Mihin sinä uskot? Matti etsii totuutta kirjasta ja avaruudesta

Urantia-kirja tarkentaa omasta näkökulmastaan kristinuskon maailmanselitystä.

Urantia-kirjan ensimmäiset osat käsittelevät kaukaisia galakseja ja maailmankaikkeuden rakennetta.
Urantia-kirjan ensimmäiset osat käsittelevät kaukaisia galakseja ja maailmankaikkeuden rakennetta. Kuva: Nasa Gallery / Fotolia

Eläkeläinen Urantia-kirjaan perehtynyt Matti kertoi eräänä iltapäivänä omasta erikoislaatuisesta uskostaan: ”Kasvoin maalla uskonnollisessa perheessä luterilaiseen kristinuskoon, jota muistan alkaneeni ymmärtää jotenkuten viisi-kuusivuotiaana, mutta mistään ahdasmielisestä opetuksesta ei kuitenkaan ollut kyse. Vasta aikuisena ryhdyin tutustumaan kattavasti erilaisiin ideologioihin kuten Steineriin ja joogaan.”

Tossavainen ei pidä kirjan hämmentävää syntymisprosessia niin tärkeänä kuin itse sanomaa ja sen positiivista vaikutusta ihmisiin.

”Vuonna 1981 luin Helsingin Sanomien artikkelin, jossa kerrottiin Urantia-ideologiasta. Mitä enemmän tutustuin, niin sitä enemmän sen vahva hengellinen tunne yhdistettynä tieteelliseen loogiseen ajatteluun alkoivat vetää puoleensa. Hankin seuraavaksi kirjan englanninkielisen version, jonka ymmärtäminen oli haastavaa.”

Suomessa vierailleet Urantia-säätiön edustajat eivät hyväksyneet ensimmäistä vuonna 1975 harrastelijavoimin tehtyä kömpelöä suomenkielistä käännöstä. 80-luvun lopussa perustettu Suomen Urantia-Seura otti suuren urakan työn alle ja kirjan lopullinen suomennos näki päivän valon -93.

”Osasin englantia, mutta kirjoitettu kieli oli hyvin rikasta sekä monimuotoista ja jouduin purkamaan sitä sanakirja kourassa. Uskon kuitenkin, että tästä hyvin kirjoitetusta tekstistä voi nauttia, vaikka kirjan sanoma ei kiinnostaisi. Se vaatii kylläkin omistautumista, koska sitä ei noin vain lueta muutamassa päivässä läpi. Se on tarkoitettu koko elämän pituiseen opiskeluun.”

Vakavasti ja intohimolla

Tossavainen on mies, joka ottaa uskontonsa vakavasti ja intohimolla. Herra ohjeistaakin rivakkaan sävyyn kysymään lisää.

Urantia-teoksen kaksi ensimmäistä osaa käsittelevät eri universumeita, kaukaisia galakseja, maailman rakennetta ja erilaisia jumaluuksia. Kolmannessa osassa taas kerrotaan Urantian eli maapallon syntymisestä ja ihmiskunnan alkuvaiheista sekä leviämisestä ympäri planeettaa.

Vaikka neljäs osa on omistettu pelkästään Jeesuksen elämään ja oppeihin, niin liikkeen mukaan kyseessä ei ole pelkkä uskonto, vaan enemmänkin tieteellinen ideologia. Eri uskontojen harjoittajat ovat tervetulleita mukaan taustasta riippumatta. Liike arvostaa kaikkia uskontoja, joiden tarkoituksena on päästä lähemmäs jumalaa, mutta arvokkaimpana pidetään ihmisen omaa henkilökohtaista uskonkokemusta. Omia juhlapäiviä tai rituaaleja ei Urantia-kirjan lukijoilla ole.

Urantia-Ideologiassa maailmankaikkeus nähdään jakautuvan kolmeen eri osaan: Fyysinen maailma, välimaailma ja henkinen maailma. Ihmisen kuollessa hänen sielunsa viedään välimaailman, josta se siirtyy henkiseen maailmaan, kun se on siihen valmis.

”Tarkoituksena on hienontaa ja täsmentää jo olemassa olevaa uskoa. Uskon, että ideologioissa kuten tieteessä uusi parempi tieto korvaa aina vanhan. Urantia-teoksen opit ovat tarkoitettu ohjaamaan ihmiskuntaa seuraavat tuhat vuotta.”

 

 
powered by Typeform

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi