Koruton kotirintamamuusikko

Jarkko Martikainen syö hyvin, kun ei tee musiikkia.

Yhdistynyt urbaani puoskari ja luomisvimmainen muusikko kotiutui maalle. ”Ne harvat kerrat kun syön ulkona, menen Kynsilaukkaan, Konstan Möljään tai Ilvekseen.”
Yhdistynyt urbaani puoskari ja luomisvimmainen muusikko kotiutui maalle. ”Ne harvat kerrat kun syön ulkona, menen Kynsilaukkaan, Konstan Möljään tai Ilvekseen.”
Riihimäkeläinen omakotitaloalue uinuu syyskuista iltapäivää. Hiekkatien viimeisellä pihalla, omenapuiden ja marjapensaiden alla odottelee YUP:n nokkamies Jarkko Martikainen, kuumeessa. Aloitetaan kansanlääketieteellä. Mikä on urbaanin puoskarin rohto flunssaan?

"Hunaja, Sole Rooibos -tee ja marjajuomat. Jos teehen sekoittaa sitruunaa, hunajaa ja hakattua valkosipulia, tauti lähtee mutta vatsa kärsii."

Keltaisen talon keittiössä on vaaleanvihreät seinät, puulattia ja ikkunasta näkymä pihatielle. Täällä on harva se päivä kissa pöydällä, sillä vaikka kotia huoltaa siisti ja pedantti mies, perheen kolme kissaa liikkuvat missä mielivät.

Ruoanlaittajana Martikainen on "primitiivinen ja laiska". Intohimo venäläiseen kulttuuriin ulottuu keittiöön, ja bravuureina valmistuu seljanka- ja borssikeittoja. Paras pohja syntyy Rasilaisen valkosipulihapankaalista.

"Kun työt vievät mukanaan, syön paljon puoliruokaa: Mama-nuudeleita ja mysliä. Myös Hitler oli kova myslinsyöjä."

Slaavilaisista mauista huolimatta ostoslista on kotimainen.

“Suuri suomalainen on hyvää ruisleipää leipova leipuri. Hyvästi ruokasnobismi, jos vaihtoehtona on tuoretta ruisleipää, voita ja maitoa."

Ei silti partajeesustella.

"Luomukin on leima. Mistä sitä tietää, mitä paketeissa lopulta on tai minne lajitellut jätteet menevät. On pähkähullua silitellä kissoja ja syödä kanaa."

Viinivinkkejä pystymetsäläiskulinaristilta ei irtoa.

"Viski-Bailey’siä menee joskus, mutta en tykkää alkoholinsumuisesta olosta. Mitä tulee ryyppäämiseen, venäläiset taitavat sen parhaiten. Muistan aina Nom-yhtyeen karpaasit, jotka joivat Tavastian takahuoneessa pullon vodkaa mieheen. Keikka meni moitteettomasti, koska vodkan seurana kului suolakurkkuja, suolasieniä ja leivänkannikoita."

YUP:n ruokalegendat ovat toista maata.

"Kitaristi-maratoonari Hyyrynen syö mysliä sellaisenaan, kasoittain banaaneja ja rasvatonta jogurttia purkista. Pitkillä keikkamatkoilla ei voida pysähtyä niin paljon kuin Jussi söisi."

Martikainen viihtyy silti parhaiten kotona. Aamu toisensa jälkeen alkaa robottimaisella rutiinilla: kahvi, savuke, puuro ja mehukeitto.

Hellapoliisi

Jääkaapissa
Mansikkakeittoa, mehuja, maitoa, juustoja, leikkeleitä, lohi-perunasipulisekoitusta, kissanmakkaraa, aromaterapiaöljyä, glögiä

Ratsia
Perunaa x
Pippurimylly v
Viinipullon ilmaaja x
Teepallo v
Munakuppi v
Biojäte v

Smetanakana
(2:lle)
400 g kanan fileepaloja
5-10 valkosipulinkynttä
1,5 - 2 prk smetanaa
3 rkl hunajaa
Paprika- ja chilijauhetta

Spagettia, soijaa, 2 kasvisliemikuutiota

Leikkaa kanafileet pieniksi paloiksi. Marinoi ne pilkottujen valkosipulien kanssa pannulla. Lisää smetana, hunaja ja silmämääräisesti paprika- ja chilijauhetta ja sekoita. Hauduta kannen alla n. puoli tuntia.

Tarjoile spagetin kanssa. Mausta spagettivesi kahdella kasvisliemikuutiolla ja soijalla.

Juoma: Kevytmaito

Soundtrack: Bob Dylan: The Rolling Thunder Revue (live 1975)

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi