Magikoomikko ei pelkää temppujen paljastumista

Taikuutta ja tilannekomiikkaa yhdistelevä magikomiikka on Suomessa vielä melko tuntematon käsite.

Risto Leppänen on ollut taikuuden lumoissa jo pikkupojasta lähtien.
Risto Leppänen on ollut taikuuden lumoissa jo pikkupojasta lähtien.

Kuusivuotias Risto on ihmeissään. Hän on juuri nähnyt ensimmäistä kertaa elämässään taikurin, joka onnistui loihtimaan kyyhkysiä tyhjästä. Yli kaksikymmentä vuotta myöhemmin magikoomikko Risto Leppänen on selvittänyt kyyhkystempun salaisuuden, mutta ei käytä eläimiä omissa esityksissään.

"Tavoite on aina hämmästyttää, mutta tärkeintä on viihdyttäminen. Ei ole maailmanloppu, jos joku yleisöstä tajuaa huijauksen. Yleensä ihmiset pettyvät, jos saavat tietää, miten yksinkertainen temppu on", hän kuittaa.

Pitkään keikkaluontoisesti työskennellyt Leppänen siirtyi päätoimiseksi taikuriksi kuutisen vuotta sitten. Taikuutta, mentalismia, improvisaatiota ja tilannekomiikkaa yhdistelevä mies tituleeraa itseään magikoomikoksi. Hän uskoo olevansa Suomessa ensimmäinen, joka käyttää kyseistä titteliä.

Lähitaikuuden Suomen mestaruuden 2009 ja muun muassa näyttämötaikuuden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa pronssia vuonna 2011 voittaneella maagikolla riittää vientiä. Esiintymisiä on ympäri Suomea, eivätkä eläimet sovi hektiseen elämäntyyliin.

"Eläimet vaativat paljon huolenpitoa. Taikuripiireissä on ollut puhetta esityksissä käytettävien eläinten kohtelusta, mutta räikeitä laiminlyöntejä olen nähnyt lähinnä ulkomailla."

Keikkapainotteinen työ on rasittavaa, ja Leppänen toivookin saavansa tulevaisuudessa pitkäaikaisen kiinnityksen samaan paikkaan.

"Sama esiintymistila mahdollistaisi myös monimutkaisempien temppujen toteuttamisen."

Magikoomikko esiintyy yritysten illanistujaisissa, henkilöstötapahtumissa ja yksityistilaisuuksissa. Stand up -osuuden lisäksi mies kiertelee yleisön joukossa ja tekee temppuja. Tärkeintä on saada ihmiset osallistumaan.

"Esitys kestää yleensä puolisen tuntia. Ohjelmaan on jätetty tilaa kustomoinnille, jolla pyritään huomioimaan tilaisuuden luonne ja kohderyhmä. Yleisö tuo aina oman energiansa osaksi esitystä", Leppänen kertoo.

"Helpoimpia tilaisuuksia ovat ne, joissa yleisö tuntee toisensa entuudestaan. Silloin ihmiset ovat jo valmiiksi rentoutuneita ja hyvällä tuulella", hän jatkaa.

Joskus yksinkertainenkin temppu voi epäonnistua, mutta ammattitaitoinen taikuri osaa kääntää tilanteen edukseen.

"Kerran levitaatiotemppu meni pieleen, enkä päässytkään ilmaan. Tein koko jutusta vitsin, ja yleisö luuli mokaa suunnitelluksi."

Esiintyvät Taiteilijat ry:n, Suomen Taikapiiri ry:n ja Suomen Taikurit ry:n hallitusten jäsenenä Leppänen on mukana järjestämässä alan kongresseja ja tuomassa ulkomaalaisia esiintyjiä Suomeen. Hänen mukaansa Suomesta löytyy "ehkä 10-15 ammattitaikuria", joiden välinen yhteydenpito on tiivistä.

Erityisesti ajatustenluku eli mentalismi saanut viime aikoina palstatilaa Noora Karman suorissa tv-lähetyksissä suorittamien temppujen ansiosta. Leppäsen mukaan Karman kaltaiset "julkkistaikurit" tuovat tervetullutta näkyvyyttä koko alalle. Magikoomikko saattaisi itsekin kiinnostua televisiotyöstä, jos "kiinnostava konsepti tulee vastaan".

"Teimme kollegani Toni Hellströmin kanssa alkuvuodesta Aasiaan reissun, jonka aikana esiinnyimme neljässä maassa ja kuvasimme materiaalia erästä pilottikokeilua varten", Leppänen kertoo.

Hän ei vielä suostu paljastamaan videoprojektista enempää, mutta vihjaa, että lisää tullaan vielä näkemään.

"Kiertelimme Kiinaa, Thaimaata, Malesiaa ja Filippiinejä. Videoilta näkyy, kuinka paikalliset reagoivat eri tavoin taikuuteen. Eräs vanhempi mies esimerkiksi vannotti, että saamme käyttää voimiamme vain hyvään."


Lisää videoklippejä taikureiden Aasian matkalta katsottavissa täällä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi