Internetissä on äänitealan kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n mukaan noin 900 miljoonaa laitonta musiikkitiedostoa. Laillinen musiikinlatausbisnes ei vielä pääse lähellekään samoja määriä, mutta suunta on ylöspäin. Kun levymyynti vähentyi Yhdysvalloissa viime vuonna seitsemän prosenttia, 602 miljoonaan levyyn, musiikin nettimyynti yli kaksinkertaistui. Netistä imuroitiin laillisesti 340 miljoonaa biisiä, 200 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2004.
Nettilataaminen (siis laillinen sellainen) on lisääntynyt myös Suomessa. Musiikin latausmäärät ovat nousseet jo samalle tasolle kuin sinkkumyynti, vajaaseen 300 000 kappaleeseen. Alku sekin, vaikka päälukuun suhteutettuna Suomessa päästään vain kolmaskymmenesosaan Jenkkien myynnistä.
Vuodenvaihteeseen asti musiikin lataaminen luvattomasta lähteestä omalle koneelle oli Suomessa laillista, jos biisejä ei levittänyt eteenpäin. Korvausvelvollisiksi katsottiin vain ne, jotka jakoivat tekijänoikeuksilla suojattua musiikkia luvatta netissä. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat, ÄKT, on nostanut jo 50 juttua epärehellisiä jakelijoita vastaan.
“Jakelijoilla on ollut useita tuhansia tiedostoja, levykaupan kokoinen varasto”, ÄKT:n toiminnanjohtaja Arto Alaspää toteaa.
Keskimäärin tihutyön tekijät ovat selvinneet 3 400 euron laskulla. Pieniä summia, kun vertaa esimerkiksi Shawn Fanningin kehittämän tiedostonjakopalvelu Napsterin saamiin korvausvaatimuksiin. Levy-yhtiöt sekä muun muassa Dr. Dre ja Metallica haastoivat palvelun oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksista. Metallican heviveijarit kokivat kärsineensä yli kymmenen miljoonan dollarin tappiot. Alkuperäinen Napster suljettiin vuonna 2001. Se selvisi osasta syytteistä pulittamalla 28 miljoonaa euroa ja lupaamalla rojalteja levy-yhtiöille.
Nykyään kannattaa olla tarkkana. Vuoden vaihteessa voimaan astunut, Tanja Karpelan ajama tekijänoikeuslaki pistää luvattomien tiedostojen lataajan yhtä lailla syypääksi kuin niiden levittäjänkin.
“Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskukselta voi tulla yllätyksenä lasku. Tuhat mp3-biisiäkin maksaa yksityiselle henkilölle paljon, kun yhdestä verkkojaellusta kappaleesta joutuu pulittamaan 10 euroa”, sanoo kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan EFFI ry:n puheenjohtaja Ville Oksanen.
“Omituista laissa on se, että uudistuksen myötä musiikin lataaminen tulee laittomaksi, muttei rangaistavaksi”, Oksanen jatkaa.
“Lataajalle ei ole luvassa rangaistusuhkaa, mutta hyvitysvelvollisuus. Valvontaa ei varmaan sinnepäin paljoa suunnata”, lisää Alaspää.
Uusi lakipypäkälä aiheuttaa närää myös siksi, että netissä sosiaalisena normina on ollut se, että on sopivaa kopioida musiikkia itselleen, kunhan sitä ei jaa eteenpäin.
“Asennoitumiseen vaikuttaa se, miten on aiemmin musiikkinsa hankkinut. Bisneksen tulevaisuus on synkkä, jos laiton lataaminen jatkuu”. hymähtää Alaspää.
“Vertaisverkkojen vaikutuksesta levymyyntiin on esitetty ristiriitaisia tutkimuksia. Uudet artistit kokevat verkot hyväksi markkinointikanavaksi”, huomauttaa Oksanen.
Maailmanluokan artistien kohdalla (kuten Mikko Alatalon, jonka musiikkia väitettiin ladatun vertaisverkoista kuusi miljoonaa kertaa) tilanne on toinen. Pahimmillaan vielä julkaisematon levy päätyy nettiin ja vie pohjaa levymyynniltä.
“Suomessa artistien päätulonlähde on keikat”, Oksanen uskoo.
“Vääräksi arvioksi jää se, ettei levy-yhtiöitä enää tarvita, kun artistit voivat käyttää nettiä musiikkinsa levittämiseen. Mitä suuremman massan kanssa on tekemisissä, sen paremman markkinointikoneiston tarvitsee taakseen. Tietotaitoa harvoin löytyy taiteilijan omasta olohuoneesta”, sanoo Alaspää.
Artistitkaan eivät ole yhtä mieltä musiikin luvattomasta nettilataamisesta. Yksi takinkääntäjäkin mahtuu joukkoon, Robbie Williams.
“Hän hehkutti aluksi, että piracy is ok, kunnes kuuli kuinka paljon menettää rahaa sen vuoksi. Tekijänoikeuksien rikkominen ei olekaan mr. Williamsin mielestä enää coolia”, Alaspää kertoo.
Osoitteessa http://pop.city.fi on ladattavissa yli 550 000 kappaletta. Laillisesti.
Nettilataamisen ABC
- MP3 = MPEG-1 Audio Layer 3. Maailman suosituin sähköinen äänenpakkausjärjestelmä. Julkaistiin vuonna 1993.
- WMA = Windows Media Audio. Microsoftin oma äänenpakkausmuoto.
- DRM = Digital Rights Management. Tekniikka, jolla pyritään rajoittamaan netistä ladattavan musiikin käyttöoikeuksia.
- downaus = lataaminen netistä
- player = Netistä ladatun musiikin kuunteluun tarkoitettu ohjelma. Usein ilmainen.
- warettaminen = laittomien tiedostojen lataaminen
- P2P = Peer to Peer. Yleisnimi kaikille vertaisverkoille, jossa käyttäjät jakavat tiedostoja keskenään.
- hubi, trackeri = Palvelimia, joihin yhdistyvät käyttäjät jakavat tiedostoja keskenään.
- share = Jaossa olevan materiaalin, esim. musiikin määrä
- kaista = Internet-yhteyden nopeus ja tyyppi
8 kommenttia
Joikale
10.1.2006 01:40
Onpas kumma että cityn sivuillekkin on saatu muistutusta lex Karpelasta nyt kun tuo uusi ja hieno ja epäkäytännöllinen popcitykin...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Dylan B
10.1.2006 10:37
Täytyy sanoa, että Popcity kyllä voittaa käytettävyydessä muut palvelut. Kun playerin on ladannut, loppu on hemskutan helppoa. Esim. lataamossa menee pää sekaisin kaikista kymmenistä vaiheista. Kokemusta on kummastakin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Elsewhere
14.1.2006 09:38
Ja miksi ihmeessä haluaisi ladata popcityn playerin? Jos musiikkia koskaan halutaan myydä kunnolla verkosta, täytyy sen tulla suojaamattomassa muodossa hyvällä bitratella ja toimia koneessa kuin koneessa linuxista ja windowsista amigaan ja mäkkiin. Mitään muuta ei kannata ostaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Viikatteenterä
9.11.2006 16:57
Nimenomaan. Popcity. *naurua* Tuo 550 000 biisiä on aivan naurettavan vähän, jos kerran vertaisverkossa niitä pyörii se 900 miljoonaa Sinne ei mahdu mitään muuta kuin päivän hittejä, joita en voi sietää. Mistäs se underground-musiikki sitten otetaan, kun netistä lataaminen on laitonta ja kaupassa ei ole. Se, että kaupan tarjonta on kasvanut, on kyllä ihan kakkapuhetta. Mielestäni se on kaventunut huomattavasti viimevuosina. Varsinkin nyt kun kaikki Dance ja Trance-levyt on karsittu joukosta. Tämä ei konemusiikkia itsekin tekevänä kyllä aiheuta taaskaan muuta kuin päänpudistuksia.
Sitä paitsi tuossa ei sanottu mistä Robbie Williams on saanut tietää kuinka paljon rahaa menettää. Tietolähteen puuttuminen on erittäin epäillyttävää, koska edes summaa ei ole kerrottu. Artistit ja levy-yhtiöt ovat vain liian rahanahneita ja suomen päättäjät liian sokeita tehdessään tällaisia lakiesityksiä. He kuvittelevat, että kaikki mikä ladataan netistä, on pois artistilta. Mitä se sellainen matematiikka on? No, suomessa on muutenkin kansanedustajissa se ongelma, että siellä päättäjät päättävät asioista, joista eivät tiedä yhtään mitään. (vrt. Karpela - Tietotekniikka)
Kaiken lisäksi tuossa artikkelissa jätettiin mainitsematta, että DRM-miinoitus koskee ainoastaan LAILLISESTI ladattavia kappaleita. DRM on yksi suurimmista tietoturvaongelmista nykyaikana.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
iuiuiu
5.7.2007 10:06
maksaako tämä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tympääntynyt
27.2.2008 20:05
Itse en taas tajua tätä.
Mitä ihmettä se tekee muille ihmisille kun yksityiset käyttäjät lataavat musiikkia netistä.Se on heidän oma asiansa ja
Mitä KARPELA hyötyy tästä laista????????
Jos itkettää artistia että lompakkoon tulee isoja lovia kun joku toimittaan sen tekemää musikkia laittomasta??I Niin menisi Oikeaan TYÖHÖN JA KÄRSIS SEN RAHAN ETEEN EIKÄ HEILUTTAIS VAAN PERSETTÄ lavalla(naiset naiset).
Tossa jutussa on monta eri näkökulmaa, onhan se pois artistien elannosta mut kaikki keikat ja promo jutut auttaa korvaamaan niitä menetyksiä. Jos puhutaan siitä miten joku tulee valittamaan jos lataa jotain netistä, niin niiden ihmisten pitäis kiltisti pitää turpansa kii. Eipä se muille kuulu.
Musasta maksaminen on historiaa. Se bisnes on siirtymässä yhä enemmän ja enemmän digitaaliseen muotoon!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
0wned
13.6.2008 11:40
Eikös P2P tarkoita Pay to Play?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
SíníQ
10.9.2008 18:42
Netissä on piraattikopiointisivuja, ja ne ovat ihan okei. Itse en käsitä miksi he noin paljon rahasta välittävät. Hankkisivat toisen ammatin tai tekisivät parempaa musiikkia jota ostettaisiin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin