Miten kämppä sisustetaan parilla tonnilla? "Käytä luovuutta, älä luonnonvaroja"

Ekonomia ja ekologia kohtaavat sisustuksessa näillä Kierrätyskeskuksen asiantuntijan vinkeillä.

Kierrätyskeskus ja suunnittelija Marjo Maininki luovat Habitare-messuille fiksun ja vihreän esimerkin ihastuttamaan ja innoittamaan kestävämpään asumiseen
Kierrätyskeskus ja suunnittelija Marjo Maininki luovat Habitare-messuille fiksun ja vihreän esimerkin ihastuttamaan ja innoittamaan kestävämpään asumiseen Kuva: Emmi Korhonen

Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija Anu Kaila antaa kolme teesiä kodin ekologiseen sisustamiseen.

  1. Hanki harkiten. Välttämällä hutihankintoja säästät aina samalla luontoa. Hyvällä suunnittelulla ja turhia tavaroita karsimalla voit myös vähentää neliöitä ja pienentää asunnon ympäristökuormitusta. 
  2. Luota laatuun. Suosi tuotteita, jotka kestävät käytössä ja joilla on laatutakuu.  
  3. Käytä kierrätettyä. Teet ympäristöteon joka kerta, kun valitset käytetyn tuotteen uuden sijasta. Luonnonvaroja ei kulu, eikä valikoimastakaan tarvitse tinkiä. Käytä luovuutta, älä luonnonvaroja.   

Kierrätyskeskus on ideoinut yhdessä suunnittelija Marjo Mainingin kanssa mallikodin, joka on sisustettu vain alle 2000 eurolla. Koti on esillä tällä viikolla Habitare-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa.

Maininki on suunnitellut mallikodin tiiviissä yhteistyössä Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntijoiden sekä kädentaitoverstaiden henkilöstön kanssa.

”Huomisen kotia tehdessä on mietitty monenlaisia kierrättäjiä. Osastolle on tuunattu, korjattu ja suunniteltu vanhasta uutta sekä valikoitu herkullisia Kierrätyskeskus löytöjä. Osa sisustuksesta on Kierrätyskeskuksen omaa Plan B -uusiomallistoa”, Maininki sanoo.

”Käytetyt tuotteet ovat usein paremmista ja kestävämmistä materiaaleista tehty kuin uudet, ja minusta on vain hyvä, jos esineissä on elämän jälkiä.” 

Kuva: Emmi Korhonen

Asumisen ekologisuuteen vaikuttavat muun muassa asunnon koko ja sähkösopimus, mutta myös kotiin tehtävillä hankinnoilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia. Kierrätyskeskuksen mallikodin ratkaisuilla on onnistuttu säästämään noin 7 000 kg kiinteitä luonnonvaroja. Lukema koostuu muun muassa tavaroiden valmistukseen käytetystä energiasta ja tavaran materiaaleista. 

Ellen MacArthur Foundation mukaan maailmanlaajuisesti pelkästään tekstiiliteollisuus kuluttaa tällä hetkellä vuodessa liki 100 miljoonaa tonnia kiinteistä luonnonvaroja, joista suurin osa on uusiutumattomia.

“Jos emme muuta kulutustottumuksiamme, tekstiiliteollisuuden vuotuisen luonnonvarojen kulutuksen arvioidaan nousevan vuoteen 2050 mennessä noin 300 miljoonaan tonniin ja osuuden kasvihuonepäästöistä 26 prosenttiin”, Kierrätyskeskus tiedottaa.

Mallikodissa on tarjolla ideoita käsillä tekemiseen. Esimerkkinä nämä Marjo Mainingin lampun varjostimet.
Mallikodissa on tarjolla ideoita käsillä tekemiseen. Esimerkkinä nämä Marjo Mainingin lampun varjostimet. Kuva: Emmi Korhonen

Lisää vinkkejä kestävään asumiseen löytyy Kierrätyskeskuksen Huomisen koti -sivuilta. 
Huonekalu, sisustus ja design - Habitare -tapahtuma Messukeskuksessa 12.-16.9.2018

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi