Kokkikirjailija Anthony Bourdain kertoo uusimmassa kirjassaan Kobraa lautasella, että kokit leikkivät usein viimeinen ateria -leikkiä. Mikään ei kuulemma paljasta yhtä hyvin, mitä ihminen pitää ensiluokkaisena makunautintona. Huippukokit valitsevat aina yksinkertaista: paistettua grillikylkeä, käristettyä hanhenmaksaa, tomaattikastikepastaa.
Me kysyimme 17 suomalaiselta, papista pornotähteen, kirjailijasta skeittaajaan, mitä he nauttisivat viimeisenä aterianaan.
Kuka ottaisi Hesen kana-aterian?
Suomi-rockin first lady Angela McCoy:
"Tekisin ruoat itse ja nauttisin ne Andyn ja perheeni kanssa. Antipastoina prosciuttoa, salamia, parmesaani-, brie- ja mozzarella-juustoja. Tekisin cesar-salaatin itse: pistäisin siihen jäävuori- ja lehtisalaattia. Tekisin myös kastikkeen ja krutongit itse. Kastikkeeseen laitan hieman anjovista. Pääruoaksi kahdenlaista pastaa, valkoista ja punaista. Valkoinen pasta on pastaa pestokastikkeen kanssa, punainen pastaa lihapulla-tomaattikastikkeessa. Teen lihapullatkin itse. Pastan kanssa tarjottaisiin valkosipulileipää. Jälkiruoaksi tuoreita hedelmiä jogurtin kanssa: mangoa, ananasta, päärynää sekoitettuna luonnonjogurttiin. Päälle kermavaahtoa ja kirsikka. Ruoan kanssa suosikkiani vuoden 1994 Beaujolaista."
Pastori Antti Kylliäinen:
"Aperitiivina joko kuiva fino-tyyppinen sherry tai sitten kir viileänä. Alkuruoaksi kevyttä kalaa, vaikka hiillostettua siikaa tai paahdettua kuhaa, ja seuraksi keittiömestarin suosittelemaa valkoviiniä. Pääruoaksi nuoren naudan maksaa sherry-sinihomejuustokastikkeella, lisäkkeinä sipulilla höystetty ja lihaliemessä keitetty tumma riisi, höyryssä juuri ja juuri kypsennetyt ja hunajassa ja rakuunassa pyöräytetyt porkkanat sekä pekonisilpun kanssa paistetut pienet kanttarellit. Ruokajuomaksi pullollinen hyvää ja vahvaa italialaista punaviiniä, Brunelloa tai Baroloa. Sitten juustoja: hyvin kypsynyttä brietä, vanhaa goudaa, kypsää cheddaria ja Auraa. Jälkiruoaksi lasillinen viileää Tokajia, ei vähemmän kuin viiden puttonjokin eikä nuorempaa kuin 35-vuotiasta. Aterian päälle lasillinen vahvaa ja täyteläistä mallasviskiä, ellei viinapääni olisi tähän mennessä jo saanut tarpeekseen, tai istuisin suuressa nojatuolissa piippua imeskellen – ilman tupakkaa tietenkin - ja hiipuisin pikkuhiljaa ajasta ikuisuuteen. Vaimo pitäisi saada aterialle mukaan, kukaties muutama rakas herkuttelun päälle ymmärtävä ystäväkin."
Lumilautailija Heikki Sorsa:
"Tyylikäs kattaus, mieluiten espanjalaistyylinen. Juomaksi olisi vettä ja punaviiniä. Alkuruokana kiinalaisia kevätkääryleitä ja tomaattikeitto. Sen jälkeen kanasalaatti. Pääruoaksi fileerattua kalaa ja mehevä pihvi. Lisukkeeksi perunoita. Jälkiruoaksi mansikkakiisseliä kermavaahdolla. Ruoan jälkeen vanilijasikari."
Paistinkääntäjä Risto Karmavuo:
"Aluksi pallokalasushia. En ole uskaltanut maistaa pallokalaa. Sen jälkeen tartar-pihvi. Terveysfasistit eivät suosittele raakaa lihaa BSE:n vuoksi. Grillattua maksaa ja korvasienikastiketta. Grillaaminen muodostaa karsinogeenejä, jotka aiheuttavat syöpää, korvasienissä on hermostomyrkkyä. Juomina Cloudy Bay Sauvignon Blancin, Chateau Latour 1990, Romanee Contin ja Chateau d’Yquemin viinejä. Jälkiruoaksi brie-juustoa ja tarte tatin -omenatorttu. Joisin espresson ja vanhaa calvadosta. Polttaisin Montecristo pyramiden. Maku kunniaan!"
Laulaja Terhi Kokkonen:
"Hesen kana-ateria. Siitä tuli suosikkiateriani, kun Carrols poistui kuvioista. En ole hulluna punaiseen lihaan. Syön simppeliä ruokaa."
Kirjailija Rosa Liksom:
"Lasi vettä nautittuna vesistön äärellä keskellä kaupunkia."
Deejii Proteus:
"Uunijäätelöä. Sain sitä kaverini syntymäpäivillä yli 10 vuotta sitten ja muistan, että se oli erinomaista. Sen koommin en ole sitä saanut. Rakastan jäätelöä."
Stand up -koomikko Kristiina Salminen:
"Kutsuisin kaikki ystävät ja perheen juhlimaan ja nauttimaan parhaita puna- ja valkoviinejä, juustoja, erilaisia suolakeksejä ja sipsejä."
Pornotähti Rakel Liekki:
"Lempiruokaani tomaattikeittoa, jossa on mozzarellaa ja sen kanssa itsetehtyä yrttisämpylää. Raikasta vettä, ei Helsingin vesijohtovettä. Syön tomaattikeittoa lähes päivittäin."
Kokki Harri Syrjänen:
"Pallokalaa ‘fukua’ ja valitsisin kokin, joka ei osaisi käsitellä kalaa oikein ja kuolisin kalan myrkkyyn. Myrkystä tulee ensin huumaava vaikutus, joten uskon sen olevan mukavampi tapa lähteä kuin sähkötuoli."
Skeittailun MM 3. Jouni Salo:
"Rauman kiinalaisessa ravintolassa paistettua riisiä ja nautaa (ateria 12.). Ruokajuomana raikas jäävesi kannusta sitruunan läpi. Jälkiruoaksi kaksi gin-tonicia extra sitruunalla, hieman sitruunamehulla piristettynä. Katettuna pöytään, jossa on valkoinen ja puhdas pöytäliina. Valaistuksena mieluummin hehkulamppuja."
Kirjailija Leena Lehtolainen:
"Kutsuisin rakkaimmat ihmiseni syömään ja juomaan hyvin. Pyytäisin ystävääni Paulaa auttamaan ruoanlaitossa. Aluksi Creme Ninonia, pääruoaksi hunaja-kahvimarinoitua lammasta ja valkosipuliperunoita ja jälkiruoaksi karpalojäädykettä. Läpi aterian samppanjaa, mutta jäädykkeen jälkeen Laphroaig-viskiä ja vahva sikari, vaikka en yleensä polta."
Kokki ja ravintoloitsija Antti Vahtera:
"Alkuun samppanjaa Beluga-kaviaarin kera. Hanhenmaksaa ja 42 vuotta vanhaa portviiniä. Pääruoaksi Wallenbergin pihvi, perunamuusia ja puolukkahilloa. Joisin pirun hyvää punkkua. Jälkkäriksi paahtokermavanukkaan ja jäävettä. Sitten kylmä Carlsberg. Lopuksi askillinen Moods-sikareita ilman filtteriä ja pullollinen hyvää Calvadosta."
Malli, entinen laivakokki Laura Korte:
"Michelin-kokki Markus Maulavirran tekemä seitsemän ruokalajin illallinen. Antaisin hänelle vapaat kädet. Olen nauttinut hänen ruoanlaittotaidostaan aikaisemminkin. Aterian kanssa keltaista leskeä, brutina ystävieni ja mieheni kanssa."
Oopperalaulaja Marika Krook:
"Nauttisin kolmepäiväisen fiestan. Söisin hyvää rasvaista ruokaa. Ensimmäisenä päivänä italialaista, erityisesti risottoa. Toisena päivän söisin nepalilaista, mutta en jälkiruokia, ne eivät ole hyviä. Kolmantena päivänä ottaisin sushia ja perinteisen ranskalaisen kahdeksan lajin aterian."
Pastori Teemu Laajasalo:
"Big Mac Meal ilman suolakurkkua. Jälkiruoaksi lukisin Joh. 3:16 Raamatusta nauttien pari lasillista Salon-samppanjan vuosikertaa 1928. Toivoisin, että minua kerrankin teititeltäisiin."
City tuottaa laadukasta sisältöä kaupunkikulttuurista ja ravintoloista täysin ilmaiseksi ihmisille. Koska haluamme, että juttumme tavoittaa mahdollisimman monet, toivomme että seuraat sosiaalisen median kanavia ja tilaisit uutiskirjeemme. Kiitos, että olet lukijamme!
2 kommenttia
Lowhand
16.9.2002 16:32
Moukat. Aikaa syömiseen ei ole useaa päivää eikä sitä nautita muiden seurassa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tuppaaja
11.11.2007 16:24
Pakko sen verran kommentoida tota Lowhandin kommenttia, että ei tainnu mielessä käydä ettei näitä ihmisiä myöskään oikeasti teloiteta, joten vastauksen eikai tarvitse olla aivan virallinen?
Harri Syrjäsen vastaus oli kyllä erittäin loistava ;D
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin