Rentous toi olutmestaruuden

Joonas Koivisto lähtee Buenos Airesiin edustamaan suomalaista olutosaamista.

Joonas Koivisto vakuutti tuomariston rennolla otteella.
Joonas Koivisto vakuutti tuomariston rennolla otteella.

Suomessa vietetään joka vuoden lokakuun 13. päivä oluen päivää, sillä samaisena päivänä vuonna 1819 Nikolai Sinebrychoff sai keisarilliselta uudisrakennuskomitealta luvan pistää Suomen ensimmäisen panimon pystyyn Helsinkiin.

Oluen päivään kuuluu myös oman olutmestarimme valitseminen. Olutmestari -kisan finaali järjestetään aina oluen päivänä ja tänä vuonna finalistit kilpailivat Helsingin LeBonkissa. Suomen Olutmestariksi kruunattiin tällä kertaa Joonas Koivisto, tamperelaisesta Gastropub Nordicista.

”Joonaksen pisteet olivat reilusti yli muiden. Rento ja luonteva esiintyminen ratkaisi tänä vuonna voiton, sillä tekniset pisteet olivat kaikilla viidellä finalistilla tasaiset”, Sinebrychoffin Aniko Lahtinen kertoo.

”Olut ja olutkulttuuri ovat intohimoni. Vaikka kilpailutilanne on aika epätavallinen tuomaristoineen ja yleisöineen, otin rennosti ja nautin joka hetkestä. Samalla rennon mutkattomalla tyylillä mennään kansainväliseen loppukilpailuun,” Joonas kertoo.

Kisassa mitattiin teknisen osaamista ja asiakaspalvelua. Tekniseen osaamiseen kuuluu hallita erilaisille oluille oikea olutlasi, oikea kaato ja tarjoilutapa sekä sopiva vaahto. Asiakaspalvelua mitataan persoonallisen tyylin ja esiintymisen perusteella.

Koivisto matkaa kahden viikon päästä Argentiinan Buenos Airesiin mittaamaan tasoaan maailman kovimpien oluttaitajien kanssa Stella Artois World Draught Masters -finaaliin.

”Uskon, että Joonaksella on hyvät mahdollisuudet menestyä. Toivomme tietysti, että hän voittaa”, Lahtinen sanoo.

LeBonkiin kerääntyi paljon oluesta kiinnostuneita kuluttajia, ravintolahenkilökuntaa, olutmediaa ja asiantuntijoita. Suomalaisia kiinnostaa olut muutenkin kuin viikonloppuisin saunan yhteydessä tai pussikaljalla.

Olutkulttuurilla on Suomessa pitkä historia, vaikka välillä vaikuttaa, että halvin lager on ainoa, mikä suomalaisia kiinnostaa. Ravintoloiden määrän kasvaessa myös olutvalikoimat ovat luonnollisesti kasvussa. Yhä useammassa pubissa löytyy kattava valikoima oluita meiltä ja maailmalta.

Suomalaisesta olutvalikoimasta löytyy perinteikkäät isot panimot, mutta myös yhä suositummat pienpanimoiden tuotokset. Pienpanimoiden tekemisiä on tuonut tunnetuksi esimerkiksi vuosittainen Suuret oluet - pienet panimot -tapahtuma, joka keräsi heinäkuun lopussa kahdeksatta kertaa tuhansia oluen ystäviä Rautatientorille kolmipäiväiseen sukellukseen oluen maailmaan.

”Ihmiset ovat oppineet eri oluttyyppien käyttöä eri tarkoituksiin. Olutta toki myydään suuria määriä halpana, mutta erilaisista oluista ollaan yhä kiinnostuneempia”, Lahtinen pohtii.

Miten suomalaista olutkulttuuria voisi vielä kehittää?

”Sitä voisi entistä enemmän käyttää ruokailussa. Viiniin verrattuna olut on vähäalkoholinen, se on virkistävä, humala ja hiilidioksidi neutraloivat makuja”, Lahtinen listaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi