Outsider-taiteen välitystoimisto ja sekatavarakauppa Pertin Valinnassa käy kevättalvella kuhina, kun joukko tekijöitä rakentaa kauniista ajatuksesta vuosittaista perinnettä. Tarkoituksena on nostaa tasa-arvo puheenaiheeksi ja juhlan kohteeksi. Työn tuloksena syntyy Ihminen on hyvä asia -gaala, jossa juhlitaan vuosittain tasa-arvoa edistäviä kulttuuritekoja.
“Haluamme tästä vuosittaisen perinteen, jota juhlitaan jatkossa joka vuosi tasa-arvon päivänä”, kertoo tapahtuman tuottaja Heini Merkkiniemi.
Tänä vuonna Ihminen on hyvä asia -gaala järjestetään 19. maaliskuuta Musiikkitalon Klubilla. Gaalassa nautitaan huippukokkien, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien valmistama kolmen ruokalajin illallinen pieteetillä valittujen viinien kera.
Pertti keksi nimen
Gaalan taustalta löytyy samanniminen, alun perin Pertti Kurikan nimeämä vaikuttavuuskampanja, joka edistää tasavertaisen kulttuurin kehitystä kouluissa ja kuntarakenteissa. Ideana on haastaa yhteiskunnan rakenteita, muovata käsityksiä vammaisuutta kohtaan sekä luoda kohtaamisia kehitysvammaisten kokemusasiantuntijoiden ja kouluikäisten oppilaiden välille. Kohtaamiset kouluissa pitävät sisällään muun muassa erilaisia taidepajoja sekä Pertti Kurikan Nimipäivät -bändistä kertovien elokuvien katsomista.
Koko homman ajatus on se, ettei erityisryhmiin kuuluvat jää passiivisena odottelemaan apua, vaan ottavat langat omiin käsiinsä.
“Erityisryhmät nähdään usein vain passiivisena kohteena palveluille. Nyt se käännetään päälaelleen ja he ovat aktiivisessa roolissa tuottamassa palveluita muille”, Merkkiniemi sanoo.
Ihminen on hyvä asia -gaalassa se näkyy erilaisten työparien välisenä yhteistyönä. Esimerkiksi kahden Samin, Helteen ja Garamin, yhteistyö näkyy gaalan ruokatuotteessa, kun Pertti Kurikan Nimipäivien basisti Helle ja telkkaristakin tuttu keittiömestari Garam ovat loihtineet illalle kolmen ruokalajin menun, jonka teemana on suomalainen luonto ja villiruoka.
Illan viinit tulevat saksalaiselta viinitilalta, jossa on hommissa paljon kehitysvammaisia työntekijöitä. Myös suomalaisille tekijöille on tiedossa harjoittelupaikkoja saksalaiselta tilalta.
Illan konsertista vastaavat puolestaan yhdessä Kalle Salonen band sekä UMO Ensemble ja illan artistipareina nähdään Litku Klemetti ja Kari Aalto sekä Ilkka Alanko ja Eeva Lusenius.
“Haluamme esitellä erilaisia työpareja, jotka edistävät yhteistyöllään yhdenvertaisuutta”, Merkkiniemi kuvailee.
Ihminen on hyvä asia -gaalan pistävät pystyyn Lyhty ry:n, Alvi ry:n ja Mieletöntä Valoa hankkeen työryhmät. Tuottajana toimii Merkkiniemen lisäksi Liisa Tolonen.
Maailman ensimmäinen kehitysvammaisten osakeyhtiö
Gaalailtaan on myynnissä illalliskortteja, joiden tuotto lahjoitetaan palkintona teolle, joka on edistänyt parhaiten tasa-arvoista kulttuuria. Ehdolla on muun muassa Pertin Valinnan ja Muusikkojen liiton yhteistyö, jossa edistetään yhdenvertaisuutta musiikin saralla.
“Koskaan eivät ammattiyhdistykset ole lähteneet tukemaan erityisiä taiteilijoita. Tämä kiinnostaa maailmallakin ja yhteistyötä esitellään monessa paikassa, kuten Lontoon kulttuuri-instituutin järjestämillä V 4 Festival -festareilla yhteistyössä Lontoon Kulttuuri-instituutin, Lyhty ry:n ja Muusikkojen liiton kanssa Lontoossa elokuussa”, Merkkiniemi kertoo.
Pertin valinnan taustalla toimiva Daatso Oy on uraauurtava paitsi outsider-taiteen välitystoimistona, on se myös maailman ensimmäinen kehitysvammaisten perustama osakeyhtiö.
Tuottaja Merkkiniemellä on itselläänkin varsin hyvät kokemukset työskentelystä kehitysvammaisten ja erityisryhmien kanssa.
“Suomessa ollaan tehty pitkäjänteistä työtä, että kehitysvammaisilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä työtä ja toimia yrittäjänä.”
Aiemmin Merkkiniemi toimi erityisryhmien parissa opettaen heille musiikkia. Nyt hän toimii paitsi gaalan, myös Pertin Valinnan tuottajana.
“Soittajat on palkannut mut töihin heille.”