pelkään että tuostakin museosta tulee veronmaksajille uusi riippakivi -ei jatkoon

Sitäpaisti Helsingissä on jo Arkkitehtuurimuseo osoitteessa Kasarmikatu 24.

Ja Desingmuseokin on jo olemassa Helsingissä osoitteessa Korkeavuorenkatu 23 joten mitä uutta?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi