He sukkuloivat arvomaailmasta toiseen ja hallinnoivat elämäänsä kännykällä. He vannovat opportunismin, kokemusrikkaan elämän ja supersosiaalisen verkostoitumisen nimeen. Täältä tulee MeWe-sukupolvi.
I want it all, I want it all, I want it all and I want it now.
Queenin Freddy Mercury kuvaili tietämättään MeWe-sukupolvea, jo 80-luvulla. Vain viitisen vuotta myöhemmin kanadalainen kirjailija Douglas Coupland lanseerasi 1960-luvun puolivälin jälkeen syntyneen sukupolven äksäksi. Generation X vetelehti päämäärättömästi ja vastusti kulutuskulttuuria.
Toista maata ovat kohuttu MeWe-sukupolvi, nykyiset vajaat parikymppiset elämäntapa-aktivistit. Ruotsalaisten tutkijoiden Mats Lindgrenin, Bernhard Lüthin ja Thomas Fürthin kirjoittaman The MeWe Generation -kirjan mukaan 1980-luvun puolenvälin jälkeen syntynyt minä-me-sukupolvi on joukko individualisteja, jotka ovat kasvaneet vuosituhannen vaihteen teknohuumassa.
“MeWelle yksi elämän tärkeimmistä prioriteeteista on hankkia mahdollisimman paljon kokemuksia, esimerkiksi matkustelemalla. He eivät mielellään sitoudu mihinkään pitkäaikaiseen, jotteivat menetä liikkuvuuttaan. He valitsevat ystäväpiirinsä yhteisten kiinnostusten, eivätkä maantieteellisen sijainnin perusteella.”, kertoo Bernhard Lüthi.
Teoreettisesti ajateltuna 1980-luvun puolivälin jälkeen syntyneitä MeWejä voisi olla Suomessa jopa 460 000.
“Kyse on kuitenkin enemmän lifestylesta kuin iästä. Nuoruuden käsite on laajentunut samalla kun lapsuusaika lyhenee ja aikuisuutta kartetaan”, Lüthi toteaa.
MeWelle hyvä elämä ei tarkoita selviytymistä velvoitteista, vaan oman hyvinvoinnin maksimointia. He ovat kaveririippuvaisia opportunisteja, joilla on vaatekaapillinen erilaisia minä-rooleja joka tilanteeseen. He ovat kokemushakuisia hedonisteja, joiden sosiaalisen elämän keskuspaneeli, kännykkä, on aina päällä. He haluavat näyttää hyvältä ja erottua massasta.
“Mielestäni ei ole mitään epä-trendikkäämpää kuin seurata trendejä”, kertoo MeWe Generation -kirjassa haastateltu suomalainen poika.
“Tosin he ovat erittäin merkkitietoisia ja toteuttavat omaa identiteettiään yhdistelemällä eri brändejä”, toteaa Lüthi.
Esimerkiksi Gucci istuu kirpputorivaatteisiin. Seuratkaapa vaikka MeWe-sukupolven ikonin, Gwen Stefanin vaatemutaatioita.
Laskettelupummina Alpeilla
“Elämysten haku on ollut tyypillistä parikymppisten lisäksi nuorille jo pidempäänkin. Nykyisessä vapaushakuisessa yhteiskunnassa hedonismia ja sukkuloimista eri arvomaailmojen välillä pidetään hyväksyttävänä”, kertoo nuorisoverkostoja ja alakulttuuriteorioita tutkinut dosentti Tapio Kuure.
MeWet ovat multipersoonia, jotka bongaavat arvojen supermarketista tarpeen tullen roolin, joka sopii kulloinkin tilanteeseen. Joskus hippi, joskus luonnonsuojelija tai goottipunkkari. Seuraavan moodin myötä naureskellaan kettutytöille ja himoshopataan. MeWet ovat myös yhteiskunnallisesti aktiivisia.
“He nousevat barrikadeille niiden yksittäisten asioiden puolesta, jotka vaikuttavat heidän omaan elämänpiiriinsä. He saattavat esimerkiksi vastustaa turkisten käyttöä tai marssia autottoman keskustan puolesta. He myös uskovat pystyvänsä vaikuttamaan kulutuksellaan”, Lüthi kertoo.
MeWellä on paitsi monta minä-roolia, myös liuta ystäväpiirejä, joita ei mielellään sekoiteta keskenään.
“Heidän keskuudessaan on moraalisesti hyväksyttyä, että liikutaan porukasta toiseen. Nuoret eivät ole alakulttuurisesti sitoutuneita. Internetin ansiosta hallittu liikkuvuus on toista kuin aiemmilla sukupolvilla. Tiedetään aina, mitkä ovat kaverien suunnitelmat. Asuivatpa he Tampereella tai Lontoossa”, Kuure toteaa.
Paksu tilipussi ei ole MeWeille onnellisuuden mittari tai itsetarkoitus. MeWet pitävät tiettyä elintasoa itsestäänselvyytenä. He ovat postmaterialisteja, joille raha on kokemuksia kartuttava väline muiden joukossa.
“Missä kulkee se hiuksenhieno raja, jolloin ylimääräinen euro ei painakaan tarpeeksi kukkarossa? Esimerkiksi laskettelupummit ovat osan vuotta töissä hiihtokeskuksissa ja saavat sen ajan laskea ilmaiseksi. Työssä ei elä leveällä leivällä, vaan kiinnostus perustuu nautinnon hakuun”, pohtii taas Kuure .
Mutta eivät MeWet työtä pelkää. Kesät teininä Mäkkärin kassalla lojunut koulutettu MeWe osaa vaatia työltään mielekkyyttä. The MeWe Generation -kirjan mukaan työnantajilla tulee ongelmia rekrytoinnissa. Kirjaan haastatelluista 3 000 MeWestä vain joka viides ottaisi vastaan työn, joka ei ole mielenkiintoinen.
“Itsensäkehittämisen vimma ei lopu. On myönteistä, ettei nuori sukupolvi hae vain parempaa palkkaa, vaan mielekkyyttä. Työnantajat kilpailutetaan työympäristön ja joustavien työaikojen perusteella”, Kuure pohtii.
Työn pitää siis olla hauskaa. Hmm. Olemme melko kaukana nykyjohtamista käsittelevästi kirjallisuudesta, jossa työntekijän työpanosta hallitaan sielua myöten.
“Hektinen elämäntyyli on kehittänyt nuorille aikuisille arvoja ja asenteita, joilla he ottavat kriittistä etäisyyttä työnarkomaniaan”, laskettelee Kuure.
20 uutta tekstiviestiä
“Perhe lähiystävät kannattavat ihmistä pinnalla, mutta laajemmilla ja välittyneemmillä verkostoilla pärjätään maailmalla. Nuoret ovat kyenneet yhdistämään välittömät ja välilliset sosiaaliset verkostot toisiinsa. Tämä on MeWe-sukupolven innovatiivisin piirre”, arvioi Kuure.
Ja millä onkaan helpompi hallinnoida koko tuttavapiiriä kuin kännykällä? The MeWe Generation -kirjan mukaan MeWellä on yleensä kännykässään 200 nimen numeroluettelo.
“Ajatuksena on, että pitkällä numeroluettelolla voi hallita maailmaa. Kaikkiin listan henkilöihin ei ole tunnesiteitä, mutta kuitenkin luottamusta.”
MeWet ovat mobiiliriippuvaisia, he haluavat olla jatkuvasti tavoitettavissa. Ja olettavat sitä myös muilta.
“Saan tajuttoman raivokohtauksen, jos ystävälläni on puhelin pois päältä tai hän ei vastaa siihen. Muistutan asiasta ainakin seuraavan viikon. Loukkaavinta on, jos joku sanoo unohtaneensa soittaa takaisin. Ystävyys on tuolloin kyseenalaistettu”, kertoo yliopisto-opiskelija Minna, 21.
Kuuren mukaan supersosiaalinen verkottuminen on MeWe-sukupolven haaste. Muodostuuko siitä tukahduttava hämähäkinseitti vai kannatteleva turvaverkko?
Kiinnijäämisen pelko
“Kauheinta olisi jumiutua!” tytöt sanovat yhteen ääneen.Anna, 17, ja Heinie, 17, ovat lukiolaisia ja tietävät tasan tarkkaan mitä eivät tulevaisuudeltaan halua.
“En voi kuvitella ahdistavampaa asiaa kuin loukkuun jääminen, että koko loppuelämä olisi yhtä ja samaa”, Heinie sanoo.
Mewejä leimaa voimakas halu kokea ja elää: teiniäitejä tai ensimmäisestä virasta eläkkeelle -ihmisiä ei näistä tytöistä saa millään hinnalla. He haluavat rakentaa omasta elämästä mahdollisimman monipuolisen ja vaihtelevan – ja mieluiten ulkomailla.
“On ihan varmaa, etten tule jäämään Suomeen”, Heinie väittää.
“Ehkä jo ensi kesäksi Espanjaan töihin. Ja sitten ulkomaille opiskelemaan tai muuten vaan matkustelemaan”, Anna jatkaa.
Kokemusten metsästyksessä MeWet ovat paljon suunnitelmallisempia kuin
vanhempansa, ja uusien elämysten hankkimista pidetään melkeinpä elämäntehtävänä.
“Minä pidän listaa asioista, joita haluan tehdä ennen kuin kuolen. Siinä on ihan pieniä ja tyhmiä asioita, mutta myös isoja haaveita”, Anna kertoo.
“Tällä hetkellä listalla on matkustusjuttuja ja musiikki-idolien tapaamisia. Päivitän listaa koko ajan, se muuttuu mun mukana.”
Anna ja Heini näkevät työn yhtenä hyvän elämän tekijänä. Työn tarkoitus on paitsi tuottaa rahaa myös mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia.
“Haluan hyvän koulutuksen. Se mahdollistaa työn, jossa voin toteuttaa itseäni”, musiikkijournalistin urasta haaveileva Heinie kertoo.
“Ei mulla ole mitään mielenkiintoa olla rikas. Rahaa vaan täytyy olla jonkin verran, että voi tehdä mitä haluaa”, Anna komppaa.
Kaverit on-line
“Mulla on kavereita, joita en ole koskaan edes tavannut. Ja sitten on ystäviä, joita tapaan lähinnä mesessä. Siis niiden lisäksi, joita tapaan sekä livenä että netissä.”Arttu, 16, on tyypillinen MeWe. Hän ylläpitää laajaa ystävyysverkostoaan sähköisesti, ja saattaa usein jäädä kotiin illaksi “kun kaikki on kuitenkin on-line”.
“Sähköpostin ja messengerin lisäksi käyn joka päivä LiveJournal.comissa. Luen siellä ystävien päiväkirjoja sekä kattelen mielenkiintoisten tuntemattomien kuvagallerioita.”
LiveJournal on vapaaseen lähdekoodiin perustuva “henkilökohtainen julkaisupäiväkirjatyökalu”, jolla on melkein yhdeksän miljoonaa käyttäjää.
“Siellä voi rajata, että kuka pääsee lukemaan sun kirjoituksia. Osa päiväkirjoista onkin melko henkilökohtaisia” Arttu kertoo.
“On ehkä helpompi postata ajatuksensa ystävien luettavaksi kuin kertoa niistä kasvokkain.”
Tyypillisen mewen tavoin Arttukin suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti – ja rehellisen opportunistisesti.
“Maailma on auki ja täynnä mahdollisuuksia. Musta tuntuu, että voin tehdä ihan mitä vaan jos haluan.”
“Tosin samaan aikaan tietää, että niistä mahdollisuuksista taistelee tosi moni.”
Arttu onkin jo joutunut tekemään valintoja, kun kaverisuhteet ja oma etu on asettuneet vastakkain.
“Kerran oltiin pitkään valmisteltu tanssiesitystä. Meitä oli siinä kolme kaveria ja ensi-ilta oli jo tosi lähellä, kun päätettiin toisen kaverin kanssa heittää se kolmas ryhmästä ulos”, Arttu kertoo.
“Se oli ihan taktinen valinta, piti valita esityksen tason ja kaveruuden välillä.”
Ystäviä joka lähtöön
“Minulla on ehkä kuusi eri kaveripiiriä. Ystävät samasta peruskoulusta, samasta kaupunginosasta, harrastuksista, opiskelupaikasta ja työpaikoilta ovat aika selkeästi eri ryhmiä” kertoo 22-vuotias Moona.“Lisäksi parhaat ystävät kaikista näistä piireistä muodostavat sisäringin. Siinä ollaan enemmän yksilötasolla.”
Heidän vanhempansa pyörivät yhden porukan sisällä, mutta MeWeilllä on useita eri yhteisöjä, joiden välillä he sukkuloivat sulavasti.
“Eri ihmisten kanssa puhutaan eri asioista. Ja eri tasolla”, Moona analysoi.
“Niitä ihan parhaita ystäviä on alle kymmenen, mutta kavereita sitten taas enemmän. Kaverilta ei odota niin paljon, niillä ei ole samanlaisia velvoitteita kuin ystävällä.”
MeWeille on tyypillistä, ettei tulevaisuutta haluta lyödä lukkoon. MeWe haluaa pitää itsellään vapauden muuttaa mieltä ja suunnitelmia aina elämäntilanteen mukaan. Moona päätyi lääketieteeseen juuri tästä syystä.
“Vaihtoehtoina eläinlääkis ja lääkis. Molemmat kiinnostivat ja niihin oli samat pääsykoekirjat. Valitsin lopulta aivan viime tingassa lääkiksen. Tuntui että eläinlääkärin ammatti olisi ollut niin paljon rajoittavampi.”
“On kiva, että opinnot antavat monta vaihtoehtoa tulevaisuudelle. Ja aika varmaa on myös, ettei sitä tule jumiuduttua yhteen ainoaan hommaan tai asiaan”, Moona pohtii.
“Sitähän voi tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Ei työ tule ikinä olemaan mun koko elämä.”
Sama suhtautuminen Moonalla on rahaan.
“On kiva tietää, että tulee tienaamaan ihan hyvin. Ei rahan itsensä vuoksi, mutta että voi sitten tehdä mitä haluaa. Nyt joudun matkustamaan opintolainalla.”
X-sukupolvi | Y-sukupolvi | MeWe-sukupolvi | |
---|---|---|---|
Sankarit | Malcolm X, Pearl Jamin laulaja Eddie Vedder | Nelson Mandela, prinsessa Diana | David Beckham, Jennifer Aniston, Napsterin kehittäjä Shawn Fanning |
Leffat | Poltergeist, Karate Kid, Full Metal Jacket, Terminator 2 | Pretty Woman, Jurassic Park | Matrix |
TV | Miami Vice, The Bill Cosby Show | Seinfeld, Simpsonit, Frendit | South Park, Idols |
Teknologia | Nintendo 64, PC | CD-soitin, kännykkä, Tamagotchit | PS2, Xbox, digikamera, kamerakännykät, mp3-soittimet |
Unelmaduuni | Kirjailija, elokuvaohjaaja | Monikansallinen yritys | Media, design-ala |
Tärkeät tapahtumat | Microsoft Windows 1.0 (1985), Olof Palmen murha (1986), Berliinin muurin murtuminen (1989) | Persianlahden sota (1990), Estonian uppoaminen (1994) | WTC-isku (2001), Irakin sota (2003) |
Lähteet: The MeWe Generation (Bookhouse Publishing), Douglas Coupland: Tuntematon sukupolvi.
24 kommenttia
misterpena
10.11.2005 16:22
Nintendo 64lla tarkoittettiin varmaan Commodore 64sta, vähän eri laite. Oli kohtuu turha juttu muutenkin, teinit ja pikkuaikuiset puhuu suuria totuuksia, vaikkei niiden mielipiteet oikeasti ketään kiinnosta. Shokeeraavaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
x-man
11.11.2005 00:03
juupa juu. taattua nykysiti tasoa oli taasen. pelikoneet nintendo 64 ja PC?? Ja windows 1.0 merkkitapahtuma? Ilmeisesti tämän jutun kirjoittajille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MikkoAN1
11.11.2005 04:40
"Kirjaan haastatelluista 3 000 MeWestä vain joka viides ottaisi vastaan työn, joka ei ole mielenkiintoinen."
Eikohan se elama lapsia opeta sitten jossain vaiheessa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lammin
11.11.2005 14:18
aika karkeasti kategorisoitu kolmeen eri ryhmään tuo testi ja hyvinkin amatöörimäisiä asiavirheitä sisältävä artikkeli. ei näin
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
dangling
11.11.2005 18:49
ei liity mukatotuudet, jutussahan nimenomaan kyseltiin nuorten, ei siis aikuisten, mielipiteitä ja asenteita.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
wtf
11.11.2005 20:24
Mitä helvettiä Nintendo 64 tekee ensimmäisessa sarakkeessa? Se julkaistiin vuonna 1996 markkinoille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
diipadaapaa
11.11.2005 21:54
Eiköhän tämmösiä individualisteja ole joka sukupolvessa ollut. Myönnetäköön kuitenkin , että ilmiö on paisunut joo. Toivottavasti kuitenkin semmoset trendit kun solidaarisuus ja toisista ja elinympäristöstä välittäminen säilyisi. Kalskahti vähän siltä, että tää sukupolvi saattaa tietyissä tilanteissa olla itsekäs. Aikas huono kehityssuunta. Minä ainakin olisin valmis työskentelemään mielummin yhteisöllisyyden eteen kuin vain oman hyvän. Sitä mentaliteettia saa kai nykyään suurimmalta osalta hakea, oli kyseessä junnu tai seniori. Toivottavasti seuraava generaatio on sitten betrempi jos tämä on jo menetetty.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
toniii
12.11.2005 20:28
koko tämmönen sukupolvi voi haistaa vitun. kyllä pitää joku roti olla! ei täällä voi elää kun pellossa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sebastyne
13.11.2005 22:25
Hepposin perustein sitä sukupolviin jaotellaan. Itte sopisin kaikkiin kolmeen laatikkoon, mutten yhteenkään täysin. Ei kukaan nuorena halua jumittua paikalleen, kovasti sitä vannottiin että muutetaan nyyjorkkiin tai lontooseen, mutta täälä sitä vaan tyytyväisenä rännässä rämmitään. Nuoruuden into kuihtuu, vain pienen pieni osa meistä pysyy nuorena vuosikymmenet.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
batistini1
15.11.2005 09:59
MikkoAN1: Minä en ainakaan voisi tehdä työtä johon ei ole mitään mielenkiintoa.
Teen mieluummin huonolla palkalla hommaa mistä pidän kuin hyvällä liksalla sellaista mistä en pidä.
Tunnustan kyllä ihan reilusti olevani heidän kutsuma "MeWe" mutta so what.
Vastaa kommenttiinOnnekseni olen hyvässä ja mukavassa duunissa hyvällä liksalla, kaikilla puhelin ja autoeduilla varustettuna..
Life's good at the time
Vastaa kommenttiin
Stidi
15.11.2005 17:28
Ei oteta tätä(kään) liian vakavasti.
MeWe on vain yksi tapa kategorisoida ihmisiä asenteiden ja elämäntapojen mukaan. Mielenkiintoisinta olisi tietää millaisena tämä porukka näkee itsensä ja ympäröivän maailman esim. 20 vuoden kuluttua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mallulaitti
19.11.2005 11:10
Ihanaa pintakiiltoa! Haaveilijoita, itsensä hakijoita ja trenditampioita. Saa nähdä miten tämä sukupolvi saattaa vanhempansa vanhainkotiin tai monttuun ja samalla hoitaa omaa jälkikasvuaan. Jaa niin, lapsia ei tule olemaan? Katsokaahan vain, ei tarvitse edes pitkään odottaa...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
eaz81
23.11.2005 20:51
Olipahan taas pistetty lokeroon urakalla. Varmasti moni kaupunkilaisnuori löytää itsestään noita "MeWe"-piirteitä. Ja paljon muita sen lisäksi.
Itse allekirjoitan omasta kokemuksestani sen, että ensisijaisesti tavoitellaan omaa mukavuutta. Tietenkin. Jokaisella on vain yksi elämä eikä sitä kannata muille elää. Loput jutut olikin sitten tasoa "olipahan helppo vetäistä".
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
MeeWaan
24.11.2005 14:07
Kuulostipa kovin tutulta nuo kommentit mitä nuoret haaveilevat ja elämältään haluavat. Itsekin olin lukiossa varma etten jää suomeen vaan muutan ulkomaille, teen vain työtä joka on mielekästä ja että pystyn tekemään mitä vaan haluan, ihan kuten koko ystäväpiirini. Ehkäpä tuossa ikävaiheessa onkin hyvä luulla itsestään liikoja, sitä luuli olevansa jotenkin erikoinen ihminen. Nyt kun olemme 35-40 vuotiaita, käymme päivätöissä, maksamme asuntolainaa eikä kukaan meistä jäänyt pysyvästi ulkomaille, ei siellä ollutkaan sitä ihmemaata kuten luulimme. Puolet meistä on jo toisissa naimisissa ja lapsiakin on siunaantunut. Ja taidanpa olla ainoa joka edes jossain määrin tekee sitä työtä mistä haaveili, tosin minullekin on kertynyt olosuhteiden pakosta jo kolme ammattia. Ajattelimme jo silloin 80-luvun lopulla samalla tavalla kuin nykynuoret, nyt sille on vaan annettu nimi MeWe.
Haaveilla aina saa mutta jos edes hetkeksi pysähtyy miettimään, ovatko ne haaveet saavutettavissa? Ei maailma toimi jos kaikki haluavat olla media-alalla ja loputkin haaveilevat luovasta ammatista. Onneksi näilläkin nuorilla elämänasenne auttaa tulevina vuosina eteenpäin kun omien kykyjen rajallisuus paljastuu. 30 vuotiaana viimeistään tajuaa että siellä on tulossa uusi sukupolvi joka on aina edellistä vahvempi, kärkkäämpi ja energisempi. Kannattaa siis katsella niitä kalkkiksia jotka työntävät ostoskärrejä automarketeissa, ne ovat nuorina olleet ihan yhtä optimistisia tulevaisuuden suhteen kuin nuoret nykyään. Eikä nuorten suuret haaveet ole mikään uusi ilmiö. Egyptistä on löydetty 4000 vuotta vanhoja kirjoituksia missä päivitellään nuorison tapoja ja halua tutkia maailmaa. Jotkut asiat eivät vaan muutu, miksi siis nämä MeWe nuoret olisivat poikkeus?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ARGHH
24.11.2005 18:40
MEIKÄ TAITAAKIN OLLA X, Y, MEWE, YHDESSÄ SAMASSA UKOSSA. AHISTAA.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
X-mies
24.11.2005 21:17
X-sukupolven taulukossa on tosiaan virheitä ja puutteita. Commodore 64 on muuttunut Nintendoksi ja TV:n tärkeät sarjathan olivat noiden lisäksi esim. Ritari Ässä, Star Trek ja Ihmemies MacGyver. Ja tuskimpa kukaan X muistaa että Windows 1.0 julkaistiin vuonna -85 ennenkuin luki tuon jutun. Ja tapahtumistakin oli jäänyt pois Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
groon
25.11.2005 12:52
Mutta mihin unohtuivat jupit, nuo 80-luvun suuret ja kansainväliset ja itsekkäät ja muoti-ja trenditietoiset jne. jne. tulevaisuuden toivot?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
jaahastia
27.11.2005 22:33
Tosta sai sen kuvan et kaikki jotka haluaa seurustella saman ihmisen kans loppuelämänsä ja olla samassa ammatissa, on jotenkin köyhiä ja onnettomia ihmisiä..:) voi voi, haaveili sitä itekin vähän nuorempana kaikesta älyttömästä ja jotain toteuttikin, mut kyl se onni löytyi ihan muualta.. löysin maailman aidoimman ihmisen rinnalle kulkemaan ja tuikitavallista arkea jakamaan. Syödään itsetehtyä kirjolohi-perunalaatikkoa ja mennään arkisin ajoissa nukkumaan -onnellisia ollaan ja jos ei joskus ollakaan, voidaan tehdä asialle jotain yhdessä. Mielestäni ihmisen onnen ratkaisee tärkeät, pysyvät ihmissuhteet. Onni käy niille jotka sen malttaa löytää :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Zelme
28.11.2005 16:27
Ja taas on keksimällä keksitty "uusi sukupolvi". Tiedä sitten kuulunko vuonna 1984 syntyneenä ns. MeWe-sukupolveen, mutta mielestäni tällainen elämysten hakeminen on ihan normaali juttu. Eiköhän se ole aina ollut niin, että abiturienttien tulevaisuus on täysin auki ja mahdollisuudet rajattomat. Varmaan puolet omasta ikäryhmästäni haaveilee asumaan ulkomaille, pieni osa toteuttaa haaveensa. Uskon, että näin käy myös tulevilla ikärymillä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Q-tamolla
2.12.2005 17:28
Muistanko ihan väärin, kun väitän, että City tuputti melkein samanlaista artikkelia muutama vuosi sitten? Silloin puhuttiin Q-sukupolvesta. Taisi olla niin huono juttu, että sitä ei city itsekään muistanut, kun se ei ollut tuossa taulukossa. Mitenköhän mahtaa käydä parin vuoden päästä, taasko uusi sukupolvi?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
O1234567
27.12.2005 02:04
Voi helvetti mitä paskaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
25v kaupunkilainen
2.2.2006 16:39
Oikein mielenkiintoinen juttu. Harmi sinänsä lukea näistä kommenteista sitä asennetta että nuorena on unelmia mutta niistä kuuluu luopua kasvaessaan vanhemmaksi.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hapoke
9.9.2009 21:04
Ehkä ADHD-sukupolvi olisi osuvampi nimitys tälle porukalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Oulumamma79
28.1.2012 18:00
Siis tämä on niin totta... Yks tämän sukupolven ärsyttävimpiä piirteitä on nimenomaan tuo oman navan ympärillä pyöriminen ja välinpitämättömyys muiden mielipiteiden ja asenteiden suhteen. Hyvin nopeasti oletetaan ettei toinen pahastu mistään... Räikeä esimerkki tästä on naapurini joka käy kylässä koiransa kanssa... päältä 20v mies. Useasti tahtoo sammahdella sänkyyni eikä herää sitte millään. Ja narttukoira valtaa minun paikkani nukkumalla hanuri mun tyynyllä. Ei mitään rajoitteita koiralla ja mulla pitäs sitä kuria pitää sille... Saa olla ja mennä miten tykkää... Syödäkään ei saa rauhassa ku kyttää senttien päässä että eikö hänkin sais... Generation ME SUCKS!!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin