Polttoväli 90 mm
Suurimmassa osassa automaattikameroita on 50 millin objektiivi. Se on hyvä yleislinssi maisema- ja tilakuviin, mutta lähietäisyydellä kuvattavaa ihmistä se suurentaa (Iik! Miks mä oon noin lihava!). Ihminen pitää kuvata 90 mm polttovälillä, jotta hän näyttää samalta kuvassa kuin todellisuudessa. Laajakuvaobjektiivi (135 mm) kaventaa. Polttovälisäännöt eivät koske digikameroita, koska niissä käytetään erillistä polttovälikerrointa.
Loiva pehmeä valo
Paras valo kasvoille on luonnonvalo ja nimenomaan ikkunasta, johon aurinko ei paista. Valokuvaajat kutsuvat sitä pohjoisvaloksi. Pohjoisvalossa toinen puoli kasvoista valottuu kauniisti yli ja toinen ali.
Erillinen salama tai riittävä valo
Punasilmäisyys johtuu siitä, että kuvataan liian pimeässä tilassa liian voimakkaalla salamalla. Se on pääasiassa pikkupokkarien vaiva, koska niissä salamavalo tulee suoraan samasta suunnasta kuin kuva otetaan. Punasilmäisyyden voi eliminoida hankkimalla erillinen salama, jonka laukaisee kameran sivusta tai niin että huolehditaan siitä että pupillit pysyvät silmissä mahdollisimman pieninä.
Näytä vain 75 %
Älä seiso kasvot suoraan kameraan, vaan käännä kasvot siten, että 75 prosenttia kasvoista näkyy kameraan ja neljännes jää valoisammalle puolelle. Asento luo illuusion kapeista ja symmetrisistä kasvoista.
Jalat pään suunnassa
Seiso jalat haarassa hartioiden levyisesti ja aseta ne samaan suuntaan kuin pääsi. Asetut hoikentavaan kuvakulmaan.
Peitä leuka
Jos et pidä leuastasi, pyydä kuvaajaa ottamaan kuva ylhäältä päin.Rento leuka
Kun annat leuan rentoutua, suu jää luonnollisesti auki. Huippumallin poseerausilme syntyy näin: rentouta leukasi, sulje suupielesi. Suu jää vain keskeltä auki. Ja kas olet aistikas!
Sudi aurinkopuuteria
Aurinkopuuteri tasoittaa kasvojen väriä. Rajut varjostukset näyttävät kuvassa helposti epäluonnollisilta. Meikkiä mielummin liian vähän kuin paljon.
Puuteri
Kasvojen kiiltävyys paljastuu herkästi. Hyvä pohja on meikin tärkein osa.
Ei helmiäistä
Helmiäinen tekee kasvot pulleiksi, vältä sitä.
9 kommenttia
juup
8.4.2004 20:08
nojoooooooooooooooooooooooo, tuokin 'mallikuva' on oikeasti pahasti ylivalottunut, piirteet ei näy yms. muuten kyllä kohtuu ok. pistäkää hieman päätä eteenpäin niskan avulla niin kaksoisleuka lähtee ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
nani987
8.4.2004 21:03
Juu tuo ensimmäinen kuva, jonka siis pitäisi ilmeisesti olla se oikeaopillinen kuva on mielestäni liikaa ylivaloittunut. Toinen puoli huulesta jää näkymättä, kun kuvaa palaa puhki huulen kohdalta. Lisäksi katseelle olisi voinut jättää pari milliä enemmän tilaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kuvaaja04
9.4.2004 13:36
Hohhoijjaa, kukahan tunari tämänkin taas on kirjoittanut? 135mm LAAJAKUVAobjektiivi? 135mm on kylläkin TELEobjektiivi, ei LAAJAKUVA (eli oikealta nimitykseltä LAAJAKULMAobjektiivi). Laajakulmat sijoittuvat tyypillisesti polttoväleille 14-35mm.
Ja vai ei polttovälit koske digikameroita? Kyllä koskee, vaikka polttovälillä onkin kerroin, jolla se suhteutetaan kinokoon polttovälejä vastaavaksi. Samaan tapaan nekin optiikat toimivat, sillä ei ole mitään merkitystä, onko tallennusmediana filmi vai digikenno.
Olisi toivottavaa, että tämä "lehti" joskus edes tarkistaisi vähän asioita, ennen kuin niistä aletaan oikein "juttuja" kirjoittaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Harrastleija
9.4.2004 20:45
Juu, olen samaa mieltä aiempien kommentoijien kanssa. Väärät tiedot ja ylivalottunut kuva (ainakin se versio mikä täällä netissä näytetään).
105mm on 'vielä oikeampi' polttoväli muotokuville.
Ja vaikka tykkäänkin kuvata taiteellisia ja taidokkampia kuvia, niin en näe mitään pahaa siinä että käy Steissin automaatilla ja maksaa 5,- EUR ihan tarpeeksi hyvistä kuvista! Suosittelen niitä mustavalkoisia oikealla kameralla otettuja, eli ei niitä selvästi digitaalisia, joissa vain kopioidaan yksi kuva neljäksi. Ne on "pixeloituneita" (?). Olen käyttänyt automaattikuvia passeissa ja kaikkialla muuallakin. En viitsi niin snadista kuvasta maksaa jollekin kuvaajalle. Sen verran pystyy itse säätämään valotusta siinä, että laittaa tumman T-paidan vaalean sijasta, niin ei heijastu liikaa valoa koppiin ja valotuskin osuu nappiin.
Sommoro täältä toiselta puolelta maailmaa!
-J-
=)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Harrastleija
9.4.2004 20:48
Niin... ja ne prehanan krijaimetkin menee sekaisin!
Sorry 'bout that...
Mutta ei se mitään, kun toi "Harrastelija" näyttää olevan varattu tunnus... Mä oon sit leija.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
digikamera
12.4.2004 19:56
http://www.digicamera.net/dnews.htm
Vastaa kommenttiin--
tuossa muutama huomio "artikkelista"
Vastaa kommenttiin
_photographer_
12.4.2004 22:37
Ihan lisäkommenttina vaan, että osa noista vinkeistä, esim. valaisu sekä kasvojen asento sopivat hyvin ylioppilas/perhekuviin tms. mutta pehmeästi valaistuja tai hieman sivulta päin otettuja eli siis sellaisia, joissa henkilö näyttäisi parhaimmalta ei poliisilaitoksella hyväksytä virallisiin tarkoituksiin. Vuosia valokuvaamossa työskennelleenä voisin sanoa, että virallisten ohjeiden mukaan passikuvan joutuu valitettavasti ottamaan niin, että harva on siinä täysin edukseen. Vinkkinä muuten, että jos olet otattamassa passikuvaa ajokorttiin/passiin tms. niin pyydä kuvat mustavalkoisena, näyttävät lopullisessa kortissa huomattavasti paremmalta kuin mikäli alkuperäinen on värillinen.
Hyviä kuvaushetkiä kaikille! :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kaunein
13.4.2004 14:06
Kyllä mulla on edelleen koko suomen parhaat kuvat. Käy katsomassa käyntikorttini kauhea-namu
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Olli Olematon
8.5.2009 09:17
Ja näillä ohjeillahan saa heittää vesilintua nyt biometristen passien myötä. Tirtty olivat muutenkin aika sopimattomia passikuvia varten, heh :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin