Meksiko tuotesijoitteli itsensä uuteen Bond-leffaan

Uusi Bond-leffa saa tuotantoyhtiöltä hakkeroidun muistion mukaan 20 miljoonaa dollaria huumesodissa maineensa ryvettäneeltä valtiolta.

Kääntyyköhän Meksikon imagokampanja loppupeleissä sitä itseään vastaan?
Kääntyyköhän Meksikon imagokampanja loppupeleissä sitä itseään vastaan? Kuva: Christopher Dombres / Flickr.co (cc)

Leffoja katsellessa ei pidä erehtyä luulemaan, että sankareiden käyttämät tuotteet päätyvät niihin sattumalta. Maailma on täynnä loistavia esimerkkejä onnistuneesta tuotesijoittelusta, oli kyse sitten Tom Cruisen Ray Baneista Top Gunissa, Niken Paluu tulevaisuuteen -lenkkareista, Matrixin Neon Nokiasta tai Tom Hanksin Wilson-pallosta tai FedEx-paketeista Castawayssä. Tulevaan Bond-leffaan on lähtenyt mukaan kiinnostava sponsori: Meksikon valtio.

Arvioiden mukana 100 000 ihmistä on kuollut Meksikon huumesodissa vuodesta 2006 lähtien, joten maalla on hieman tarvetta imagon kiillotukselle. Imagokampanjan kohteeksi valittiin yksi vaikuttavimmista kansainvälisistä medioista: tuleva Bond-elokuva Spectre. Sonylta hakkeroidun, leffapomojen kierrättämän “Considerations for the Cuts” -muistion mukaan käsikirjoituksen korjausehdotukset maksavat Meksikolle noin 20 miljoonaa dollaria.

Leffan käsikirjoitustiimi mahtoi olla turhautunut ja ihmeissään, kun kuukautta ennen suunniteltua kuvausten alkua he saivat viestin, jonka mukaan valmiiksi oletettu käsikirjoitus vaatii muutoksia. Sonyn ja MGM:n pomot olivat saaneet ehdotuksen, jossa ei toivottu muutoksia juoneen, vaan tapahtumapaikan kuvaamiseen. Meksikon suunnasta saatu ehdotus maakuvan kiillottamisesta kiinnosti leffapomoja, joilla oli käsissään yksi kautta aikojen kalleimmista elokuvista, jonka kulujen oli arvioitu karkaavan 350 miljoonaan dollariin, vaikka niiden piti pysyä 250 miljoonassa.

Bondin erikoisen rahoitusmallin esiintuoneen Taxanalysts-lehden mukaan Meksiko maksaa elokuvantekijöille 14 miljoonaa dollaria neljän minuutin muutoksista leffassa. 6 miljoonan bonus irtoaa, kun leffaan mahdutetaan näyttävää kuvaa Meksikon skylinen moderneista puolista. Leffan alussa esiintyväksi Bondin heilaksi vaadittiin kuuluisaa meksikolaista näyttelijätärtä, mutta tappajapahista ei puolestaan saanut esittää meksikolaisnäyttelijätär. Leffan salamurhan kohteeksi ei saanut tulla Mexico Cityn pormestari, vaan mieluummin “kansainvälinen lähettiläs” ja Meksikon poliisi tuli kuvata leffassa “erikoisjoukkoina”.

Voi hyvin olla, että meksikolaiset rahat valuvat hukkaan projektissa. Ei Turkukaan ole saanut imagoaan kiiltämään, vaikka siellä kuvattiin syksyllä jo yhdeksäs Vares-elokuva.

Lähde: Taxanalysts, Hollywood Reporter

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi