Yhden kortin varassa

15 ammattilaisottelua, yhdeksän tyrmäystä.

Juho Tolppola on yrittänyt Guinnessin ennätystenkirjaan lyömällä vuorokauden putkeen nyrkkeilysäkkiä.
Juho Tolppola on yrittänyt Guinnessin ennätystenkirjaan lyömällä vuorokauden putkeen nyrkkeilysäkkiä.
Suomalaisesta ammattilaisnyrkkeilystä ei ole juuri hiiskuttu, mutta nyt on toinen ääni kongissa. Kaksi Suomen tämän hetken lupaavinta ammattinyrkkeilijää, Amin Asikainen ja Juho Tolppola lähtevät tavoittelemaan Euroopan mestaruutta kahden vuoden sisällä. Projekti kulkee vaatimattomasti nimellä Vain mestaruus kelpaa, ja sen tiimoilta järjestetään kovatasoisia, kymmeneräisiä kamppailuja Suomessa kolmen kuukauden välein.

63,5-kiloisten sarjan EM-titteliä tavoitteleva Tolppola, 24, innostui nyrkkeilystä 11-vuotiaana. 173 ottelun, kolmen Suomen-mestaruuden ja amatöörien EM-pronssin jälkeen 174-senttinen klanipää päätti ottaa paidan pois vuonna 2001.

“Tajusin olevani tyhmä. Treenasin hampaat irvessä, vaikka en saanut tästä pätkääkään rahaa.”

Ammattinyrkkeilyn maailmantähdet ovat multimiljonäärejä, esimerkiksi Oscar de la Hoya keräsi vuonna 2004 yli 20 miljoonan euron tienestit. Suomessa lajilla ei juuri rikastu. Ottelupalkkiot pyörivät parin tonnin hujakoilla. Tolppola saa sponsoreiltaan hieman tukea, mutta joutuu vielä elättämään itsensä sivutoimisesti timpurinhommilla.

“Mutta jos... tai siis kun pääsen EM-otteluun, summa on jo viisinumeroinen, jopa sata tonnia. Mutta älä hirveästi kirjoita rahasta, ettei tule sanomista. Summat eivät ole huimia, kun miettii kuinka kauan olen tätäkin tehnyt ilman rahaa”, Tolppola hymähtää.

Neljän vuoden aikana hän on noussut ammattilaiskehään 17 kertaa. Tulos ei ole yhtään hassumpi: 15 voittoa, joista yhdeksän tyrmäyksellä. Tolppola on vielä selvinnyt parilla mustalla silmällä. Kanveesissa hän ei ole käynyt kertaakaan.

Viimeksi hän sai nenilleen niukasti brittiläiseltä David Barnesilta.

“Tosin olin vatsataudissa. Oksensin yhdeksän kertaa lentokoneessa ennen ottelua. Se vei mehut.”

Paitsi, että ammattilaiskehässä mitellään ilman paitaa, myös hanskat ovat pienemmät. Lisäksi iskut otetaan ilman pääsuojaa.

“Päävammat ovat pahimpia ja korviin ja silmiin osuneet iskut tuntuvat ikävimmiltä. Mutta kun on adrenaliinia veressä, osumat eivät tunnu niin pahalta. Nyrkkeily on yksi turvallisimpia kontaktilajeja, koska siinä tietää, mistä osumat tulevat. Toisin kuin jääkiekossa, jossa ajetaan raukkamaisesti selkään tai käytetään kyynärpäitä”, Tolppola vertaa ja koputtaa varmuudeksi puupöytää. Taikauskoa?

“Sammutan puhelimen ottelupäiväksi, mutta vain keskittymisen takia. Luotan omaan tekemiseeni enkä poppaskonsteihin.”

Ja fysiikka ei saa pettää. Amatöörikehässä ottelu kestää kahdeksan minuuttia, ammattilaisena pitää sinnitellä pystyssä jopa 36 minuuttia. Tolppola vetää kahdet treenit päivässä, kuutena päivänä viikossa. Kuukausi sitten hän juoksi kokeilumielessä 12 minuutin Cooperin-testin 3 500 metriin. Armeijassa alokkaat pääsevät hädin tuskin kahteen ja puoleen kilometriin.

Tolppolasta ei irtoa paheita. Ei sitten millään.

“En ole koskaan kokeillut tupakkaa, enkä juo lainkaan alkoholia. Älä kirjoita siihen absolutisti, vihaan sitä sanaa. Olen seurannut ihmisten dokaamista, eikä siitä tule kovin voittajaolo. Vapaa-aikani vievät avovaimo ja kaksi pientä poikaani. Ne ovat vastapainoa nyrkkeilylle.”

“Ja kun käy hakkaamassa niin usein salilla, ei tarvitse hakata kotona”, Tolppola lisää.

Metsästys alkaa -ammattinyrkkeilyilta Kisahallissa 16.1. Tolppolaa vastassa Ariel Francisco Burgos (ARG). Liput 26–46 e.

Nakunyrkkeilyä

Nyrkkeily kuului jo Kreikan klassisten olympialaisten ohjelmaan vuonna 688 eaa. Ottelijat käyttivät härännahoista käärittyjä käsisuojuksia, mutta muuten kamppailivat täysin alastomina ja vartalo öljyttynä. Iskujen voimaa tehostettiin esimerkiksi hihnoilla sidotulla metalliraudoituksella. Nykyään nyrkkeily on ainoa olympialaji, johon ammattilaiset eivät saa osallistua.

Lähde: wikipedia.org

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi