Lapsia syntyy maailmaan monella tapaa. Kumppanuusvanhemmuus on yksi niistä. Silloin romanttinen suhde toiseen ihmiseen ei ole välttämätön. Erityisesti sateenkaariperheissä tällainen lisääntymismalli on tuttu jo pitkältä ajalta. Televisiokanava Nelosen suunnitelma uudesta kumppanuusvanhemmuutta seuraavasta ohjelmasta sai aikaan laajan keskustelun ilmiöstä.
Sateenkaariperheet ry:n julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan sen tarjoavan tukea ja tietoa kumppanuusvanhemmuuteen monin eri keinoin. Yhdistys tarjoaa kattavaa perhevalmennusta, sekä henkilökohtaista neuvontaa vanhemmuuskumppanuuteen liittyvissä käytännöllisissä, byrokraattisissa ja juridissa kysymyksissä.
Kumppanuusvanhemmuudessa lapsi asuu usein kahdessa eri kodissa alusta lähtien. Sateenkaariperheet ovat perustaneet jo pitkään niin sanottuja apilaperheitä, joissa lapsen vanhemmuutta jakaa useampi kuin kaksi vanhempaa. Vanhemmuutta ovat alkaneet jakamaan esimerkiksi miespari ja naispari yhdessä. Apilaperheet ovat miespareille ja hbt-miehille yleisin tapa lapsiperheellistyä Suomessa.
Viime vuosina kumppanuusvanhemmuutta ovat ryhtyneet harkitsemaan yhä useammat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuulumattomat henkilöt, yleensä nimenomaan yksittäisen naisen ja yksittäisen miehen yhteisenä päätöksenä jakaa vanhemmuutta.
Lapsihaave voi siis toteutua, vaikka sitä oikeaa ei olisikaan löytynyt jakamaan toivetta. Kumppanuusvanhemmuus voi olla oikea ratkaisu, jos maailmankuva sen sallii. Tällainen perhemalli vaatii osallistujaltaan etukäteen tehtävää käytännön työtä jonkin verran, eikä välttämättä ole kaikista helpoin ratkaisu alkaa vanhemmaksi.