Espoolainen opiskelija teki viime syksynä nettisivun, joka kelpaisi varmaan VR:llekin. Junat.net-palvelusta näkee nimittäin reaaliaikaisesti, miten junat kulkevat - aikataulumuutoksineen ja myöhästymisineen kaikkineen.
Nettisivun takana on Ilta-Sanomien juttuun haastateltu 26-vuotias Joonas Rouhiainen, joka opiskelee Aalto-yliopistossa. Nettisivut keräävät junien kulkutiedot Liikenneviraston Digitraffic-rajapinnasta haetusta avoimesta datasta, joten saitti on aina ajan tasalla.
Saitti syntyi Rouhiaisen vapaa-ajalla, ensin vain omaan käyttöön Leppävaaran alueen junille.
"Halusin lähiasemani aikataulut olohuoneeni televisioon ja ajattelin, että tästä voisi olla muillekin hyötyä", lukee nettisivuilla.
"Ajattelin, että tämä on tehty aiemminkin, mutta ei sitä sitten ollut, joten piti tehdä itse", Rouhiainen kertoo IS:n jutussa.
Pian saitti kasvoi myös muiden asemien käyttäjien palveluksi kolmella kielellä, ja liikennettä on ollut. Rouhiaisen mukaan kävijäpiikit näkyvät erityisesti lumisella säällä. Mobiilisovellus on kehitteillä.
Taitaa VR:ää hävettää. Kiitos Joonas!
6 kommenttia
Ilkka Lavas
31.1.2016 08:45
Hieno palvelu. Keep it simple :)
Vastaa kommenttiinTämä kertoo paljon maailman pirstaloitumisesta. VR:llä on omalla sivustollaan itselläänkin vastaava palvelu, mutta se on piilotettu niin hyvin, ettei kukaan löydä sitä.
Vastaa kommenttiin
huh huh
1.2.2016 18:11
Twitterissähän VR kertoi että tämä innovaatio pitää palkita. Mikähän se palkinto tulee olemaan, ehkä korkeintaan pari -50% junalippua jonnekkin?! :D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Veturimies heiluttaa
2.2.2016 05:52
Siitä VR:n omasta palvelusta ei näe miltä raiteelta juna lähtee, mikä on taas Junat.net -palvelussa erittäin hyödyllinen tieto ainakin Helsingin Rautatieasemalta junaan kiiruhdettaessa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
OpenITeX/JukkaA
5.2.2016 22:24
Julkisen tiedon avaamisen idea ja pointti on juuri se, että palveluntarjoaja (jota data/tieto koskee) voi keskittyä ydinpalvelutoimintaansa ja 'ulkoistaa' avoimen datan päälle rakentuvien palvelujen, sovellusten ja appsien kehittämiseb tarveperustaisesti yhteisöille, aktivisteille, kansailisille itselleen ja myös yrityksille jotka voivat datan ja APIen päälle ilmaisia/maksullisia jalostamisia innivoida,,toteuttaa ja tarpeeseen vastata. Suurin kiitos tässä pitääkin osoittaa Trafille rajapinnan tuottamisesta VR:n dataan ja sen ajantasaisena pitämisestä sekä toki kehottäjälle appsin/sivuston pystyynlaittanisesta, joka hyvän API:n päälle on suht' vaivatonta ja suoraviivaista..Jos vuelä julkaisisi koodin #opensource:na esim GirHub:ssa, niin muutkin voisivat kontruboida samaan koodipohjaan ja kehittää sovellusta yhdessä ja yhteisöllisesti.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Anrr
9.2.2018 21:38
Sellainen kehitysidea, että sivu muistaisi viimeksi käytetyt asemat :) nyt joutuu joka kerta kiireessäkin kirjoittamaan nimestä riippuen ainakin osan nimestä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
GMT-user
2.7.2018 13:20
Käytin tänään juna.net sivustoa 'lähtevät/saapuvat'. Suomessa oleva sukulainen oli matkustamassa junalla ja buukattu, ensimmäinen juna, oli myöhässä - ehkä hän ei olisi ennättänyt jatkoyhteysjunaan. Halusin varmistaa ja välittää tietoa edelleen hänelle milloin seuraava juna lähtisi. Olen UK:ssa joten oletin että junat.net kellonajat olisivat Suomen aikaa. Näinhän ei ole, kuten sitten todettiin myöhemmin.. Missään ei junat.net sivulla sanottu että ne kelloajat jotka näkyivät *eivät* olleet paikallisaikoja = Suomen aikaa. Vasta kun menin Digitraffic sivustoon löysin tiedon että käytössä oli UTC aika. Tämä siis tarkoittaa että sivuilla vierailevalle näkyy "oman maan" kelloajat - eivätkä Suomen paikallisajat.
Vastaa kommenttiinOnko Joonas Rouhiainen vielä Junat.net ylläpitäjä?
Vastaa kommenttiin