Cityn ja Sports Bar Casino Helsingin yhteisessä juttusarjassa tutustutaan suomalaisen urheilun kannattajakulttuuriin. Joka jutussa käydään läpi yksi laji – eri lajeilla on erilainen kannatuskulttuuri. Tällä kertaa vuorossa suosiotaan jatkuvasti kasvattava kamppailu-urheilu.
Tutustu myös Tuomarin kysymys-vastauspalstaan, minkä kautta voit kysyä mitä tahansa urheilusta. Tuomari vastaa ihan mitä tahansa.
UFC-vapaaotteluliigan presidentti Dana White sanoi pari vuotta sitten, että hänen lajinsa suosio on suurempi kuin jenkkifutiksella.
“Maailmanlaajuisesti olemme isompia kuin NFL. Olemme melko tasoissa jalkapallon kanssa”, White sanoi Wall Street Journalin haastattelussa.
Jalkapallon suosioon vertaamisen kohdalla Whiten mopo hieman keulii, mutta siitä huolimatta hän on kumppaneidensa kanssa onnistunut rakentamaan todellisen sankaritarinan. White astui UFC:n ruoriin vuonna 2001 Lorenzo Fertittan kanssa. Siinä vaiheessa vapaaotteluliiga oli konkurssin partaalla ja koko lajilla kyseenalainen maine. Siitä eteenpäin UFC:stä on rakennettu kansainvälisesti kiinnostava urheilutuote, jonka maailmanvalloitus on edennyt jo todella pitkälle.
Vapaaottelu on kokonaisuudessaan suosiotaan tasaisesti kasvattaneen kamppailu-urheilun ilmentymä. Kehityksen päätepiste, joka kerää kiinnostuneita silmäpareja koko valtavalta kamppailu-urheiluperheeltä. Kehitys näkyy myös Suomessa.
“Laji näkyi ensin mediassa tv-ohjelmien, kuten Ultimate Fighter ja Sali-sarjojen kautta. Suomalaiset tiedotusvälineetkin alkoivat uutisoimaan enemmän ja enemmän. Se on näkynyt harrastajamäärissä”, sanoo Pasilassa 14. kesäkuuta järjestettävän Helsinki Fight Nightin matchmaker Olli Hartikainen.
Salit täyttyivät pikaiseen tahtiin, mutta ensimmäisen suosion hyökyaallon jälkeen jyvät erottuivat akanoista.
“Muoti-ilmiö on mennyt ohi, mutta jäljelle jäi salonkikelpoinen urheilulaji, mitä vapaaottelu ei ennen ollut. Enää se ei ole myöskään vain kilpailumuoto, jossa eri kamppailulajien edustajat kohtaavat, vaan selvästi oma lajinsa.”
Medianäkyvyys on tuonut lajille myös oman fanikuntansa eikä kaikki lajia seuraavat treenaa sitä itse. Vapaaottelusta on rakennettu viihdyttävä tv-laji, jota seurataan nuorten suomalaisten joukossa samaan tapaan kuin jääkiekkoa tai formulaa.
Hartikainen arvioi, että Suomessa on “useita tuhansia” vapaaottelun harrastajia. Määrä on kertynyt kasaan lähes kokonaan viimeisen viiden vuoden aikana. Nykyisin harrastajat aloittavat suoraan vapaaottelemisen, kun aluksi suurin osa löysi lajin pariin toisen lajin kautta.
Ennen suosiota muutama kaveri treenasi isossa salissa. Tänä päivänä kysyntää riittää niin paljon, että siihen on jo välillä vaikea vastata.
“Tänä päivänä peruskurssit ovat täynnä. Jos määrä vielä kasvaa, alkavat salit käydä ahtaiksi.”
Hartikainen toivoo lajille hieman parempia edellytyksiä: kuviota, jossa olisi mahdollista maksaa hieman paremmin valmentajille ja lajiliiton työntekijöille.
Perinteikäs thainyrkkeily
Yksi kamppailu-urheiluperheeseen kuuluvista lajeista, joka vaikuttaa myös vapaaottelun taustalla ja on tuonut siihen tekniikoita, on thainyrkkeily. Sen juuret ovat kaukana menneisyydessä, satojen tai jopa yli tuhannen vuoden päässä. Thaimaalaisessa kulttuurissa muay thai ei ole leikin asia.
“Emämaasta tulee kevyesti kovimmat tyypit. Harrastus aloitetaan jo ihan pikkulapsena eikä siellä otella kuin ammattilaissäännöillä”, sanoo Helsinki Fight Nightin Muay Thai -matseista vastaava matchmaker Mikko Blom.
Lajin suomalaiseen eliittiin itsekin kuuluva Blom aikoo suunnata hetken päästä Thaimaaseen. Häntä kuitenkin huolettaa hieman, löytyykö paikan päältä mesta, jossa pääsee autenttiseen ja kovaan treeniin.
“Nykyisin siellä otetaan turisteilta rahat pois ja se on enemmän sitä jumppaa. Yritän etsiä sellaista campia, jossa saisi ihan kunnon treeniä.”
“Thaimaassa ei sparrata käytännössä ollenkaan, ne ottelee usein ja treenikulttuuri on sellaista, että treenataan monta tuntia päivässä ja eletään sitä. Ottelurutiini on siellä rankka ja urat loppuu kahden kympin jälkeen, kun ne täällä saattavat vasta alkaa.”
Thaimaan turismilla on iso merkitys myös suomalaisen thainyrkkeilyn harrastamisessa. Liikettä on molempiin suuntiin.
“Jotkut ovat käyneet siellä jumppaamassa ja tuleva Suomessa salille, kun toiset ovat aloittaneet Suomessa ja haluavat lähteä treenaamaan Thaimaaseen.”
Ensimmäiset rippeet thainyrkkeilystä valuivat Suomeen 1980-luvulla ja lajin kasvu on siitä lähtien ollut tasaisen rauhallista, toisin kuin suursuosioon kerralla loikanneen vapaaottelun kohdalla. Samoin kuin vapaaottelussa, vain harva harrastaja päätyy kilpailemaan.
Molemmat lajit mahtuvat erinomaisesti saman katon alle, kuten tulevassa Helsinki Fight Nightissa.
“Näen lajien välillä paljon synergiaetuja: kun vapaaottelu kasvaa, se luo myös thainyrkkeilylle mahdollisuuksia kasvaa”, Blom sanoo.
1 kommentti
Thaikku
15.6.2014 12:36
Thaimaahan, ei thaimaaseen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin