Kovan työn retoriikka helpottaa maahanmuuttajaryhmän sopeutumista

Laura Hirvi tutkii väitöskirjassaan Pohjois-Intiasta saapuneiden sikhien identiteetin rakentumista uudessa ympäristössä.

Laura Hirvi.
Laura Hirvi.

Filosofian maisteri Laura Hirven tuore etnologian väitöskirja tarjoaa yhden uuden näkökulman kuumana käyvään maahanmuuttokeskusteluun. Väitöskirjan kohteena ovat Suomessa asuvat, Pohjois-Intiasta saapuneet sikhi-maahanmuuttajat ja heidän identiteettinsä uudessa ympäristössä.

Maahanmuuton myötä tuttu ympäristö jää taakse ja muuttaja on tilanteessa, jossa hänen yhtäkkiä täytyy määritellä ja neuvotella uudelleen kuka hän on - ja haluaa olla - suhteessa muihin ihmisiin. Hirvi kysyy, miten identiteetin neuvotteluprosessi heijastuu ihmisten arkeen?

Hirvi tutki haastattelujen ja osallistuvan havainnoinnin keinoin sekä Suomessa että Kaliforniassa asuvia sikhejä.

Sikhit ovat Punjabin alueelta tuleva uskonnollinen ryhmä. Ensimmäiset sikhit tulivat Suomeen 1980-luvun alussa ja he olivat miehiä. Naimisissa olevat sikhit toivat tavallisesti perheensä Suomeen vasta, kun olivat löytäneet säännöllistä työtä, joka riitti perheen elättämiseen. Tänä päivänä sikhejä asuu Suomessa noin 600.

"Suurin osa sikheistä on työllistynyt ravintola-alalla, joko työntekijöinä tai yrittäjinä", Hirvi sanoo.

Sikhien sopeutumista sekä Suomeen että USA:han helpottaa heidän uskontonsa.

"Sikhi-uskonto painottaa, että ihmisen pitää tehdä töitä sen eteen mitä hän syö. Työntekoa korostavan retoriikan voisi täten nähdä keinona, jolla he tuovat esiin omaa uskonnollista identiteettiään", Hirvi selvittää.

"Kovan työn" retoriikan voi ymmärtää myös strategiana, jonka avulla sikhit neuvottelevat itselleen arvostetun paikan yhteiskunnassa, jossa he nyt asuvat.

"Kysymys ei ole vain siitä, haluavatko maahanmuuttajat - tässä tapauksessa sikhit - tulla osaksi suomalaista tai amerikkalaista yhteiskuntaa vaan myös siitä, annetaanko heille siihen mahdollisuus ja oikeus", Hirvi huomioi.


Laura Hirven etnologian väitöskirjan ”Identities in Practice. A Trans-Atlantic Ethnography of Sikhs in Finland and California” (Identiteetit käytännössä. Transatlanttinen etnografia sikheistä Suomessa ja Kaliforniassa) tarkastustilaisuus Jyväskylän yliopistossa pe 18. tammikuuta klo 12.

2 kommenttia

shiwan8

7.1.2013 15:10

Kyllähän tässä maassa työtä tekevälle riittää. En tiedä ketään joka olisi niin työtön ettei mitään työtä olisi saanut mistään vaikka kuinka on yrittänyt. Suurinta osaa ei vain kiinnosta työ tai sitten halutaan lievästi ylimitoitettua palkkaa tietyltä alalta jossa ei töitä ole saatavilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Masa190

8.1.2013 10:06

Tää on muuten mielenkiintoista että miten miltäkin alueilta tulleet ovat työllistyneet. Muistaakseni myös Gambia on sellanen lähtömaa mistä tulleet on käytännössä kaikki töissä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi