Sidontataiteilija Amy May opettaa työkseen Helsinki Shibari -kollektiivin kursseilla japanilaista köysisidontaa. Shibari on taidemuoto, jossa sidotaan toista ihmistä erilaisiin asentoihin tai roikotetaan katosta köysien ja apuvälineiden avulla. Lisääntynyt kiinnostus harrastukseen ilmenee loppuunvarattujen alkeiskurssien merkeissä.
“Tärkeintä shibarissa on yhteys ja kommunikaatio. Siinä on aina kaksi tyyppiä tekemässä, eikä se toinen olisi mitään ilman toista. Ennen sitomista täytyy neuvotella, mitä tehdään ja missä menee kummankin rajat. Shibari on onnistunutta, kun molemmilla on kivaa ja kumpikin saa siitä mitä haluaa”, Amy sanoo.
Yleinen ennakkoluulo on, että shibariin liittyy aina seksi. Amyn kursseilla ei olla alasti, eikä kukaan harrasta seksiä. Sen sijaan hän ohjeistaa ihmisiä pukeutumaan työpajoihin samalla tavalla, kuin joogatunnille ja tulemaan paikalle avoimin mielin.
“Musta on hassua, ettei aikuisena saa enää leikkiä. Sitominen on tuonut mun elämään takaisin leikkisän elementin, vähän niinkun lapsena hiekkalaatikolla. Paitsi nyt mä leikin aikuisten kanssa”, Amy sanoo.
Shibari on taiteen lisäksi tapa kommunikoida ja syventää ihmissuhteita. Eri ihmiset käyttävät shibaria eri tarkoituksiin. Siihen voi liittyä myös seksuaalisia sävytteitä valtaleikkien tai BDSM:n kautta. Jotkut meditoivat ja käyvät leffassa. Amy sitoo ja on sidottuna.
“Yhteys tarkoittaa mulle tilaa, jossa mä en oo tietoinen seuraavan päivän ruokalistasta tai siitä, onko mulla siistiä kotona. Mä oon siinä kyseisessä hetkessä läsnä mun parin kanssa. Shibari on eri ihmisten kanssa erilaista. Saman ihmisenkään kanssa se ei oo aina samanlaista”, Amy kuvailee.
Tabut rikki
“Ennakko-oletus saattaa olla, että on ahdistavaa olla sidottuna tai tulee jonkinlainen paniikkireaktio. Päinvastoin, monet sanovat ensimmäisen kerran jälkeen, että onpa rentouttavaa. Jotkut tykkää myös tosi paljon siitä miltä köysi tuntuu iholla”, Amy kertoo.
Amy oli kesällä Pariisissa RopeWork-tapahtumassa keskustelemassa yhteisön kehittämisestä ja sen tulevaisuudesta. Erilaiset pervoiksi mielletyt asiat ovat olleet tabuja pitkään. Töissä ei tule mainittua kovin helposti, jos harrastaa köysisidontaa. Piilottelu ja kaapissa oleminen saattaa ahdistaa. Kuitenkin kiinnostus aiheeseen kasvaa koko ajan.
“Elämme jotakin murrosvaihetta, jossa asiat alkavat olla hyväksytympiä. Esimerkiksi seksuaalivähemmistöt ovat saaneet heille kuuluvia oikeuksia ja ääntään esiin enemmän. Tabut alkavat purkautua”, Amy sanoo.
Jopa Linnan juhlissa on nähty shibari-inspiroitunutta pukeutumista toimittaja Rakel Liekin yllä. Musiikkivideoissa ja muotialan lehdissä sidotut henkilöt ovat yhä yleistyvämpi näky.
Lisätietoa Helsinki Shibarista ja alkeiskursseista löytyy kollektiivin verkkosivuilta.