Suomalaiset suhtautuvat poikkeuksellisen intohimoisesti MM-jääkiekkoon. Tähän aikaan vuodesta lätkä on aina pop. Tänä keväänä pelataan Saksassa. Maassa, jossa juhlat katsomossa paranevat, kun pelin taso laskee. Ja Saksassa se on laskenut kuin Soneran kurssi. Kuka muistaa vielä ajan, kun Iso-Erich Kühnhackl murskasi suomalaisten toiveet voitosta vuosi vuoden perään? Ei murskaa enää. Ei Iso-Erkki eikä kukaan muukaan. Viime vuosina Saksalla on ollut vaikeuksia mahtua edes laajennettuun 16 maan eliittiryhmään. Mutta vaikka jääkiekko häviää saksalaisen yleisön mielenkiinnossa selvästi esimerkiksi jalkapallolle, laji kiinnostaa ja urheilukanava DSF televisioi koteihin kaikki MM-kisojen 56 ottelua. Myös lippujen ennakkomyynti on ylittänyt odotukset.
Suomeen lähetetään kisoista noin 70 tuntia kiekkoa.
Suomelle kelpaa kisoista vain kulta. NHL:stä odotetaan vahvistuksia viimeiseen asti, mutta todennäköisesti vain harva taalatähti jäällä nähdään. Ainoan mestaruutensa, 1995, Suomi voitti ilman ainoatakaan amerikanapua. Toisaalta, kukapa ei haluaisi nähdä ykköskentässä tutkaparia Teemu Selänne - Saku Koivu?
Mitalisuosikeista Suomi, Tshekki, Kanada, Ruotsi ja Slovakia tulevat mukaan vahvalla ryhmällä. Venäjä sukelsi viime keväänä kotikisoissaan kaikkien aikojen heikoimpaan sijoitukseen bureineen ja jashineineen, nyt joukkue kootaankin lähinnä akselilta Ural-Moskova. USA puolestaan on yleensä liikkeellä yliopistopelaajien voimin, mutta nyt ryhmää rakennetaan halukkaista ammattimiehistä.
Näin pelataan
Saksan kisojen alkusarja on lähinnä vitsi ja keino kerätä rahat pois tyhmiltä. Ensimmäisen viikon aikana, 28.4.-3.5. vain lohkojen jumbot pudotetaan jatkokahinoista.
Lohkot
A: Tshekki, Sveitsi, Valko-Venäjä, Saksa
B: Suomi, Slovakia, Itävalta, Japani
C: Ruotsi, USA, Latvia, Ukraina
D: Kanada, Venäjä, Norja, Italia
Suomen alkusarjan pelit
28.4. vs. Itävalta
30.4. vs. Japani
2.5. vs. Slovakia
B- ja C-lohkon kolme parasta jatkavat omassa välisarjassaan, samoin A:n ja D:n. Näin pudotuspeleissä, joihin selviää kummankin välisarjan neljä parasta, Suomen todennäköinen vastustaja puolivälierissä on joku kaavion toisella puolella pelaavasta nelikosta Tshekki, Kanada, Venäjä ja Sveitsi. Puolivälierät (Hannover ja Köln) pelataan 10. toukokuuta, välierät 12.5. ja mitalipelit (Hannover)13.5.
Tarkan ohjelman ja kisauutiset saat osoitteesta www.deb-online.de
Kisat ravintolassa
Jos et halua jännittää peliä kotona, hakeudu kaltaistesi seuraan. Jos Suomi menee finaaliin, ottelun voi katsoa vaikka Kosmoksessa, mutta ainakin näissä paikoissa riittää tunnelmaa ensimmäisestä kiekonpudotuksesta alkaen.Rautatientorin kisateltta
• Euroopan suurin screen
• 1500 paikkaa teltassa
• 200 paikkaa kisapubissa
• 400 paikkaa terassilla
• VIP-lounge
• Menneisyyden Vangit
• Pietarinkadun Oilers Band
• Sakari Kuosmanen
• Lisätiedot: www.ansumedia.fi
Sports Academy
City-käytävä 2. krs
• 2 screeniä
• 45 televisiota
• Suomi-drinkkejä
• Kisastudio: SM-liigapelaajia kommentoimassa
• Njassa juontaa
• Kilpailuja Suomen matseissa
• Kilpailu: Veikkaa Suomen paras pistemies
Ooppera (ex City Marathon)
Kisahallin pääty
• Uusitut puitteet
• 3 screeniä
Heti Saksaan!
Valmismatkojen hinnat huimaavat, mutta extreme-matkaaja käyttää hyväkseen lentoyhtiöiden kesähintoja ja kulkee katsomoon vaikka ilmastointikanavasta. Via Baltica lienee reiteistä eksoottisin ja edullisin, mutta Ruotsin kauttakin Saksaan hurauttaa autolla päivässä. Mustan pörssin lippukauppa käy kisojen aikana vilkkaana hallien ulkopuolella, ja ei-loppuunmyytyihin peleihin on aiemmissa kisoissa saanut lipun parillakympillä.
Finnair: www.finnair.fi
Area, puh. 818 3218. www.area.fi. Paketteja tilauksesta.
Event Travel, puh. 0204195000. Vapaita paikkoja Kölnin välisarjaan ja Hannoveriin mitalipeleihin. Hinnat alk. 5650 mk, sisältäen 4 ottelua.
Stadion Travel, puh. 6811470. Loppupeleihin paketteja jäljellä. Hinnat alkaen 6500 mk.
Saitit
Oudoimmat kisajorinat kuulee Jippiin kisastudiosta, jossa kommentaattoreina toimivat “Sakke” ja “Tami”. Julkkisvieraita, saksan kielikylpyä ja kilpailuja. Ilman äänikorttia jutut aivät aukea: www.jippii.fiKisojen viralliset sivut, joilta voi tilata myös ottelulippuja: www.deb-online.de
Kansainvälisen jääkiekkoliiton sivut. Linkit myös eri maiden liittojen sivuille, joita päivitetään vaihtelevasti: www.iihf.com
Kisojen NHL-pelaajien esittelyt: http://nhl.com/lineups/player/index.html
Yleisradion urheilusivut. Televisioinnit ja uutiset: www.yle.fi/urheilu/mm2001/
Rahaa, rahaa...
Lyömällä vetoa saat otteluihin lisäjännitettävää. Suomen tunnetuin ammattipelaaja Jorma Vuoksenmaa antaa viime hetken vinkit MM-lätkään.
• Ota selvää, kummalla puolella yleisö on. Tätä kertoimenlaskija ei tee. “Kotiedulla” on valtava merkitys. Vaikka kotijoukkue häviäisi, maaliluvut jäävät yleensä pieniksi.
• Turnauksissa tulee harvoin murskavoittoja, koska voimia tarvitaan seuraavaan otteluun.
• Jään kunnolla on uskomattoman suuri vaikutus maalien määrään. Jos pelaajat tai valmentajat valittavat huonoa jäätä, pelaa tulos- ja monivedossa pieniä maalimääriä. Turnausten iltapeleissä on usein huono jää.
• Kulttuuri merkitsee enemmän kuin yksittäiset pelaajat. Perinteiset menestyjät menestyvät, vaikka joukkue olisi nimetön.
• Sijoita hävinneelle joukkueelle, jos se on hävinnyt mielestäsi epäonnisesti. Näin olet kertoimenlaskijaa edellä.
• Viimeisissä otteluissa ennen pudotuspelejä saattaa tulla taktisia tappioita. Pidä silmät auki!
www.veikkaus.fi ja www.paf.fi
Kun Suomi putos puusta
1. 1974, HelsinkiVeli-Pekka Ketola hukkaa Puola-pelissä rankkarin ja peli päättyy 2-2. Suomi ottaa kuitenkin historiallisen voiton Tshekkoslovakiasta ja juhlii jo ensimmäistä arvokisamitaliaan. Liian aikaisin: Stig Wetzell kärähtää efedriinistä ja Suomen sijoitus on lopulta neljäs.
2. 1986, Moskova
Juha Jokinen tuulettaa tv:ssä 40 sekuntia ennen loppua: “kahta maalia Suomi ei voi enää päästää.” Kyllä voi. Anders “Masken” Carlsson nostaa Ruotsin kahden maalin takaa tasoihin. Suomen sijoitus tuttu neljäs.
3. 1991, Helsinki ja Turku
Ruotsi-pelissä Mats Sundin toistaa Moskovan tapahtumat nostamalla Ruotsin 23 sekunnissa kahden maalin takaa tasoihin. Yhdysvaltoja vastaan Suomi painaa hulluna päälle mutta kiekko saadaan vain maaliviivalle ja jenkit tekee voittomaalin punaviivalta. Sijoitus viides.
4. 1994, Milano
Suomi johtaa finaalia Kanadaa vastaan muutama minuutti ennen loppua1-0, kun Jari Kurri kaadetaan, kiekko riistetään ja Kanada iskee tasoihin. Jatkoaika ei tuo ratkaisua mutta rankkarit tuo: Pytty Kanadaan ja leijonat hävittäjäsaattueessa sankareina kotiin, tippa silmässä. Suomi ei häviä kisoissa erääkään mutta jää hopealle...
5. 2000, Pietari
“Kaikkien aikojen helpoin maailmanmestaruus” tarjolla, mutta välieräpeliä edeltävä välipäivä ja Pietarin yö koituvat leijonien kohtaloksi. Välierissä tulee kylmää kyytiä Slovakialta, joka ottaa ensimmäisen arvokisamitalinsa. Pronssipelissä kanadalaiset psyykkaavat ensimmäistä peliään pelaavaa maalivahti Pasi Nurmista: “olet kisojen huonoin maalivahti.” Ei auta, Suomi vie pronssit.
Suomi, Kanada vai Tshekki?
Kysyimme muutamalta urheilua enemmän tai vähemmän seuraavalta kaksi kysymystä: a) kuka voittaa mestaruuden ja b) kuka on suosikkipelaajasi.
Jorma Vuoksenmaa, ammattivedonlyöjäa) Ruotsi
b) Vesa Viitakoski, ehdottomasti. Kova tekemään duunia. Sedu Koskinen, ravintoloitsija
a) Tshekki
b) Tony Virta jos Koivu ei tule kisoihin. Jyrki Sukula, kokki ja Pietarinkadun Oilersin pelaaja
a) Suomi
b) Kimmo Timonen Tea Khalifa, Jyrkin juontaja
a) Ruotsi
b) Teemu Selänne. Kai se tulee?
Mika Jaakkola, Sports Academyn päällikkö
a) Suomi tai Kanada
b) Selänne, jos tulee. Muuten Pasi Nurminen.
Petteri Summanen, näyttelijä
a) Kanada
b) Pavel Bure on kunkku. Suomesta Janne Niinimaa, jos pelaa.
a) Suomi
b) Jarmo Myllys, koska mä tykkään veskareista.
Sanna Kiiski, Uusmediajohtaja, Kiss Fm
a) Venäjä
b) Ossi Väänänen, kun se on niin söpö.
Markus Selin, tuottaja
a) Tshekki voittaa finaalissa Suomen.
b) Jere Karalahti jos pääsee kisoihin. Toivottavasti ei pääse.
Sallamaari Muhonen, Jääkenttäsäätiön hallituksen pj., tuottaja
a) Suomi tietenkin
b) Tshekkien maalivahdit on aina mun suosikkeja.
Seuraa näitä
Joukkueissa on maalintekijöitä, maalin tilkkijöitä ja pukukoppipelaajia.
Mikael Renberg, 28, Ruotsi
Muodosti aikanaan kuuluisan Tuomionpäivän Legioonan Philadelphiassa yhdessä Eric Lindrosin ja John LeClairin kanssa. Tällä kaudella mätti maaleja Luulajassa.
Daniel ja Henrik Sedin, 20, Ruotsi
Identtiset, erottamattomat teinikaksoset, joiden tie on kulkenut aina samaan suuntaan. Ensimmäinen NHL-kausi takana Vancouverissa. Pelanneet koko uransa samassa joukkueessa ja yleensä myös samassa ketjussa.
Martin Rucinsky, 30, Tshekki
Olympiavoittaja 1998, maailmanmestari 1999, NHL:n All Star -pelaaja 2000. Saku Koivun seurakaveri Montrealista.
Phil Housley, 37, USA
Ikiliikkuja, joka on aina valmis edustamaan maataan. Pienestä koostaan huolimatta yksi NHL:n parhaista avaussyöttöjen antajista. Pitkälti tämän miehen ansiosta Teemu Selänne voitti liigan maalikuninkuuden 1992-93. Pelaa nykyään Calgaryssä.
Arturs Irbe, 34, Latvia
Edustanut maataan aina kun mahdollista. Muistetaan tiheähäkkisen kypärän takaa myös Neuvostoliiton maajoukkueista. Tulee, jos Carolina putoaa ekalla kierroksella.
Joe Thornton, 21, Kanada
Bostonin ihmemies, joka voitti viime kaudella seuransa pistepörssin, maalikuninkuuden, syöttökuninkuuden ja jäähytilaston ensimmäisenä seuransa historiassa sitten kauden 1924-25. Nuorten maailmanmestari vuosimallia 1997 joukkueensa nuorimpana pelaajana.
Juha Lind, 27, Suomi
Vähän peliaikaa joukkueessaan Montrealissa, mutta joukkueen sytyttäjänä korvaamaton. Perinyt hulvattoman huumorin isältään Arvilta. Tärkeässä roolissa viime keväänä Pietarin MM-kisojen puolivälieräottelussa Ruotsia vastaan. Kisojen parhaat tuuletukset?
Lubomir Sekeras, 33, Slovakia
Minnesotan parhaita puolustajia ja kova takomaan pyös pisteitä. Pelasi viime vuonna Slovakian MM-hopeamiehistössä.
Kimmo Timonen, 26, Suomi
Nashvillen paras puolustaja, vaikka on muita päätä lyhyempi. Kausi lähti myöhässä käyntiin sopimuserimielisyyksien vuoksi. Valittiin myös NHL:n All Star -peliin. Naisten mieleen.
Tomi Kallio, 24, Suomi
Valittiin viime keväänä SM-liigan pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi, minkä jälkeen tie vei Atlanta Thrashersiin. Lunasti heti paikkansa laajennusjoukkueen kokoonpanossa ja sai paljon peliaikaa.
Wes Walz, 30, Kanada
Kahden suunnan hyökkääjä (puolustava hyökkääjä), joka palasi neljän Sveitsin-vuoden jälkeen NHL:ään, Minnesotaan. Voitti Jim Piggot Memorial Trophyn kaudella 1989-90. Edelleen hyvin suosittu pelaaja Sveitsissä, nimellä löytyy useita fanisaitteja.
Brad Isbister, 24, Kanada
New York Islandersin hyökkääjä, josta odotetaan johtohahmoa Kanadan joukkueessa. Johdatti Kanadan alle 20-vuotiaat maailmanmestariksi vuonna 1997.
Pasi Nurminen, 25, Suomi
Pääsi suomalaisten sydämiin viime kevään MM-pronssipelissä, jossa torjui kanadalaisten lähentelyt. Kulunut kausi Jokereissa lievä pettymys. Suosikkiohjelma tv:ssä Onnenpyörä.
Radek Dvorak, 24, Tshekki
Suuri tähti New York Rangersissa, tehot tällä kaudella 31+36. Sentterinä NYR:n “Czechmates” -ketjussa yhdessä Petr Nedvedin ja Jan Hlavacin kanssa.
Fred Brathwaite,29, Kanada
Yönmusta maalivahti, jolla mustat hetket maalin suulla harvassa. Kobrannopea käsi ja notkeat jalat löytävät kiekon tielle. Päättynyt kausi Calgaryssä alle kolmen päästetyn maalin keskiarvolla. Torjunut myös Edmontonissa.
Pavel Patera, 29, Tshekki
Takatukkainen pelintekijä, joka on usein nähty Tshekin paidassa. Vaihtanut usein seuraa; pelannut mm. Tukholman AIK:ssa, Dallas Starsissa ja kuluneella kaudella Minnesota Wildissa. Pelaa ensi kaudella Venäjän liigassa 10 mmk:n sopimuksella.