Anarkistit galleristit

Jäähyväiset toljottelulle.

Uudet galleriaemännät ja -isännät ymmärtävät taiteen dekadenssin päälle. Krapula on luova tila, ja sen saa parhaiten hankittua näyttelyavajaisissa.

City esittelee Helsingin nuorten gallerianpitäjien heimon ja heidän tiipiinsä.

Remontoimme vuosi sitten Galleria Huudon uusia tiloja Uudenmaankadulle. Tilassa oli ennen 80-luvun toimisto, joten jouduimme repimään kaikki välikatoista hirveisiin lasikuitutapetteihin irti. Hommia teemme talkootyönä, eikä kukaan saa penniäkään palkkaa", kertoo Galleria Huudon Sattva-Hanna Toiviainen.

Siinä kiteytyy nuoren gallerian-

pitäjän työnkuva. Jatkuvaa remonttia, vessan pesua, taloudellisia vaikeuksia eikä mitään leivän päälle. Mutta toisaalta myös avajaishumua pikkutunneille ja nuorten taiteilijoiden ryhmähenkeä.

Helsingissä toimii tällä hetkellä viisi nuorten taiteilijoiden tai taiteenystävien pyörittämää galleriaa, jotka kaikki ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana: Huuto, Myymälä2, Majakka, Parasit3 ja 00130Gallery. Ylipäänsä Helsingissä on reilut sata galleriaa, joista yhä useampi on epäperinteisen gallerianpidon buumissa mukana.

"Vielä kymmenen vuotta sitten gallerioissa oli melkein pelkästään perinteistä maalausta. Nykyään myös esimerkiksi installaatiot ymmärretään taiteeksi", kertoo Helsingin Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Antti Vuorio.

"Gallerioissa käynti on lisääntynyt ja yhä nuoremmat hankkivat taidetta kotiinsa. Nuorten pitämät galleriat madaltavat kynnystä tutustua kaikkiin gallerioihin, ja ne toimivat myös vastapainona kaupallisille gallerioille. Nuorten galleristien tärkein pointti on saada oman sukupolvensa töitä esille", summaa Vuorio.

Lähes kaikilla nuorilla galleristeilla on samanlainen tausta. He etsivät itselleen työtilaa ja sellainen löytyi ylimääräisen huoneen kanssa. Aluksi esille laitettiin omia ja kavereiden töitä, mistä toiminta laajentui oikeaksi galleriaksi. Lähes jokainen Helsingin nuorten pitämistä gallerioista sijaitsee vanhan talon kivijalassa, jossa on valtava ikkuna.

"Joskus kun istun vahtimassa näyttelyä, niin ikkuna ahdistaa", kertoo Parasit3:n Noona Lappalainen.

"Ohikulkijat pysähtyvät töllistelemään minua. Silloin saatan mennä takahuoneeseen vähäksi aikaa hengittelemään."

Nuoret galleristit taistelevat vaihtoehtoisuuden kentällä ja kaupallisuutta vastaan. Normaali taiteenostaja ei ehkä hankkisikaan kotinsa seinille liimattavaa kuplamuovia, joka sisältää lehmän verta.

"En ikinä unohda sitä hajua, joka galleriassa oli, kun kuplamuovit otettiin pois seiniltä", kertoo Lappalainen.

"Näyttely edusti sen sarjan taidetta, jota ei todellakaan haluaisi ostaa kotiinsa. Mutta taide ei voi olla pelkästään nättiä."

Kun asemansa saavuttanut galleristi antaa näyttelytilan ilmaiseksi ja ottaa provision myydyistä töistä, nuoret galleristit pyytävät vuokraa, eikä myyntipakkoa ole. Epäkaupallisuus on toki mukavaa, mutta huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa taiteilija ei myy yhtään työtä ja vuokra on silti maksettava.

"Tällainen toiminta vääristää taidekenttää. Taiteentekeminen on ammatti, eli millä taiteilija sitten elää, jos ei yhtään työtä myydä", ihmettelee vanhemman polven galleristi Marjukka Uusitalo.

Mutta vielä nimettömien taiteilijoiden on vaikea saada näyttelyään meritoituneeseen galleriaan, ja siksi moni nuorten pitämä galleria onkin profiloitunut esittelemään nuorten taiteilijoiden ensimmäisiä näyttelyitä.

Nuoret galleriat ovat taiteilijalähtöisiä. Kun gallerioissa ei ole palkattua henkilökuntaa, niin näyttelynvalvojana toimii usein itse taiteilija. Galleriankävijällä on mahdollista kertoa mielipiteensä suoraan taiteilijalle ja taiteilija taas voi kertoa teoksensa taustoista korkeimman omakätisesti.

Nuoret galleristit ovat tajunneet myös, miten nuorikin yleisö kiinnostuu galleria-hoppingista. Esimerkiksi Myymälä2:ssa on houkuteltu yleisöä bileillä, myöhäisillä aukioloajoilla ja myytävällä oheiskrääsällä. Parasit3:ssa juhlat leviävät usein kadulle asti, ja myös siellä arkipäivien myöhäinen aukioloaika on saanut paljon kiitosta.

Euroopassa gallerioita on perustettu vanhoihin tehtaisiin, kellareihin ja jopa yksityisasuntoihin.

Suomessakin on tehty vastaavanlainen innovaatio: 00130Gallery sijaitsee sisäpihan lihakellarissa.

Myymälä2

Myymälä2:n possesta Suvi Saloniemi, Fredrik Kuhlefelt ja Gareth Hayes.
Myymälä2:n possesta Suvi Saloniemi, Fredrik Kuhlefelt ja Gareth Hayes.
Myymälä2:n tuulikaapin seinät täyttyvät omista ja muiden julisteista ja kahden galleriahuoneen lattialla rohjottavat kuluneet sohvat ja nojatuolit. Tänne tullaan loikoilemaan näyttelyn äärelle, ei patsastelemaan kuivakkaita nykytaideteoksia. Kaupan puolella soi punk ja lattia on täynnä maaliroiskeita. Kaupasta voi ostaa palan graffitia à 20 euroa.

  • Pitäjät: Alle kymmenen hengen taidekollektiivi, +/-30-vuotiaita.
  • Osoite: Uudenmaankatu 23. www.myymala2.com.
  • Avoinna: Ke–pe 13–19, la 12–18, su 12–17.
  • Seinillä: Nuorten taiteilijoiden, kuvataidetta, graafista suunnittelua ja muotoilua.
  • Ei koskaan: Keski-ikäisen miestaiteilijan abstrakteja, ekspressionistisia maalauksia.
  • Kummallisin näyttely: Tammikuun 2004 Helsinki Hall of Fame -näyttelyyn maalattiin uudet graffitit joka yö.
  • Erikoista: Myymälä2-kauppa, t-paitoja, sarjakuvaa, tennareita ja taidetta.

The Adicolor & Ctrl Exhibition curated by Myymälä2 18.3.–1.4.

Parasit3

Arkkitehtiopiskelija ja galleristi Olli Hanhirova.
Arkkitehtiopiskelija ja galleristi Olli Hanhirova.
Parasit3-gallerian seinä on vielä maalaamatta kunnolla edellisen näyttelyn jälkeen: seinälle kirjoitettu vieraskirja näkyy vielä ensimmäisen maalikerroksen läpi. Parasit3 on kolmen arkkitehtiopiskelijan unelma, joka päätettiin toteuttaa jo ennen "vanhaa ja laiskaa eläkeikää". Gallerian ohitse kannattaa kulkea varsinkin kesäisin.

"Istumme täällä usein iltaa, ja ovet ovat aina avoinna kaikille halukkaille. Siinä sivussa tulee katsottua myös taidetta", kertoo Parasitin Noona Lappalainen.

  • Pitäjät: 23–24-vuotiaat arkkitehtiopiskelijat Olli Hanhirova, Noona Lappalainen ja Pekka Tynkkynen.
  • Osoite: Neitsytpolku 8. www.parasit3.fi.
  • Avoinna: Ti–su 13–18.
  • Seinillä: Nuorten taiteilijoiden, ei pelkästään nättiä taidetta.
  • Ei koskaan: Eivät sulje mitään taiteenlajia pois.
  • Kummallisin näyttely: Viime syksyn Tatu Hiltusen puutarha-installaatio. Tila oli täytetty tekokasveilla, puutarhatontuilla ja pikkusuihkulähteillä.
  • Erikoista: Tila on myös arkkitehtien työhuone, eli näyttelynvalvoja piirtää samaan aikaan taloja.

Tarja Saikkosen kehysnäyttely 30.3. asti.

Huuto

Huudon kaksi galleriaa ovat tiloina hengettömämpiä kuin Myymälä2 ja 00130Gallery, niissä tavoitellaan selkeästi anonyymimpää ja vakavasti otettavampaa linjaa kuin edellisissä.

"Vaikka me olemmekin nuoria, niin tarkoitus ei ole pitää mitään kuvataiteilijoiden päiväkotia, taiteilijan kiinnostavuus on näyttelykriteeri, ei ikä", kertaa Sattva-Hanna Toiviainen.

  • Pitäjät: n. 60 hengen taiteilijaporukka, 20 ikävuodesta ylöspäin.
  • Osoite: Uudenmaankatu 35 ja Laivurinkatu 43. www.galleriahuuto.net.
  • Avoinna: Ma–su 12–18.
  • Seinillä: Kaikkea videoteoksista maalauksiin.
  • Ei koskaan: Hallitus saattaisi puuttua moraalisesti arveluttavaan materiaaliin.
  • Kummallisin näyttely: Huuto-videolounge viime marraskuussa, videoteoksia nonstoppina.
  • Erikoista: Koska kaikkia näyttelyitä ei valtamediassa arvostella, on huutolaisilla oma kritiikki-blogi.

Uudenmaankatu: Sattva-Hanna Toiviaisen valoteos 26.3. asti. Viiskulma: Ulrika Yliojan installaatio 26.3. asti.

Majakka

Galleria Majakka piristää Kallion galleriatarjontaa, varsinkin sen jälkeen, kun alueen ROR-galleria lopetti toimintansa. Pienen huoneen kokoisen Majakan kuvataiteilijoiden osuuskunnasta suurin osa on valmistunut Taidekoulu Maasta. Myöhäisempiä aukioloaikoja on Kallion sykkeeseen mietitty, mutta elämä kaduilla saattaa olla välillä liiankin riehakasta. Niin myös sisällä galleriassa, hiljaisen taiteen linjasta huolimatta.

"Syksyllä pidetyn performanssifestivaalin jälkeen tilaa jouduttiin kunnostamaan, kun eräs taiteilija teki hajotus-installaation", kertoo Majakan Ville Huhtanen.

  • Pitäjät: 12 kuvataiteilijan osuuskunta, 23–35-vuotiaita.
  • Osoite: Harjukatu 3 B. www.galleriamajakka.net.
  • Avoinna: Ti–pe 12–18, la–su 12–16.
  • Seinillä: Linjana on vähemmän aggressiivinen, hiljainen taide.
  • Ei koskaan: Galleria ei suosi erityisesti nuoria taiteilijoita.
  • Kummallisin näyttely: Satu Huttunen oli rakentanut näyttelyynsä punamullasta maton ja villasta hellan.
  • Erikoista: Keväällä tulossa myös nukketeatteria.

Vesa Peltosen ja Tero Halosen maalauksia 26.3. asti

00130Gallery

Jonna Johansson ja 80Juan80.
Jonna Johansson ja 80Juan80.
Jonna Johansson ja taiteilijanimi 80Juan80 perustivat 00130Galleryn sisäpihalle vanhaan lihakellariin, joka oli toiminut myös kuvanveistäjien työhuoneena.

"Helsingistä puuttuvat erikoiset galleriatilat, ulkomailla niitä on paljon. On kiva seikkailla sisäpihoilla ja soitella summereita näyttelytilan löytääkseen", summaa 80Juan80 eli Juan Kasari.

  • Pitäjät: Yhdistys, käytännössä kuvataiteilija Jonna Johansson, 30, ja musiikki-, video- ja äänitaiteilija Juan Kasari, 31.
  • Osoite: Korkeavuorenkatu 27, sisäpiha. www.00130gallery.net.
  • Avoinna: Ti–pe 12–17, la–su 12–16.
  • Seinillä: Nykytaidetta, myös performanssit ovat tervetulleita.
  • Ei koskaan: Muotoilua, painotus taidepuolella.
  • Kummallisin näyttely: Provokatiivinen videoteos ihmiskunnan pahuudesta, sotaa, uskontoa ja diktaattoreita Britney Spearsin tahtiin.
  • Erikoista: Gallerian takahuoneesta löytyvät Johanssonin ja Kasarin työhuoneet, joihin saa pyydettäessä kurkata.

Maaliskuussa kiinni. Selja Raudaksen ääni- ja video-installaatio 5.–23.4.

Taidetta tyhjätaskuille

Pikkupennosilla saa myös tauluja seinilleen. Rikhardinkadun taidelainaamo myy tai vuokraa taidetta osamaksulla ilman korkoa. Taidelainaamoa ylläpitää Helsingin Taiteilijaseura, johon kuuluu yli 500 taiteilijaa, eli myytävän taiteen valikoima on monipuolinen. Taideteoksesta voi maksaa vuokraa 10–100 euroa kuussa ja haluamansa ajan jälkeen palauttaa sen takaisin lainaamoon. Teosta voi myös osamaksaa siihen asti kunnes sen hinta on kokonaan katettu, ja taideteos on täten ostajan ikioma. Toinen pääkaupunkiseudun taidelainaamo löytyy Espoon Isosta Omenasta.

www.taidelainaamo.fi

City TOP5 galleriat

  1. Galerie Anhava
    Mannerheiminaukio 3
    "Suomen kansainvälisin galleria. Vie taiteilijoitaan eniten ja parhaille taidemessuille, mm. Art Baseliin."
  2. Galerie Forsblom
    Pohjoisesplanadi 27 C
    "Suomen hienoin galleriatila. Vie myös runsaasti taidemessuille, mm. Madridin ARCO:n."
  3. Huoltamo
    Suvantokatu 4, Tampere
    "Suomen kaukaisin helsinkiläisgalleria sijaitsee Tampereella. Tuoreinta ja räväkintä taidetta 2000-luvulla."
  4. Galleria Kenetti
    "Suomen suosituin lopettanut galleria. Niin moni haluaa Kari Kenetin takaisin galleristiksi, että laitan kohta kansalaiskeräyksen pystyyn."
  5. Galleria Krista Mikkola
    Neitsytpolku 9
    "Suomen paras markkinoija. Krista tuo näkyvyyttä aina ja niin paljon kuin tarvitaan."

Galleriaetiketti

Kutsu Jätä yhteystietosi suoraan galleriaan, liity postituslistalle tai tutustu gallerianpitäjään saadaksesi avajaiskutsuja. Kutsuja voi myös poimia gallerian ikkunalaudalta. Paperikutsua ei koskaan kysytä, joten fyysistä korttia ei tarvitse metsästää, riittää että tietää ajan ja paikan. Avajaiset ovat yleensä näyttelyn avaamista edeltävänä iltana klo 17 alkaen.

Pukeutuminen

Vaihtoehto 1: Boheemi taiteilija, jolla yllään tuulipuvun housut ja nahkaliivi, asusteena muovikassi taidekirjoille.

Vaihtoehto 2: Itsetietoinen taidediggari, mustat vastakkaisen sukupuolen vaatteet, liian korkea kampaus ja helkkarin iso, uniikki rintarossi.

Juomat

Avajaisissa on lähes aina juomatarjoilua. Ovela vieras naukkailee taskumatista ja tarjoaa myös taiteilijalle.

Jatkot

Jatkoille pääsee taskumattitempulla tai shoppailemalla avajaisissa. Nuoret taiteilijat bilettävät Lost & Foundissa, Åbossa (wannabeet), Meet Innissä (avantgardistit) ja Sea Horsessa (menestyneimmät).

Arvostelu

Taiteilijaa saa kiittää, mutta ei kannata odottaa, että hän muistaisi sen aamulla. Mitä meritoituneempi taiteilija, sitä harvempi uskaltaa kritisoida. Kritiikki ei kannata, ellei halua nolata itseään.

"Asiantuntijan" avainsanat

Tarkista CV:stä koulu, sen jälkeen voit joko ylistää koulun tyylin näkymistä tai sitä vastaan kapinointia. Hyvä nyrkkisääntö on se, että värikkäät työt ovat yhteiskuntakriittisiä ja synkät työt henkilökohtaisia.

Ostaminen

Ilmoita ostokiinnostuksesi galleristille tai muulle henkilökunnalle, ei taiteilijalle. Kauppoja hierotaan takahuoneessa, lasku seuraa perässä. Hinnat nousevat taiteilijan maineen mukana, joten kannattaa satsata nuoriin taiteilijoihin.

Täplät

Teosten vierestä saattaa löytyä vihreä tai punainen, pyöreä tarra. Vihreä tarkoittaa sitä, että teos on varattu, mutta ei vielä maksettu. Punainen kertoo, että teos on jo maksettu, eli sitä ei voi enää ostaa. Jos teos on myyty merkittävään kokoelmaan, niin se lukee täplän vieressä.

Tinkiminen

Kaikki tinkivät, mutta sitä ei katsota suopealla silmällä. Tinkiminen saattaa olla suoraan pois taiteilijan omasta taskusta. Itseään kunnioittava taiteilija pitää hinnat koko ajan samana, eli näyttelyn loppuvaiheen alennusmyyntiä ei ole.

Asiantuntijoina galleristit Marjukka Uusitalo (Galleria Uusitalo), Olli Hanhirova ja Pekka Tynkkynen (Parasit3-galleria).

Muista myös nämä

Kuvataideakatemian opiskelijoiden Kuvataideakatemian galleria (Kasarmikatu 44), Kaiku-galleria (Kaikukatu 4) ja Välivuosi-projektitila (Oksasenkatu 11), Taideteollisen Korkeakoulun Lume-galleria (Hämeentie 135 C) ja Taidekoulu Maan porukan juuri avattu Maa-Tila (Albertinkatu 19).

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi