Urban gardening

Nyt sinäkin haluat parvekekasvin.

Cityn terassiopas suosittelee: vältä käsittelemättömiä saviruukkuja.
Cityn terassiopas suosittelee: vältä käsittelemättömiä saviruukkuja.
Basilika, kynteli, laventeli, meirami, minttu, oregano, persilja, rakuuna, rosmariini, salvia, sitruunamelissa, tilli ja timjami. Niitä ei yhdistä ainoastaan Stockmannin herkun vihannesosasto, vaan myös se, että ne kaikki menestyvät keskustayksiösi ikkunalaudalla!

Ruukkupuutarhan suosio on räjähtänyt viimeisen 15 vuoden aikana, tiedetään helsinkiläisissä alan liikkeissä. Yhä useampi kasviasiakas on nuori aikuinen. Englanninkielisissä sisustus- ja puutarhalehdissä ilmiötä kutsutaan nimellä urban gardening. Urbaani viherpeukalo ei tarvitse maapalstaa kasvien viljelyyn. Yrttejä, vihanneksia ja marjoja voi kasvattaa ruukuissa parvekkeella ja ikkunalaudalla.

City teki pikaoppaan neljälle eri peukalolle.

Kasvikilleri

Oletko huonojen kasvuolosuhteiden uhri tai kuolevatko kasvit muuten vaan käsiisi? Voit silti nauttia kasvien vihreydestä ikkunalaudallasi tai parvekkeellasi. Osta taimet valmiina touko-kesäkuun vaihteessa, kun ei ole enää yöpakkasten vaaraa.

Valitse muutama vähemmän vaativa lajike, kuten helppo ruohosipuli, joka kasvaa myös luonnon olosuhteissa. Myös persiljaa kannattaa kokeilla. Osta valmiit taimet torilta tai puutarhaliikkeestä. Istuta ne omiin pienehköihin ruukkuihin ikkunalaudalle tai parvekkeen pöydälle. Sekä persilja että ruohosipuli kestävät jopa kylmää, niitä pitää kuitenkin muistaa kastella. Ikkunalaudalla kasvatettavat kasvit viihtyvät paremmin, jos muistat suihkuttaa niitä usein. Leikkaa ruohosipulia usein.

Omat perunat voit kasvattaa parvekkeella multapussissa. Osta kolme valmiiksi idätettyä perunaa torilta ja kylvä ne tasaisesti. Valitse lajikkeeksi helppo Siikli, Timo tai Adora. Siiklin sato valmistuu hieman muita hitaammin, mutta lisäarvoa tuo kaunis valkoinen kukinta. Kylvä perunat kesäkuussa. Viimeistään syyskuussa sinulla pitäisi olla 30 itse viljeltyä pottua.

Apinoiden kuningas

Haluat parvekkeellesi viidakon kukkaloiston, mutta aikaa ja vaivaa et halua tähän harrastukseen laittaa. Lähimmästä puutarhamyymälästä saat kaiken tarvittavan. Ostoslistassasi on valmiiksi istutettuja yrttejä ja kukkia, muutama erittäin suurikokoinen ruukku, koristekiviä, vähäravinteista multaa ja pieni puutarhalapio. Kukiksi sopivat esimerkiksi orvokit tai valmiit markettakukkakorit.

Kotona latoat ruukun pohjalle ensin kiviä. Päälle kaadat mullan ja istutat yhteen ruukkuun valitsemasi yrtit, toiseen ruukkuun kukat. Ripusta valmiiksi kasvatettu amppelimansikka kattokoukkuun.

Vältä käsittelemättömiä saviruukkuja, sillä ne on liotettava vedessä ennen käyttöön ottoa. Jos haluat matkia muita, ostat pajuruukkuja ja sinkkilaatikoita.

Herkkuperse

Helpoimmalla herkuttelija selviää kasvattamalla taimista kirveliä, lipstikkaa, minttua, oreganoa, persiljaa, rakuunaa, sitruunamelissaa, tilliä ja timjamia. Enemmän huolenpitoa vaativia lajikkeita ovat rosmariini, basilika ja laventeli.

Parhaiten yrttikasvatukseen sopivat itään ja länteen avautuvat sekä lasitetut parvekkeet. Ruukun pohjalle on laitettava kiviä, ruukunpaloja tai soraa, jotta liika vesi pääsee valumaan pois. Yrtit pitävät vähäravinteikkaasta ja hiekansekaisesta multaseoksesta.

Kasvata myös kasvihuone- tai amppelitomaattia. Kasvialustaksi käy kasvuturvesäkki, johon teet taimille sopivat reiät. Tomaatti vaatii tasaisen kosteuden ja paljon valoa. Muista pölyttää kukat esimerkiksi vesiväripensselillä ja tukea tomaatin varsi niin, ettei se katkea. Wokkiruokaa varten kasvatettu palmu- eli mustakaali menestyy hyvin pienessä astiassa, eikä se pelästy vaikka et aina muistaisikaan sitä kastella.

Muista merkitä ruukkuihin, mitä olet niihin kylvänyt!

Urbaani botanisti

Urbaani botanisti lukee kaikki alan julkaisut talven pimeinä kuukausina. Helmikuussa hän on jo päättänyt parvekepuutarhansa tyylin ja aloittanut ensimmäiset kylvöt.

Taimet voit kasvattaa itse sisätiloissa vaikkapa turveruukuissa. Paras paikka kasvattaa yrttejä on aurinkoinen eteläikkuna. Siemenet kannattaa hajakylvää isoon laatikkoon, josta siirrät taimet myöhemmin käsin omiin ruukkuihin. Basilika, kamomilla, minttu ja kynteli itävät valossa. Moni muu kylvös tulee pitää turpeella tai hiekalla. Astian päälle laitetaan rei’itetty muovi, myös pienoiskasvihuone tai harso käy, nopeuttamaan itämistä. Yrtistä riippuen taimien kasvatus aloitetaan maalis-toukokuussa.

Taitosi sallivat perunan, yrttien ja kukkien lisäksi myös vihannesten kasvattamisen. Saat jopa paprikan kasvamaan etelä- tai lasitetulla parvekkeella huolehtimalla, että se saa paljon lämpöä ja valoa. Punajuuri ruukussa säväyttää anopin. Juurikkaasta voit kasvattaa myös pelkkiä versoja eli baby leaf-taimia, joista kulinaristi-ystäväsi on varmasti kateellinen. Köynnöstävät pavut viihtyvät tilavassa ruukussa kunhan huolehdit riittävästä kasvualustan kosteudesta. Samassa astiassa voit kasvattaa myös tuoksuhernettä. Persianapila peittää multapinnan kauniisti. Kokeile myös tummaa viinirypälettä.

Alan kaupat

Hakaniemen tori

MM. Niemeisen Kukka & Vihannes, Puutarha Rosmariini

Hakaniemen torilta saat kätevästi taimet ja valmiiksi istutetut yrtit sekä parvekekukat. Viljelijät ja heidän edustajansa tarjoavat sekä tuotteita että neuvoja rennossa ilmapiirissä. Edullisempi kuin puutarhakaupat.

Muhevainen

Leppävaara, Sokerilinnantie 11, Espoo, puh. 512 0522

Kontula, Lirokuja 3, Helsinki, puh. 342 1288

Monipuolinen, perinteikäs puutarhaliike, jolla taimien laatutakuu. Puuvartisilla kasveilla taimien kasvuunlähtötakuu.

Esbau Bio-Garden

Tähdenlennontie 7, Espoo, puh. 887 0110

Puutarhakeidas, josta löytyy perinteisten kasvien lisäksi monia erikoisuuksia, kuten bonzai-puuvalikoima. Erikoistunut luonnonmukaisiin lannoitteisiin.

Backas Puutarhakeskus

Ylästöntie 28

Laadukas puutarhakauppa. Taimet on kasvatettu paikan päällä. Voit myös olla ekologinen: multaa voit hakea omalla peräkärryllä (itse lapioituna 20 euroa/kärry) ja siten välttää muovisäkkejä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi