Isoveli internetiin?

”Internet-kansalaisjärjestö Electronic Frontier Finland myönsi oikeusministeriölle lain valmistelusta Isovelipalkinnon.”

Oikeusministeriö on kyllästynyt villiin ja vapaaseen verkkoviestintään. Eduskunnan käsittelyssä olevalla lakiesityksellä halutaan panna verkkojulkaisut kuriin ja nettikeskustelijat seurantaan.

Anonyymin internet-keskustelun aika on ohi, jos uusi sananvapauslaki onnistuu tehtävässään. Palvelinten ylläpitäjät velvoitetaan kirjaamaan tietoja verkkoviestien lähettäjistä.

Verkkojulkaisun ylläpito joutuu myös vastuuseen käyttäjien kirjoittamista viesteistä. Käytännössä kirjoitukset pitäisi tarkistaa etukäteen. Valvonta on kuitenkin niin kallista, että monia keskustelupalstoja uhkaa sulkeminen.

”Lainsäätäjät ovat pahasti hukassa, jos kuvittelevat määräävänsä lakikirjalla verkkojen verkkoa, internetiä. Onkohan tästä laista päättävällä kenelläkään perustietämystä siitä miten verkko toimii”, ihmettelee Jippiin portaalijohtaja Mika Manninen.

Laki parantaa herjauksen uhrin asemaa ja siistii epäilemättä osaa keskustelupalstoista. Toisaalta sen ulottumattomiin jää miljardeja sivuja.

Vanha laki vuodelta 1919

Uusi sananvapauslaki korvaa yli 80 vuotta vanhan painovapauslain.

”Laki koskisi kaikkea joukkoviestintää. Myös internet kaipaa sääntelyä”, sanoo oikeusministeriön lainsäädäntöjohtaja Matti Niemivuo.

Olennainen uusi käsite on verkkojulkaisu, ”yhtenäiseksi laadittu verkkoviestien kokonaisuus, jota on tarkoitus julkaista säännöllisesti”. Verkkojulkaisu voi olla esimerkiksi sanomalehden verkkosivusto, portaali tai yksityishenkilön harrastustoimintaan liittyvä toistuvaisjulkaisu.

Yksityiset kotisivut eivät yleensä ole verkkojulkaisuja eivätkä tiukimmat määräykset koske niitä.

Tunnistetiedot talteen

Lakiehdotus turvaa oikeuden kirjoittaa nimettömänä. Toisaalta verkkojulkaisun ylläpitäjän on tallennettava kolmen kuukauden ajaksi keskustelijoiden tunnistetiedot, vähintään osoite, josta viesti on tullut.

Tunnistetietoja tarvitaan rikosten selvittelyyn ja siksi, että viestin lähettäjälle voitaisiin ilmoittaa, jos viestin jakelu keskeytetään. Keskeyttämiseen vaaditaan hyväksyttävä syy.

“Käytännössä tallentaminen on usein mahdotonta, kallista tai täysin turhaa. Viestin lähettäjää ei aina voida tunnistaa edes periaatteessa, saati sitten käytännössä. Mutta tuleepa jotain tallennettua, kun lainsäätäjä niin vaatii”, sanoo tutkija, tohtori Kai Puolamäki.

Puolamäki on internet-kansalaisjärjestön Electronic Frontier Finland ry:n (EFFi) hallituksen jäsen. Yhdistys myönsi oikeusministeriölle lain valmistelusta Isovelipalkinnon.

“Joukkoviestinnän vastuulaki perustuu samaan sensuuriajan jälkeiseen ajatusmaailmaan kuin painovapauslaki”, Puolamäki suomii.

”Lakitekstistä ja perusteluista käy selvästi ilmi, että kirjoittajan tiedot netissä julkaisemisesta ja teknisistä asioista ovat olleet erittäin heikot.”

EFFin puheenjohtaja Mikko Välimäki jatkaa:

”Lakihanke on tyypillistä terrorismi-populismia. Lisää valvontaa, lisää rangaistuksia.”

Toimittaja vastaa kaikesta

Kirjoittajan oma vastuu tekstistään ei riitä. Verkkojulkaisulle on valittava sanomalehden malliin vastaava toimittaja, joka on vastuussa koko julkaisusta – myös viesteistä, joita on jätetty siihen kuuluvalle keskustelupalstalle. Asiattoman viestin poistaminen jälkikäteenkään ei auta, koska vahinko on tapahtunut jo sen ilmestyessä näkyviin.

”Laki näyttää asettavan ylläpidolle liian suuren vastuun muiden viesteistä. Pitäisi riittää, että loukkaavat, kuten rasistiset, viestit poistetaan nopeasti. Tiedä sitten miten tarkasti lakia tullaan soveltamaan”, sanoo Esa Isopahkala, suositun Matkapuhelininfo.com-sivuston ja foorumin ylläpitäjä.

Laki sälyttää verkkojulkaisuille myös tallennusvelvoitteen: kaikki netissä julkaistu materiaali muutoksineen on arkistoitava 2-3 kuukauden ajaksi.

”Miksi ei vaadita esimerkiksi sitä, että kaikki yleisötilaisuuksissa pidetyt puheet on videoitava ja tallenteet säilytettävä useita kuukausia?” Kai Puolamäki vertaa.

”Minä uskon edelleenkin yhteisön itsesäätelyyn”, sanoo Jippiin Mika Manninen. ”Verkkohäiriköt kuuluvat systeemin luonteeseen ja käyttäjät tietävät sen varsin hyvin. Yhteisö kehittää omat keinonsa hyljeksiä häirikköjä.”

”Itsesäätelyyn portaalin ylläpitäjät voivat tuoda työkaluja käyttäjille. Näitä ovat muun muassa reittauspainikkeet, joilla jaotellaan kusipäät ja einsteinit, ignorepainikkeet, nicknamet, bannaus, yhteisön vapaaehtoisseriffit, jäähyt ja porttikiellot.”

Vapaata internetiä rummuttava Jippii esitteli äskettäin myös uuden nettiliittymän, jonka keskeinen idea on, että käyttäjä pysyy mahdollisimman tuntemattomana. Mitään käyttäjätietoja ei rekisteröidä.

Sisäministeri Ville Itälän perustama työryhmä antaa pian raporttinsa siitä, miten rikollisen aineiston levittämistä internetissä voisi rajoittaa. Olkaa valppaina, kansalaiset.

Lakiesitys nähtävillä: www.om.fi/3578.htm

Mitä uusi laki merkitsee

• Valvonta tiukentuu ja viestejä tarkistetaan etukäteen
• Keskustelupalstoja suljetaan
• Ylläpidon on tallennettava viestin lähettäjätiedot
• Tuomioistuin saa lähettäjätiedot, jos viestiä epäillään lainvastaiseksi
• Kirjoittaja on yhä rikosvastuussa kirjoituksestaan
• Myös verkkopalvelun päätoimittaja vastuuseen
• Kotisivukin voi olla verkkojulkaisu, jos sitä julkaistaan säännöllisesti tai ylläpidetään ansiotarkoituksessa

3 kommenttia

qw

9.1.2003 17:29

Kumma kun kukaan ei tule ajatelleeksi netin hyviä puolia.Sitä miten nopeasti neuvoja saa jos tarvii kuten esim.nyt kovien pakkasten paukkuessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

qw

9.1.2003 17:36

Kumma kun kukaan ei tule ajatelleeksi netin hyviä puolia.Sitä miten nopeasti neuvoja saa jos tarvii kuten esim.nyt kovien pakkasten paukkuessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jaguar fan

11.1.2003 03:52

entas jos olen jenkeissa ja kirjoitan sivulle joka on suomessa? mina en ole, joten riittaa etta noudatan paikallisia lakeja. vai niita lakeja missa serveri on?

internetissa maakohtaisissa laissa ei ole jarkea. enta jos asun jenkeissa, kirjoitan italiaksi forumiin joka fyysisesti sijaitsee espanjassa? pitaako noudattaa italian lakeja journalismista?

mita seuraavaksi, proxy kielletaan? ^_^

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi