Olemme vaativia kuluttajia. Rumaa ruokaa ei syö Erkkikään, eikä omenalimu ole ihanan raikasta, ellei se ole vihreää. Mitäs tässä sitten valittamaan, että kämmenet turpoavat ja henkeä ahdistaa.
Nykyään kaiken takana on E. Maailmalla on käytössä tuhansia lisäaineita, joista EU on sallinut vain 350. Aasiasta ostettu chilitahnakin alkaa jo tuntua epäilyttävältä, sillä juuri chilituotteissa on ollut syöpävaarallista Sudan 1 -väriainetta, jota EU:ssa tarkkaillaan jatkuvasti. Suomesta sitä ei enää pariin vuoteen ole löytynyt, ainakaan muualta kuin omasta jääkaapistani.
Lisäaineet testataan eläinkokeilla ennen kuin niitä saa käyttää. On siis ristiriitaista marssia kauppaan ostamaan naamarasvaa, jota ei ole testattu koe-eläimillä ja selittää olevansa maailmanparantaja, kun samaan aikaan syö ruokaa, jonka vuoksi on kuollut tuhansia söpöjä rottia ja palleroisia kaniineja.
"Nykyiset hyväksymissäännöt vaativat koe-eläimillä tehtyjä tutkimuksia", kertoo Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta.
"Mutta vuosisatoja käytössä olleita aineita, jotka ovat osoittautuneet käytännössä turvallisiksi, ei ole välttämättä tarvinnut testata uudelleen."
Eläinkokeilla selvitetään esimerkiksi aineiden vaikutusta elimistöön ja sikiöön sekä niiden aiheuttamaa syöpäriskiä. Lisäksi kokeissa määritellään lisäaineille ADI-arvo, joka tarkoittaa hyväksyttävää päivittäistä saantia, jolle ihminen voi altistua koko elämänsä ilman terveydellisiä haittavaikutuksia. ADI-
arvo määräytyy henkilön painon perusteella, eli mitä enemmän ihraa on vyötäröllä, sitä enemmän karkkia voi huoletta mussuttaa.
Tuoreissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kalassa, kananmunissa, maidossa ja kotimaisissa hedelmissä ja marjoissa, ei saa olla lainkaan lisättyjä lisäaineita. Luomutuotteet ovat joko lisäaineettomia tai niiden valmistuksessa on lisäaineita käytetty huomattavasti vähemmän. Mitä pitemmälle tuote on jalostettu, sitä enemmän lisäaineita siinä on. Esimerkiksi nimeltä mainitsemattomaan margariiniin on sotkettu jopa kuutta lisäainetta.
Kyllästetäänkö meidät tulevaisuudessa yhä uusilla E-numeroyhdistelmillä?
"Lisäaineiden turvallisuustutkimukset ovat kalliita. Uusia lisäaineita tulee siksi harvakseltaan ja lähinnä suuren volyymin käyttötarkoituksiin. Makeutusaineet ovat lisäaineryhmä, johon on viime vuosina tullut ja johon varmaan tulee vieläkin uusia aineita", toteaa Seppo Heiskanen.
E-kapinallinen
25-vuotias artesaani Sanna Sanclemente on ollut kasvissyöjä jo yli kymmenen vuotta. Dokumentti tehokanaloista herätti 14-vuotiaan tytön ajattelemaan. Myöhemmin mukaan tuli vegaaniruokavalio ja tietoisuus lisäaineista."Kemiallisesti tuotettujen tuotteiden syöminen on luonnotonta. Ei lisäaineiden syöminen ole välttämätöntä."
Sanclemente viihdyttää itseään kaupassa välillä yli tunninkin tutkimalla tuoteselosteita.
"Joskus lisäaineiden ja vegaaniruoan välillä joutuu miettimään, kun jossain tofujäätelöissä on hirveästi lisäaineita ja maitojäätelöissä ei ole niin paljon. En enää kanna lisäaineopasta mukana, enkä tunne lisäaineita nimiltä, mutta tiedän tuotteet, joita voi syödä ja ostan niitä, eli pääasiallisesti luomutuotteita."
Vegaaneilla puskaradio toimii. Kun uusi tuote tulee markkinoille, sen alkuperä selvitetään ja kerrotaan muillekin.
Ravintoloissa käydessäkin lisäaineet ovat takaraivossa. Eniten Sanna välttelee aasialaisia ravintoloita.
"Esimerkiksi kiinalaiset ravintolat käyttävät aromivahventeita, joista kaverilleni tulee migreeniä."
Kaikkein surullisinta Sannan mielestä on illuusio terveellisestä ruoasta.
"Ihmiset juovat puoli litraa sinistä juomaa ja kuvittelevat sen olevan terveellistä, koska pullon kyljessä lukee fresh. Luotetaan sokeasti siihen, että kaupasta ostettu on turvallista ja E-koodien taakse ei kätkeydy mitään hämärää."
"Pitkälle prosessoitujen ruokien pois jättäminen on ensimmäinen asia, joka jokaisen pitäisi tehdä kohentaakseen terveyttään."
Lisäaine vs. vierasaine
Lisäaineet lisätään elintarvikkeeseen tarkoituksella. Elintarvikelisäaineiden turvallisuus arvioidaan ennen kuin ne hyväksytään elintarvikekäyttöön. Ne eivät varastoidu elimistöön, vaan hajoavat ruoansulatuksessa ja poistuvat normaalisti. Useimmat lisäaineet ovat samoja kemiallisia yhdisteitä, joita ravinnossamme on luontaisestikin.
Vierasaineet joutuvat sen sijaan elintarvikkeisiin vahingossa, esimerkiksi ympäristösaasteina, torjunta-ainejääminä tai pilaantumisen seurauksena. Vieraat aineet ovat aina ei-toivottuja. Ne voivat tehdä elintarvikkeesta terveydelle vaarallisen ja niille on asetettu sallitut enimmäismäärät, joita valvotaan. Vierasaineet ovat myrkyllisiä.
Raa-vituttaako?
Elintarvikkeiden lisäaineet ovat harvemmin allergian tai intoleranssin syynä, mutta ne on huomioitava yhtenä mahdollisuutena. Lisäaineiden arvioidaan aiheuttavan yliherkkyysoireita korkeintaan 0,1 prosentilla suomalaisista. Se tarkoittaa maassamme 5 000 henkilöä, kun allergisesta nuhasta kärsii lähes joka kolmas eli noin 1,5 miljoonaa suomalaista.
E-aineet aiheuttavat kuitenkin enemmän oireita niille, joilla on jo jokin allergia. Lisäaineallergiselle hyvinkin pieni määrä lisäaineita riittää oireiluun. Yliherkkyys ilmenee useimmiten ihottumana, nuhana, astmana, suolisto-oireina tai migreeninä. "Oireiden voimakkuus on aina yksilöllistä. Hoitamattomina ne huonontavat elämänlaatua selvästi. Vakavia, hengenvaarallisia oireita tulee harvoin", kertoo allergianeuvoja Jonna Suominen Allergia- ja Astmaliitosta.
E472f ei kerro kellekään mitään, mutta jos lisäaineista tulee paska fiilis, niin älä ihmeessä syö niitä.
Lisätietoa lisäaineista saa elintarvikeviraston kotisivuilta, www.elintarvikevirasto.fi, ja allergioista osoitteesta www.allergia.com
Lisäpuhtia ötököistä
E120 Karmiinit, kokkiniili, karmiinihappo
Punainen väri uutetaan kuivatuista cactylopius coccus -kirvan naaraista. Kiloon väriainetta tarvitaan 150 000 kuivattua kuoriaista. Ne elävät pääasiassa kaktuksissa ja niitä on luultavimmin käytetty väriaineena jo 3 000 vuotta sitten.
E904 Sellakka
Intialaisen laccifed-lakkakilpikirvan eritettä käytetään pintakäsittelyaineena. Se valmistetaan lakkamaisesta aineesta, joka on kotelona kirvan ympärillä.
E hiipii kauppakassiin
Mehutiivisteessä voi olla jopa 12 eri lisäainetta.
- Maito: Ei lisäaineita
- Leipä: E471, E482, E412, E330, E262
- Margariini/ Voi: E472b, E471, E322, E500, E330, E160a
- Jogurtti: E412, E440, E330, E331, E333, E950, E951
- Murot: E422, E330, E220, E440, E300, E322
- Juusto: E202, E235, E251, E160b
- Leikkele: E325, E326, E331, E330, E450, E451, E316, E621, E250
- Mehutiiviste: E330, E331, E951, E950, E202, E211, E414, E444, E300, E120, E160a, E160e
Väripaletti
- E100 = keltainen
- E102 = sitruunankeltainen
- E110 = oranssi
- E120–E124 = punainen
- E127 = kirsikanpunainen
- E131 = violetinsininen
- E140 = vihreä
- E150 = tummanruskea
- E151 = musta
- E171 = valkoinen
- E173 = alumiini
- E174 = hopea
- E175 = kulta
Nimet
- E129 = alluranpunainen AC
- E414 = arabikumi
- E160f = beta-apo-8´ -karooteenihapon etyyliesteri
- E163(b) = delfinidiini
- E902 = kandelillavaha
- E120 = kokkiniili
- E175 = kulta
- E161b = luteiini
- E110 = paraoranssi
- E131 = patenttisininen
- E468 = silloitettu selluloosakumi
- E124 = uuskokkiini
Aikajana
- 6000 eKr
Suolaa käytetään säilömiseen. - 3000 eKr
Mesopotamialaiset käyttävät säilömiseen hunajaa. - 1000 eKr
Ensimmäisinä elintarvikeväreinä sahrami, kurkuma ja marjauutteet. - 500 eKr
Antiikin ajalla huomataan myös alkoholin toimivuus säilöntäaineena. - 1200 jKr
Elintarvikkeita aletaan värjätä punaiseksi nitraatilla. - 1800 jKr
Väriaineiden käyttö yleistyy. Kupari- ja lyijysuolia. - 1900 jKr
Värjäämistä aletaan rajoittaa. - 2006 jKr
EU on hyväksynyt 350 lisäainetta.
21 kommenttia
pjotrthegreat
17.3.2006 12:09
""Esimerkiksi kiinalaiset ravintolat käyttävät aromivahventeita, joista kaverilleni tulee migreeniä.""
NO TERVE VAAN! niin muuten käyttää 95% kaikista muistakin ravintoloista! Lähinnä gourmet paikat ovat alkaneet vältellä niitä!
Useimmiten tuollaiset "migreenit" on täysin psyykkinen ilmiö, jota kaikenmaailman paskantärkeät itseään jumalasta seuraavina itseään pitävät potevat. Sokko testeissä yms. tilanteissa nämä "kaikkitietävät" saavat samat oireet lumetuotteista jne.
jokin tuote sisältää 8 eri lisäainetta?!?!
MITÄ VÄLIÄ SILLÄ ON MONTAAKO ERI LISÄAINETTA KÄYTETÄÄN! sillä luulisi olevan merkitystä PALJONKO NIITÄ KÄYTETÄÄN.
Sitä paitsi kaikki lisäaineet on jo todettu turvallisiksi. ADI arvotkin on varmuuden vuoksi yleensä noin 10 kertaa laimeammat kuin mitä ne todellisuudessa voisivat olla.
99% lisäaineista ovat sellaisia aineita joita luonnossa esiintyy aivan luonnostaan. Niissä ei ole mitään haitallista tai keinotekoista.
Mutta jos esim. C-vitamiinia lisäämällä saadaan elintarvike säilymään paremmin niin miksi ei?!?
Vastaa kommenttiinPitoisuudet on kuitenkin käytännössä mitättömän pieniä eikä niihin kenenkään elimistö kaadu...
Vastaa kommenttiin
Elsewhere
17.3.2006 14:28
Ei se kemikaali sen kummallisemmaksi muutu, vaikka sillä olisikin pelottavankuuloinen nimi tai lyhenne. Yhtä lailla kaikenlaisia "kemikaaleja" on ihan "luonnollisissakin" ruoka-aineissa, puhumattakaan luontais"lääkkeistä", joita ei yksikään täysjärkinen laita suuhunsa.
E300 = askorbiinihappo = C-vitamiini. Kai nyt appelsiinit jäävät kaupan hyllylle?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuhi
17.3.2006 16:19
C-vitamiini on luonnollinen. Lisäaineena se on kemiallisesti valmistettu.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kuuntuli
19.3.2006 12:28
Tekstin aikajana -osiossa on erittäin typerä kielioppivirhe, joka osoittaa että kirjoittaja ei hallitse suomen kieltä ja sanojen taivutusta.
Vastaa kommenttiinVirhe löytyy kohdasta 1800 jkr: "...käyttää kupari- ja lyijysuolia." Kirjoittajan kuitenkin lienee ollut tarkoitus puhua suolasta, ei SUOLESTA. Suoli-sanan monikkomuoto on suolia, suola-sanan taas SUOLOJA.
Muutenkin, ikivanhoja eKr- ja jKr-lyhenteitä ei enää suositella käytettävän kuvaaman ajanlaskumme ajan molemminpuolisia aikoja, vaan korvaaviksi lyhenteiksi on otettu neutraalit, ei-raamatulliset lyhenteet e.a.a. ja j.a.a. eli ennen ajanlaskumme alkua ja jälkeen ajanlaskumme alun.
Vastaa kommenttiin
pauliina89
19.3.2006 19:54
en tajua mitään noista e hommista, mutta tarviiko edes.. syön mielestäni terveellisesti.. vaikka olenkin tietämätön.. =)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Depse
20.3.2006 10:27
Voi, kielioppia taas opetetaan. Kielipoliisi asialla. Uumamaa!! Ketä on mahtanut hänen aamumuroihinsa kusta? :D Vai liekö turhanpäiväinen päteminen taas syynä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Hemmo77
20.3.2006 11:57
Miksi artikkelissa koko ajan painotettiin lisäaineitten turhuutta ja varsinkin niitten "kemiallisuutta"? Esimerkiksi vanha tuttu C-vitamiini on hyvin yleinen hapettumisenestoaine, olikohan se koodi E330, ja tuskin kukaan väittää, että sitä ei kannata suuhunsa tunkea. Muutenkin kai nyt (melkein) kuka tahansa ymmärtää, että karkkien syönti ei ole siitä terveellisimmästä päästä, ei edes luomukarkkien.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
enough_already
21.3.2006 17:56
No voi hohhoijaa taas. Hirvee parku tyhjästä. E sitä ja E tätä. Ainoa, ketkä tälläiseen jaksaa reagoida ovat jotkut itseään kovinkin tiedostavina pitävät vaihtoehtopellet. Lisäaineita on massamäärin käytetty vasta modernina aikana ja silti elinikä pitenee koko ajan. Eli selkeästi älyttömän kamalia aineita.
...ja mikä tulee migreeniin ym. niin taitaa tosiaan sen syynä olla vain se pingottaminen joka ikisestä asiasta :/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
downyourthroat
21.3.2006 23:09
Lisäaineellisiin sapuskoihin voisi kanssa kirjoitella tulevaisuudessa samoja varoitustekstejä kuin savukeaskeihin, varsinkin jos tuolla paskaharmaassa betonikasassa tosissaan mietitään tuota optiota myös kaljapulloihin.
Vastaa kommenttiinPaketteihin voisi myös liittää kuvia Ruoholahtelaisesta YH Arjasta 160kg joka on estrellan pitkäaikainen fani.
Vastaa kommenttiin
Spanish J
23.3.2006 17:55
Despee: Miten suomen oikein kirjoittaminen ei olisi olennaista kun puhutaan lehden artikkelista? Miten niin turhan päiväistä pätemistä, jos joku huomauttaa jonkun kirjoittavan paskaa suomen kieltä iso(hko)ssa mediassa?
Vastaa kommenttiinMun aamumuroihin ainakin kusee se, että vieläkin on urpoja jotka käyttävät sanaa "ketä" miettiessään jonkin teon tekijää...
Suomalaiset puhuu ihan tarpeeksi paskaa ulkomaata -miksi pitäisi vielä käyttää paskaa äidinkieltä?
Vastaa kommenttiin
Marika33
24.3.2006 13:50
Täysin samaa mieltä edellisen henkilön kanssa! Paskaa kieltä kuulee aivan liikaa, mitä nuorempi henkilö sitä alkeellisempi kielioppi. Näin se vain on.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
temmy
25.3.2006 18:23
Oletteko muuten huomanneet, että nuoret naiset ( ja en tässä yhteydessä nyt puhu nuorista aikuisista ) käyttävät pilkun asemasta vittua..
Vastaa kommenttiinHuomaa heti, että on äidinkielin tunneilla lakattu hiuksia, mieluummin kuin kuunneltu sitä opettajaa..
Vastaa kommenttiin
pilikun*ussija
4.4.2006 13:57
"Väriaineiden käyttö yleistyy. Kupari- ja lyijysuolia"
Pakko kommentoida, ei varmaan -suolia, vaan suoloja!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
AnduBcn
5.4.2006 16:13
No jopas sattui, just eilen eksyin tallaselle sivulle, mika oli paitsi hauska myos opettavainen...
http://www.nist.gov/public_affairs/bestpractices/Schwarcz.htm
Alunperin etsin tietoa mikroaaltouunien kayton vaarallisuudesta, mista loppupeleissa loysinkin paljon tutkimustietoa. Paha juttu et on niin tottunu mikroaaltouunin kayttaja, tassa vaiheessa kun on koukkuun joutunu, vaikeempi lopettaa. Toisaalta, mikapa naina aikoina ei syopaa aiheuta...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
EläJaAnnaMuidenkinElää/Kuolla
18.10.2006 13:28
Suoloja! Ei suolia. Tiukkapipoisena tosikkona mietin hetken mitä kuparisuolet ovat ja missä ne sijaitsevat. *Herttinen, kun suomen kieltä ei hallita edes mediatoimituksessa.*
downyourthroat puhuu asiaa. Varoituksia vain kaikkiin purkkeihin, kuppeihin ja rasioihin. 'Isoveli valvoo kaupassa' Tosi-tv kauppoihin vakoilemaan ihmisten kulutustottumuksia. Menestys tällä tirkistelysarjalla viherpiipertäjien alati kasvavassa joukossa on taattu. Onkohan tv:ssä lisäaineita?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
harsa
28.11.2006 00:39
Nyt päästiin erääseen mieliaiheistani, vaikka vanha aihe täällä onkin. Teen juurikin elintarvikkeiden lisäaineista kemian gradua. Ennen uskoin, että lisäaineet ovat melko turvallisia. Nyt olen hyvinkin tarkka missä määrin, ja mitä suuhuni pistän. Mm. nitraatteja ja atsovärejä kannattaa välttää. Nitraattejakin toki voi syödä, jos syö samalla jotain antioksidanttia kuten c-vitamiinia. Aspartaami on minulle lievä arvoitus. On olemassa tieteellisikäkin tutkimuksia, että se aiheuttaa oireita, mutta kun se koostuu kahdesta aminohaposta, niistö mitä proteiineissakin on. Tosin yksittäisistä aminohapoista voi saada yliannostuksen, ja metabolia sekoittuu helposti.
Mihinkään lisäaineiden vastaiseen kamppaniaan on turha ryhtyä. Atsovärit voitaisiin kylläkin kieltää uudestaan, mutta moni lisäaine jopa turvaa terveytemme.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ZOMQNET
6.10.2009 12:25
E-luettelossa on virhaitä ja extasaasi siitä uuttuu ainaskin. vegetarismi on hellämielisten sairaus syödä elolllista siinä toivoassa että olis jotain elottomampaa syödä -eli aika myrkkyä pitää syödä jos ei syö orgaanisia tuotteita. "mualla töihin, munaa mekkoon, lihapiirakkaa, siksi ku tulee mieleen seksi.
mun pimu on anorektikko tai vegaani ja sit sil on ongelmia subun kaa.
Vastaa kommenttiinihminen syö sitä mitä on syötävänä ja lautanen tyhjäx ja mielummin nuoltuna. lihan syönti ees lihota, mut jokkut munit ja bisse yhdessä ainakin lihottaaa. sanoin siitä riippuu lihominen kuinka maaninen tai hermostunut on verrattuna ummertuksesta kärsivää lootusasennossa istujaa. Avokadot jA KATKARAPU CON MAJONEESI ON SEMMOSTA HELTEEELLÄ SOPIVAA. KESÄKEITTO ON MAAILNA TURHIMPIA RUOKIA. suklaapuuro jamannapuuro on hyvää. suklaa antaa enrgiaaa ja aukaisee aivojen rseptoreja ja toimii kuin amfetamiini. Sokerihumalasssa lapsi voi olla yllättävän arvaamaton ja saada kunnolla tuhoio aikaa -hyvä suklaa, NAM.D
Vastaa kommenttiin
Piparitalo
29.3.2011 23:23
Vuoden huijauspalkinnon ansaitsisi xantaanikumi E415. Se on vettä sitova hyytelöintiaine, saadaan sen avulla repaleisempikin lihanpala mukavan pulleaksi ja samalla myydään fileen hinnalla vettä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ekooditon
13.9.2011 08:24
ww.ekoodi.com, jos ruokaostoksia tehdessäsi haluat vertailla tuotteiden sisältämiä lisäaineita
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Petrosk
4.10.2012 14:21
En karttais e950 jae951 keinomakeutusaineella makeutettuja juomia mutta kun ne maistuu niin paskalle ettei pysty juomaan. Huomaan heti juomat jossa niitä on mausta ja kyllä jää juomatta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
combottaja
15.3.2013 19:04
Onko mikään instanssi tutkinut juuri lisäaineiden yhteisvaikutusta? Jos pistään useita tai jopa kymmeniä lisäaineita samaan tuotteeseen, kuka takaa ettei tapahdu mitään uusia reaktioita ja muodostuukin jotain myrkkyjä?
Vastaa kommenttiinLisäaineilla leikkiminen on mielestäni täysin arpapeliä.
Vastaa kommenttiin