Olympiaisäntä Lontoo haluaa luonnollisesti välittää ruusuisen kuvan kaupungista ympäri maailmaa saapuville kisaturisteille sekä tapahtumia television välityksellä seuraaville. Ruusuisen kuvan luominen vaatii kuitenkin erikoisia ja kyseenalaisia keinoja.
Sananvapaus joutuu Lontoossa koetukselle: Olympialaisten logon käyttämiselle on tarkat rajoitukset, samoin olympialaisiin liittyvälle sanastolle. Kaupungissa liikkuvien toimittajien toivotaan ilmoittautuvan viranomaisille ja hankkivan luvan liikkumiselleen, vaikkei toimittaja olisi edes tekemässä juttua kisoista. Graffititaiteilijoita, joista osa on lopettanut maalaamisen jo 15 vuotta sitten, on ratsattu. Katsojia on varoitettu postaamasta videoita, kuvia tai ääntä kisapaikoilta sosiaaliseen mediaan. Viralliselle olympialaisten kotisivulle linkkaamisen kanssa kannattaa myös olla varovainen.
Turvallisuusoperaationa kisat ovat aivan omaa luokkaansa. Liikkeellä on nimittäin suurin määrä englantilaista armeija- ja turvallisuushenkilökuntaa sitten toisen maailman sodan. Armeijan joukkoja paikalla on yli 13 500, enemmän kuin brittisotilaita Afganistanissa tällä hetkellä. Turvajärjestelyistä vastaavien määrä nousee kokonaisuutena johonkin 24 000 ja 49 000 välille. Kun tähän lisätään uutta valvontateknologiaa, koiratiimejä, sairauksien torjuntaa ja ties mitä, piirtyy kuva siitä, millaisia tulevaisuuden jättitapahtumat ovat luonteeltaan.
Lontoossa on käytetty termiä "clean city" (puhdas kaupunki) puhuttaessa olympialaisten tavoitteista. Kaikkia, jotka pyrkivät saattamaan kisat tai kaupungin huonoon valoon tai aiheuttamaan ongelmia, kutsutaan "parasiiteiksi".
Lontoon kriittisen nuorison keskuudessa kisoja ei katsota hyvällä. Neljän vuoden takaiset Pekingin kisat ja niihin Briteistä suunnattu kritiikki on vielä hyvin muistissa. Nyt samankaltaiset ongelmat näyttäisivät toistuvan omalla takapihalla.
Kuten mudenkin olympialaisten kohdalla, myös Lontoossa joudutaan painimaan sen ongelman kanssa, mitä tehdään kisapaikoille, kun olympialaiset ovat ohi. Tätä ja muita kisojen järjestämiseen liittyviä teemoja käsitellään viiltävän hauskasti Ylen esittämässä BBC:n Twenty Twelve -sarjassa. Konttori-sarjan muka-dokumentti-tyylillä toteutettu sarja kertoo täysin pallo hukassa olevasta kisojen järjestelytoimikunnasta. Seuraavassa pätkässä palaveerataan päästadionin jatkosijoituksesta.
1 kommentti
fuckingolympics
1.8.2012 21:58
Englanti on USAn pikku puudeli joka seuraa isäntäänsä kyselemättä. Niinpä Englantikin on kohta USAn kaltainen poliisivaltio jossa pelkkä epäilys eliitinvastaisuudesta riittää vankilatuomioon.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin