30 ruokabloggaajaa on päättänyt kantaa oman kortensa kekoon sen puolesta, ettei käyttökelpoista ruokaa heitettäisi menemään. Hävikistä herkuiksi -kampanja pyrkii antamaan ideoita tähteiksi joutuvien ruokien hyödyntämiseen. Tarkoitus ei ole saarnata ja valistaa, vaan innostaa ja herättää keskustelua.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tuore tutkimustieto kertoo, kuinka järkyttävä läjä ruokaa menee hukkaan vuosittain: koko kotimaisen elintarvikeketjun ruokahävikki on vuodessa vajaat 400 miljoonaa kiloa, tästä 130 miljoonaa kiloa heitetään pois kotikeittiöistä. Per pääty ruokaa heitetään pois 25 kiloa.
Iso bloggaajien joukko takaa sen, että ideoita ja näkökulmia hävikkiruoan hyötykäyttöön riittää. Toukokuun ajan kestävän tempauksen Facebook-sivulla voi seurata kirjoittajien aikaansaannoksia. Tähän asti ideoita on syntynyt ainakin perinteisistä jämäpizzasta ja -munakkaasta erikoisempiin panzanellaan ja sitruunavanukkaaseen.
Hävikistä herkuksi -tempauksen Facebook-sivulta löytyy myös linkki aiheen kannalta kiinnostavalle Gojee-verkkosivulle. Isoilla, ruokapornomaisilla kuvilla varustettu Gojee kysyy käyttäjältä, mitä raaka-ainetta hänen tekee mieli ja antaa tulokseksi vaihtoehtoja kyseiselle raaka-aineelle. Näin pääset eroon kaapin perällä kummittelevista ruoka-aineista, jotka saattaisivat muuten jäädä käyttämättä.
2 kommenttia
_lakrids_
7.5.2012 14:06
Joka kerta lukiessani hävikkiruokatutkimuksien tuloksista mietin, sisältävätkö ilmoitetut määrät myös luut, ruodot, nahat, kannat, kuoret ym. sekalaiset, joita ei normaalissa kotikeittiössä muutoinkaan ravinnoksi käytettäisi. Ja mikäli kyllä, paljonko on se oikeasti syömäkelpoisen ruuan osuus.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Silon
7.5.2012 18:35
Lakrids: Kyseessä on ns. "syömäkelpoinen ruoka" eli ei ole perunankuoret tai luut tms. mukana luvuissa: https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/mtt/mtt/ajankohtaista/uutiset/Elintarvikeketjun%20ruokah%C3%A4vikki%20vajaat%20400%20miljoonaa%20kiloa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin