Sirkusperformanssi jätevesialtaiden keskellä kuulostaa erikoiselta, vähän ällöttävältä, mutta takuulla kiinnostavalta. Viikinmäen jätevedenpuhdistamon luolastossa on saanut kokea sellaista tämän syksyn aikana yhteensä 18 esityksessä.
Recover Laboratory on poikkitaiteellinen, osallistava performanssi, jonka aikana katsojat kävelevät kaksi kilometriä maan alla sijaitsevassa jätevesiluolastossa - paikassa, jossa puhdistetaan noin 800 000 asukkaan jätevedet. Teoksen ohjaajalla Miradonna Sirkalla on kokemusta työskentelystä jätevesistöissä.
“Tein Turun ammattikorkeakoulun esittävän taiteen ja sirkuksen linjan opinnäytetyönäni performanssin Turussa vastaavanlaisessa jätevesipuhdistamossa”, Sirkka kertoo.
“Halusin luoda mahdollisimman moniaistillisen sirkusperformanssin ja kehittää esityskonseptin, jossa katsojien omat valinnat vaikuttavat esityksen kulkuun.”
HSY:n jätevedenpuhdistamossa Viikinmäessä otettiin idea vastaan lämpimästi. Ennen sitä soitettiin kuitenkin kollegoille Turkuun, että uskaltaako hommaan ryhtyä. Ja onneksi uskalsivat.
Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on putkista, käytävistä ja jätevesialtaista koostuva luolasto. Siellä tuntuu hetkittäin epämiellyttävä viemärin löyhkä, toisinaan taas raikas puhtauden tuoksu. Eri värisillä valoilla, savukoneella ja taitavilla, akrobaattisilla sirkusesityksillä siitä saadaan kokonaan toisenlainen maailma.
Kansainvälisen tason Recover Laboratory on ainutlaatuinen esitys monesta syystä. Se vie katsojan paikkoihin, joihin ei tavallisesti ihan tuosta vaan pääse. Toiseksi se riisuu osallistujan katsomon turvallisuudesta ja antaa tälle päätäntävaltaa. Kolmanneksi performanssiin pääsee itse osallistumaan, jos haluaa.
Esitykseen mahtuu muutama kymmenen ihmistä kerrallaan. Kukin lähetetään labyrinttiin yksin, yksi kerrallaan, mutta jos alkaa hirvittää, voi tietenkin jäädä odottamaan seuraavaa kulkijaa. Luolan “vartija” valitsee sisäänpääsyjärjestyksen, joten seuraava kulkija ei välttämättä ole tuttu. Luolastossa kulkiessaan pääsee osaksi upeaa kokonaisuutta. Osallistuja saa availla ovia ja painella nappuloita - niitä, jotka kuuluvat esitykseen - ja ihastella esityksiä niin läheltä tai kaukaa kuin itse tahtoo. Joitakin esiintyjiä voi auttaa tai jopa koskea. Ja vaikka uskoisi, että luolastoon eksyy, ei siitä ole pelkoa. Reitti on merkitty selkeästi, vaikka toisinaan kulkijalle tarjotaan myös mahdollisuus valita risteyksen kahdesta suunnasta.
Pelkästään jätevedenpuhdistamossa kulkeminen on upea kokemus ja on hienoa, että esitys on onnistuttu järjestämään siellä. Tilan erilaiset reitit, sillat vesialtaiden päällä, pimeät luolastot ja avarammat hallit, tarjoavat suurenmoisen kankaan sirkusesitykselle. Puhdistamon omat huminat ja kolinat tuovat väristyttävän lisäyksen esityksen tarkoin harkittuun äänimaailmaan.
Esitys on melko jännittävä, vaikka sen ei ole tarkoitus säikäytellä. Yksin pimeässä luolastossa kulkeminen ja ovien avaaminen täysin tuntemattomiin tiloihin on ensin hermostuttavaa, mutta pian luonnollinen uteliaisuus voittaa jännityksen. Harvoin saa ihminen olla niin yksin, ja joskus se saattaa pelottaa.
“Kukaan ei ole lopettanut leikkiä kesken, mutta osa on kulkenut reitin läpi melko nopeasti”, Sirkka sanoo.
Jätevedenpuhdistamon loppuihin esityksiin ei enää valitettavasti pääse - niihin arvottiin liput elokuun alussa. Halukkaat voivat kuitenkin panna Recover Laboratoryn muistiin ja osallistua sen esityksiin Suomenlinnassa marraskuussa, tai toistaisesi tuntemattomassa paikassa myöhemmin.
“Suomenlinnan luolissa performanssi tulee olemaan hieman pienempi, sillä reitti on lyhyempi. Myös tulevaisuudessa on varmasti luvassa jatkoa”, Sirkka lupaa.