Silmänruokaa keittiössä

Helsinkiin rantautunut maailmanhuippu trendikokki ei pidä trendeistä.

Kokki Marcus Samuelsson, People Magazinen tavoitelluimmat poikamiehet -listan sijalla 5.
Kokki Marcus Samuelsson, People Magazinen tavoitelluimmat poikamiehet -listan sijalla 5.
Hot dog -vaunusta uransa aloittaneella Marcus Samuelssonilla on muun muassa oma tv-ohjelma ja kolme kirjoitettua keittokirjaa. Hän on nuorin keittiömestari, joka on saanut kolme tähteä The New York Timesilta. New Yorkin parhaan keittiömestarin titteli hänelle myönnettiin vuonna 2003. Lisäksi Samuelsson on listattu Amerikan viiden halutuimman poikamiehen joukkoon. Ja kaikki tämä ennen kuin hän on täyttänyt 35. Joten miksi helvetissä hän syö juustoruisleipää Bulevardin kahvilassa?

Vastaus löytyy kadun toiselta puolelta, jossa seisoo marraskuussa avautuva uusi lifestyle-hotelli Klaus K.

Hotellin ruokamaailma on Klaus K:n keittomestari Markus Maulavirran ja konsultoivan keittiömestarin Marcus Samuelssonin pitkäjänteisen yhteistyön tulosta. Mikä sai tämän hetken kansainvälisesti kuumimman ruokanimen Helsinkiin?

“Teen mielenkiintoisia töitä ympäri maailmaa. Helsingin underground kiinnostaa minua. Täällä tyyli ja design ovat huippua ja Klaus K:n tila ja talo ovat kauniita.”

Puhuessaan Samuelsson katsoo tiiviisti silmiin. Hänen olemuksensa on rento ja huoleton hymy loistaa vähän väliä kilpaa tennareiden kanssa. Ei ihme, että miehellä on vientiä. Tavoitellun poikamiehen tittelin mainitseminen saa Samuels­sonin nauramaan.

“Se on minulle ihan vitsi. Amerikassa kaikki on niin suurta.”

Suuri on myös Samuelssonin skandinaavisia vaikutteita henkivä ravintola Aquavit, trendikkäällä Park Avenuella.

“Trendikkäät ruoat eivät kiinnosta minua. Voin syödä couscousia lounaaksi ja sushia illalliseksi. Ei voi sanoa, että lihapullat ovat pinnalla nyt ja ensi vuonna eivät. Ruoka ei voi seurata vaatemuotia. Amerikassa trendeillä ei ole väliä, mutta täällä niiden perään kysellään.”

Kolmevuotiaana Etiopiasta Ruotsiin adoptoidun Samuelssonin juuret ovat vahvasti skandinaavisessa ruoassa, mutta mies nauttii kulttuurien sekoittamisesta.

“Maailma pienenee. Se ei ole trendi vaan faktaa, joka näkyy myös kulttuurien sekoittumisena ruoissa. Ennen kaikki aasialainen ruoka oli “kiinalaista”, mutta nykyään ruokia ei enää kategorioida.”

Samuelsson haluaa keittiöihin kokeellista touchia.

“Olen kova tekemään työtä ja matkustan paljon, sillä se avaa ovia ja opettaa. Matkustamisen kautta löytyvät oikeat moodit. Ihmiset tulevat ravintolaan kokemuksen, eivät nälän takia. Suomalaisella ruoalla on paljon yhtäläisyyksiä ruotsalaisen ja venäläisen ruoan kanssa, mutta Suomen tunnetila tulee Lapista.”

Pieni vinkki poikamiehen metsästämisestä kiinnostuneille: tie tämän miehen sydämeen ei käy vatsan kautta, sillä Marcus ei ole tavannut naista, joka valmistaisi parempaa ruokaa kuin hän itse.

“Järjestä minulle kunnon poroajelu”, nauraa Samuels­son herkullisesti.

Klaus K avaa 15.11.

FILE: Marcus Samuelsson

  • Ikä: 34
  • Auto: polkupyörä
  • Kello: ei kelloa
  • Kengät: erilaiset lenkkarit
  • Tuoksu: suola
  • Kännykkä: Blackberry

2 kommenttia

meikä

20.1.2006 21:44

wtf? hv*

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Harras

5.12.2006 18:15

Mhhhh...voiko mies enää tuosta parantua...a real sexlovegod...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi