Sirkka sukelsi suklaaseen

Porvoon Pienen Suklaatehtaan kokeilu on vain pieni esimerkki tulevasta hyönteisruokailmiöstä.

Kuva: Pieni Suklaatehdas / Facebook

Hyönteisruoka voi olla tulevaisuudessa merkittävä ravinnonlähde, joten oli korkea aika, että Suomessa sallitaan sen myyminen ruoaksi. Suomi muuttaa Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkinnan niin, että se sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen elintarvikkeena. Jatkossa alan yritykset saavat homman käyntiin ja ala pääsee elintarvikevalvonnan piiriin.

Riittävän monet ovat jo päässeet maistamaan Suomessakin sirkkaa ja Docventures-johtoinen hyönteispropaganda on tehnyt tarpeellisen tehtävänsä. Rapea, öljyinen ja chilinen tai valkosipulinen sirkka on hyvää. Hyönteiset ylipäätään ovat varteenotettava proteiininlähde ja ne taipuvat ruoanlaitossa moneen tarkoitukseen.

Siitä osoituksena porvoolainen Pieni Suklaatehdas tunki sirkan suklaaseen. Perjantaina sirkkasuklaata oli myynnissä 80 senttiä per pala suklaatehtaan Porvoon tehtaanmyymälässä. Ainakaan vielä ei ole kyse massatuotteesta, mutta kaikki uudet kokeilut hyönteisruoan ympärillä ovat kiinnostavia. Facebook-postaus aiheesta sai innostuneen vastaanoton. Joukosta löytyi useampi “yäk” ja joku kertoi, että vihdoin löytyi suklaa, joka ei kelpaa. Samaan ketjuun mahtui kuitenkin useampia sirkkoja jo maistaneita ja niitä, jotka odottavat innolla ensimmäistä kokemustaan.

Turun yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita hyönteisruoasta. Puolet kyselyyn vastanneista kertoivat ostavansa hyönteisruokaa, jos sitä kaupan hyllyltä löytyisi. Kolmannes vastaajista oli jo maistanut hyönteisiä.

“Osa kuluttajista pitää hyönteisiä jo nyt potentiaalisena vaihtoehtona ruokavaliossaan niiden ravitsemuksellisten ja ekologisten arvojen, sekä uutuusarvon vuoksi”, Turun yliopiston tutkimushankkeen koordinaattori Jaakko Korpela kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi