“Jokainen solu rakentuu siitä, mitä ihminen nielee.”
Avarassa ja seesteisessä keittiössä tulee melkein huono omatunto. Ikkunalaudalla on suurissa lasipurkeissa mung-pavun ituja, merilevää ja mausteita. Pakastin on täynnä tuoreita kotimaisia marjoja, ja ruoka-ainesuosikkeihin kuuluvat linssit, soijarouhe, hapankaali, kokojyväviljat ja rypsiöljy.
“Punaista lihaa tai sipsejä ei tee mieli. Kalaa ja äyriäisiä syön kolme kertaa viikossa.”
Terveellisyyden sanelee myös herkkä vatsa. Se lopetti viininjuonnin.
“Tykkäsin punaviinistä, mutta nykyisin juomani on vichy. Joskus rommikaakao.”
Mausteet maistuvat.
“Käytän paljon inkivääriä ja chiliä, ruoka saa olla tulista.”
“Jo äitini piti kiinni terveel-lisyydestä. Ihmettelin pienenä, kuinka mummon kermainen vehnäpannari maistui erilaiselta.”
Vehnää Tervamäki ei käytä enää ollenkaan. Hän on sille allerginen.
“Ruokieni perusta on kokojyväviljoissa: riisissä, tattarissa ja hirssissä. Teen paljon risottoja ja hirssottoja.”
“Maidollekin olen herkkä ja suosin hapanmaitotuotteita. Minulla oli lemmikkinä gefiirinjuuri, joka hapattaa maidon piimäksi. Se kuoli kai nälkään, kun annoin sille liian vähärasvaista hapatettavaa. Kertoisiko joku, mistä saan uuden?”
Krepit
Kreppitaikina:
4 dl tattarijauhoja
7 dl vettä
1 dl vichyä
1 muna tai 2 rkl ohrakasta
merisuolaa
kirveliä, basilikaa. rakuunaa
loraus sesamöljyä
Sisällys (esimerkiksi):
pieneksi silputtua porkkanaa
siitakesieniä
mung-pavun ituja
soijarouhetta
paloiteltua tofua
keitettyjä linssejä
soijakermaa
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja muut aineet. Anna kreppitaikinan turvota vähintään puoli tuntia.
Valmista sisusaineet reippaasti wokissa. Kaada lettutaikinaan ennen paistamista desi vissyä. Paista letut rypsiöljyssä ja kääri lämmin wokkiaines lämpimiin lettuihin. Tarjoa heti.
Juoma: Vichy.
Soundtrack: Noa: Blue Touches Blue. “Kuuntelen aina musiikkia.”