Onnea uuteen kotiin, Radio Helsinki!

“Kulttuuri ja kaupallisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita. Hyvin toteutettuina päinvastoin”, sanoo G Livelabia pyörittävän Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

G Livelab on otettu hyvin vastaan sekä yleisön että muusikkojen parissa.
G Livelab on otettu hyvin vastaan sekä yleisön että muusikkojen parissa. Kuva: G Livelab

Ensi alkuun erittäin lämpimät onnittelut Radio Helsingille uuden kodin löytymisestä! Kun hätä oli suurin, legendaariselle kaupunkiradiolle löytyi uusi omistaja Muusikkojen liiton osakeyhtiöstä Livelaboratorio Oy:stä.

Livelaboratorio pyörittää Pikku Roban ja Yrjönkadun kulmassa elokuussa avattua G Livelab -klubia, joka 150 asiakaspaikallaan tarjoaa laadukasta livemusaa laajalla skaalalla. Pariutuminen Radio Helsingin kanssa vaikuttaa varsin luontevalta, kun katsoo G Livelabin keikkakalenteria ja vertaa sitä Radio Helsingillä kuultuun musiikkiin.

“Innovatiivinen live-estradi ja media voivat hyödyttää toisiaan monella tavalla, alkaen markkinoinnista sekä brändin, vetovoimaisuuden ja kiinnostavuuden rakentamisesta. Kumpikin on osa kaupunkikulttuuria, kummassakin on monimuotoinen musiikkiprofiili, ja eturivin muusikkoja ja musiikin ammattilaisia mukana”, Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen kertoo.

Radion selviytymistaistelu on ollut ajoittain vaikeaa seurattavaa laadukkaan musiikin ja kohderyhmämedian ystävälle. Kuulijan suuntaan meininki on onnistunut pysymään suhteellisen raikkaana, vaikka homma on pyörinyt suurin piirtein pyhällä hengellä, kuten Ari Lahdenmäen Image-artikkelista käy ilmi. 

Radio Helsingin pyyteettömyys, ohjelmakartan laatu ja laajuus sekä operaation painottuminen sisältöön myynnin sijaan muodostaa vaikean yhtälön tämän päivän mediataloudessa. Joukkorahoituksessa yleisö riensi apuun, mutta 360 000 euron potti käytettiin velkojen maksuun, eikä Tomi Ruotimon johtamassa operaatiossa valitettavasti keksitty uusia lääkkeitä kurssin kääntämiseksi.

Juuri tästä syystä on kiinnostava nähdä, mitä G Livelab saa aikaan yhteistyössä Radio Helsingin kanssa. Suomalaisen musiikin tukijana tunnettu radiokanava ei ole nykyisellä taloudenpidollaan esimerkiksi pystynyt maksamaan Teostolle suomalaisen musiikin soittamisesta, joten toivottavasti uuden omistuksen alta löytyy uudet, mahdollisesti suoremmat keinot tukea musiikkikenttää.

Yksi ilmiselvistä tavoista pelata yhteen on yhdistää G Livelabin musiikki entistä vahvemmin radion toimintaan.

Ahti Vänttinen, kuuluvatko keikat entistä vahvemmin radiossa? Tuleeko livejä, etukäteishaastatteluita, lisämateriaaleja?

“Ehdottomasti kuuluvat. Tuotantofasiliteetit ovat ainutlaatuiset ja pitkälti jo valmiina G Livelabissa. Kuvakin tulee mukaan jossakin vaiheessa verkkopalveluihin. Musiikin esille tuomiseen haetaan lisää syvyyttä muun muassa noilla mainitsemillasi keinoilla.”

 

Muusikot Sami Kuoppamäki ja Minna Pensola kertovat Veikkauksen videolla G Livelabin suunnittelusta: "Tää pulju palvelee kaikkia musiikin alalajeja tasavertaisesti", sanoo viulisti Minna Pensola tyytyväisenä.
 

Miten mahdollisuus Radio Helsingin hankintaan tarjoutui?

“Muusikot ottivat radion pelastamisen esille, niin kuin monta muutakin asiaa, joihin Muusikkojen liitto on 100-vuotisen historiansa aikana tarttunut. Nykyaikaisen muusikkojen etujärjestön rooli on kovin erilainen kuin se oli 15 vuotta sitten. Muusikot ja artistit haluavat konkreettista toimintaa, uudenlaista vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.”

Sisältyikö siihen riskiä ja miksi siihen päätettiin tarttua?

“Riskitöntä radion pyörittäminen ei ole koskaan, varsinkaan kun mennään tinkimättä sisältö edellä. Liiketoimintakauppa oli ainoa mahdollisuus radion toiminnan jatkamiseen, koska velkataakka oli kerta kaikkiaan liian iso kenenkään ottaa kokonaan kantaakseen. Aikaikkuna oli lopulta aika vähän raollaan, kun konkurssiuhka oli päällä. Liiton hallitus päätti siinä tilanteessa tiukan harkinnan jälkeen rahoittaa kaupan, ja nyt ollaan tässä.”

G Livelabissa on mukana paljon vankkaa musa-alan osaamista ja radiokokemusta, tullaanko tätä hyödyntämään?
 
"Kyllä varmasti tullaan. Myös uusia tekijöitä saadaan toivottavasti mukaan."
 
Kuinka paljon nojataan kaupallisuuteen ja sieltä tuleviin voittoihin ja kuinka paljon talkootyöhön ja Muusikkojen liiton kautta tulevaan tukeen?
 
"Liiton rahoitusta tarvitaan tietysti varsinkin alussa, mutta kyllä radion pitää kannattaa itsensä pitkässä juoksussa. Talkootyö ei oikein sellaisenaan istu ammattiliiton ideologiaan, mutta kyllä tekemisen into ja palo kuuluvat jatkossakin eetterissä. Kulttuuri ja kaupallisuus eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, hyvin toteutettuina päinvastoin."
 
Kohtaako tässä kaksi kriisiytynyttä alaa: musiikki ja media?
 
"Elävä musiikki ei ole kriisissä, eikä radiotoimintakaan. Ääniteala on kokenut ison murroksen, mutta nyt näyttää jo isossa kuvassa paljon paremmalta. Media kokonaisuutena on sekin enemmän minusta murroksessa kuin kriisissä. Median kulutus tai käyttö tuskin on vähentynyt, sama koskee musiikkia. Kun etsitään toimivia ansaintalogiikoita, siinä on tietysti häviäjiä ja voittajia."
 
Miten eteenpäin ja mikä muuttuu käytännössä? Konkreettiset seuraavat askeleet?
 
"Nyt alkaa uuden vaiheen valmistelu. Sisältösuunnittelun ohella Radio Helsinki muuttaa Yrjönkadulle samaan taloon missä G Livelab jo toimii. Tuotantovälineet ja tilat uudistetaan kokonaan. Vuodenvaihteen tienoilla voidaan lähetykset aloittaa toivottavasti uusista tiloista. Siinä on varmasti bileiden paikka. Siitä tuonnempana lisää."

 

 

 

The one and only @dalindeomusic rockin' it at @glivelab. #dalindeo #helsinki #glivelab #valtteripöyhönen

Kuva, jonka Tommy Lindgren (@fathermetro) julkaisi

 

 

2 kommenttia

keijo kakka

27.10.2016 16:24

ettei kuitenkin jäis indieulinaks koko rario, ihan luokattoman huonoa läppää välillä, kaikilta ei vaan lähe. omien huonojen levykokoelmien esittäminen ei toimi, kyllä radion pitää myöe viihdyttää. mutta oli hyviäkin, sellasia jotka ei narise stadikeskeistä hipsteripaskas jne.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

radioraato

3.2.2017 02:31

On hyvä idea lähettää keikkoja radiosta, mutta livelab voisi aloittaa täysin puhtaalta pöydältä. Esim radio livelab.

Radio helsingissä ei ollut mitään niin ainutlaatuista, miksi sitä täytyisi pitää hengissä. Aika meni ohi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi