"Hunaja, Sole Rooibos -tee ja marjajuomat. Jos teehen sekoittaa sitruunaa, hunajaa ja hakattua valkosipulia, tauti lähtee mutta vatsa kärsii."
Keltaisen talon keittiössä on vaaleanvihreät seinät, puulattia ja ikkunasta näkymä pihatielle. Täällä on harva se päivä kissa pöydällä, sillä vaikka kotia huoltaa siisti ja pedantti mies, perheen kolme kissaa liikkuvat missä mielivät.
Ruoanlaittajana Martikainen on "primitiivinen ja laiska". Intohimo venäläiseen kulttuuriin ulottuu keittiöön, ja bravuureina valmistuu seljanka- ja borssikeittoja. Paras pohja syntyy Rasilaisen valkosipulihapankaalista.
"Kun työt vievät mukanaan, syön paljon puoliruokaa: Mama-nuudeleita ja mysliä. Myös Hitler oli kova myslinsyöjä."
Slaavilaisista mauista huolimatta ostoslista on kotimainen.
“Suuri suomalainen on hyvää ruisleipää leipova leipuri. Hyvästi ruokasnobismi, jos vaihtoehtona on tuoretta ruisleipää, voita ja maitoa."
Ei silti partajeesustella.
"Luomukin on leima. Mistä sitä tietää, mitä paketeissa lopulta on tai minne lajitellut jätteet menevät. On pähkähullua silitellä kissoja ja syödä kanaa."
Viinivinkkejä pystymetsäläiskulinaristilta ei irtoa.
"Viski-Bailey’siä menee joskus, mutta en tykkää alkoholinsumuisesta olosta. Mitä tulee ryyppäämiseen, venäläiset taitavat sen parhaiten. Muistan aina Nom-yhtyeen karpaasit, jotka joivat Tavastian takahuoneessa pullon vodkaa mieheen. Keikka meni moitteettomasti, koska vodkan seurana kului suolakurkkuja, suolasieniä ja leivänkannikoita."
YUP:n ruokalegendat ovat toista maata.
"Kitaristi-maratoonari Hyyrynen syö mysliä sellaisenaan, kasoittain banaaneja ja rasvatonta jogurttia purkista. Pitkillä keikkamatkoilla ei voida pysähtyä niin paljon kuin Jussi söisi."
Martikainen viihtyy silti parhaiten kotona. Aamu toisensa jälkeen alkaa robottimaisella rutiinilla: kahvi, savuke, puuro ja mehukeitto.
Hellapoliisi
Jääkaapissa
Mansikkakeittoa, mehuja, maitoa, juustoja, leikkeleitä, lohi-perunasipulisekoitusta, kissanmakkaraa, aromaterapiaöljyä, glögiä
Ratsia
Perunaa x
Pippurimylly v
Viinipullon ilmaaja x
Teepallo v
Munakuppi v
Biojäte v
Smetanakana
(2:lle)
400 g kanan fileepaloja
5-10 valkosipulinkynttä
1,5 - 2 prk smetanaa
3 rkl hunajaa
Paprika- ja chilijauhetta
Spagettia, soijaa, 2 kasvisliemikuutiota
Leikkaa kanafileet pieniksi paloiksi. Marinoi ne pilkottujen valkosipulien kanssa pannulla. Lisää smetana, hunaja ja silmämääräisesti paprika- ja chilijauhetta ja sekoita. Hauduta kannen alla n. puoli tuntia.
Tarjoile spagetin kanssa. Mausta spagettivesi kahdella kasvisliemikuutiolla ja soijalla.
Juoma: Kevytmaito
Soundtrack: Bob Dylan: The Rolling Thunder Revue (live 1975)