"Parin tunnin kuluttua on lähtö edessä", kertoo beatboxaaja Felix Zenger. Ei, Zenger ei puhu tuonpuoleisesta vaan keikkailusta. Jos kaikki menee hyvin ja lento ei myöhästy kuin surullisenkuuluisa Thaimaan-lento, hän on parin tunnin kuluttua matkalla Australiaan pianisti ja säveltäjä Iiro Rantalan ja kitaristi Marzi Nymanin kanssa. Sieltä trio jatkaa keikkailuaan Singaporeen. Turussa nuoruutensa viettänyt Zenger ja hänen äänihuulensa ovat tällä hetkellä haluttuja ympäri maailmaa. Keikkakokemusta on kertynyt mm. Don Johson Big Bandin kanssa sekä Euroviisujen semifinaalista, kun Zenger esiintyi 150 miljoonalle TV-katsojalle.
"Esiintyminen Euroviisuissa jäi hyvin mieleen; se vaati hirveän määrän säätöä ja treenejä. Lavalla on kuitenkin aina hauska olla, kun ihmiset tykkäävät – ja yleensähän ne tykkäävät!"
Et kuulemma muista miksi aloitit beatboxauksen, mutta muistatko ensimmäisen beatbox-äänen, jonka teit?
"Olen kai aina osannut beatboxata, mutta vasta 16-vuotiaana tajusin muodostaa äänistä biittejä ja yhdistellä niitä. Hip hopista kiinnostuin myöhemmin. Ensimmäiset äänet olivat rumpusetin ääniä, joista syntyy peruskomppi."
Otetaanko sinut muusikkona todesta vai pidetäänkö sinua äänten matkijana?
"Nyt saan arvostusta, kun olen työskennellyt kovan luokan artistien kanssa. Tosin vanhemmat ihmiset vierastavat edelleen beatboxausta, koska se on uusi juttu ja peräisin hip hopista. Monet beatboxaajista ovatkin hiphoppareiden näköisiä – heiluttavat kättään musiikin tahtiin ja pitävät roikkuvia housuja. Beatboxaaja oli alunperin rumpukoneen inhimillinen vastine. Nykyään toistetaan myös muita ääniä, kuten bassolinjoja ja skrätsäystä. Minua ei haittaa vaikka kuulostankin ihmiseltä, en haluaisi kuulostaa koneelta. On kiva, kun hengitys kuuluu, koska olen tavallaan orgaaninen soitin."
Muusikot voivat syyttää huonosta soundista soittimia, akustiikkaa tai basistia. Mikä on sinun syntipukkisi?
"Kuten laulajilla, minullakin pitää olla oikea hengitystekniikka ja äänenkäyttö hallussa. Jos näitä ei osaa, voi satuttaa äänensä. Tietyt äänet ovat erityisen pahoja äänihuulille, ja niitä pitää varoa. Ainoa tekninen laite, jonka tarvitsen, on mikrofoni, mutta sitäkään ei voi syyttää huonosta äänestä, jos soundcheck on tehty tarkasti. Ennen keikkaa tulee usein juotua teetä hunajan ja sitruunan kanssa – se avaa hyvin äänen."
Harrastat footbagia niin innokkaasti, että toit Suomelle ensimmäisen MM-mitalin Helsingistä vuonna 2005. Mihin uppoudut seuraavaksi?
"Hurahtamistani voi pitää jopa heikkoutena; uusiin harrastuksiin menee kaikki aika ja entiset jäävät vähemmälle. Siksi en uskalla aloittaa uutta harrastusta! Beatboxaukseen menee nykyään enemmän aikaa kuin footbagiin, ja se tuntuu hyvältä valinnalta."
Lähetä terveisiä kollegallesi Aleksi Vähäpassille, joka voitti beatboxauksella Suomen Talent-ohjelman.
"Hienoa, että laji saa näkyvyyttä! En sen kummemmin kommentoi esitystä, ettei tarvitse myöhemmin katua sanomisia."
Oletko monesti pelastanut bileet, kun musiikkia ei ole ollut tarjolla?
"Pari kertaa on käynyt hip hop -keikalla niin, että laitteet ovat hajonneet ja minä olen noussut lavalle tuuraamaan. Kyllä kavereiden tykönä tulee usein beatboxattua alkuillasta, kun ei ole muuta viihdykettä. Siinä mielessä oma ääni on kätevä soitin, koska se on aina mukana. Tosin jos jazzlegenda Miles Davis kävelisi sinua vastaan, et pyytäisi häntäkään soittamaan siltä seisomalta."
Lisää Felix Zengeriä osoitteessa http://www.felixzenger.com