Suomi TOP 50

Kirjat

Suomessa ostettiin viime vuonna kirjoja 2,5 miljardilla markalla. Kirjamyynti on ollut viime vuodet nousussa. Kasvu on kohdistunut nimenomaan kotimaiseen kaunokirjallisuuteen ja lasten ja nuorten kirjoihin.

Alan ammattilaiset listasivat kirjabisneksen suurimmat suomalaiset vaikuttajat

1. Jorma Kaimio

54 vuotta, WSOY:n toimitusjohtaja.
Jorma Kalmion yksi lempikirjoista on Mika Waltarin Turms kuolematon. Hänen työhuoneessaan on Turms kuolematonta kuvaava kipsipää ja liitutyö.
Jorma Kalmion yksi lempikirjoista on Mika Waltarin Turms kuolematon. Hänen työhuoneessaan on Turms kuolematonta kuvaava kipsipää ja liitutyö.
Jorma Kaimio on tärkeä, muttei turhantärkeä mies.

”Minua saa sinutella, jos minä saan sinutella.”

54-vuotiaasta filosofian tohtori Jorma Kaimiosta tuli viime vuoden syyskuussa WSOY:n toimitusjohtaja, kun edeltäjä Antero Siljola joutui jättämään paikkansa sisäpiirikauppojen vuoksi. Sitä ennen Kaimio oli kymmenisen vuotta WSOY:n kirjallisena johtajana. Kaimion kauden merkittävin kirjailijalöytö – ainakin markoissa mitattuna – lienee Ilkka Remes.

”En ollut Pääkallokehrääjä-käsikirjoituksen ensimmäinen lukija, mutta siitä näki heti, että kädessä oli best seller. Sen tunsi. Toisaalta Jari Tervon ensimmäinen romaani viehätti, mutta myynnistä en osannut sanoa.”

Kaimion kirjallinen ura alkoi Akateemisessa kirjakaupassa 1980-luvulla. Kaupan johtajana hän vaikutti kymmenen vuotta. Ihan konkreettisestikin.

”Pahimmassa jouluruuhkassa olin tiskin takana myymässä kirjoja.”

Kaimiota pidetään Akateemisen kirjakaupan uudistajana. Hän toi Taiteiden yön kirjakauppaan ja Kirjan ja ruusun päivän Suomeen.

”Ensimmäiset vuodet Akateemisessa menivät liikkeenjohdollisia taitoja opetellessa. Loppuaikoina oli rohkeampi. Halusin Akateemisesta kirjakaupasta liiketaloudellisesti kannattavan kulttuuri-instituution. Sitä se on minusta yhä.”

Joidenkin perustelujen mukaan Kaimion vaikutusvalta oli jopa suurempi Akateemisen kirjakaupan johtajana kuin nyt Suomen suurimman, yli miljardin liikevaihtoa pyörittävän kustannustalon toimitusjohtajana.

”Onhan minulla valtaa, ei sitä voi kieltää. Mutta en minä pysty best selleriä tekemään. Esimerkiksi dekkarikirjailija Juha Nummisen kirjoista ei ole tullut myyntimenestystä, vaikka kirjat ovat oivallisia ja kustantaja on paljon ponnistellut hänen eteensä.”

Moni tituleeraa Kaimiota teräväksi liikemieheksi.

”Liikkeenjohdossa tarvitaan eniten taitoa käsitellä ihmisiä ja kykyä ratkaista sumeita ongelmia. Niitä taitoja tarjoaa humanistinen koulutus”, toteaa Kaimio itse.

Raadin perustelut
”Etruskitutkija, joka on WSOY:lla osoittautunut kovaksi liikemieheksi.”
”Alan todellinen ammattilainen, joka on monien kirja-alaa vauhdittavien ideoiden isä.”
”Kirja-alan vanha kettu.”

2. Leena Majander

45 vuotta, Otavan kustannusjohtaja.

Kauppatieteiden maisteri, joka aloitti Otavalla jo 21 vuotta sitten markkinointiassistenttina ja kirjakauppamyynnin osastopäällikkönä, käväisi Weilin+Göösin kustannusjohtajana ja palasi Otavaan kustannusjohtajaksi vuonna 1988.

Majanderin puolisotkin ovat kirja-alan vaikuttajia: entinen on kirjallisuuskriitikko Pekka Tarkka ja nykyinen Otavan toimitusjohtaja Antti Reenpää.

Raadin perustelut
”Tuonut Otavaan vahvan naisellisen tyylin ja kosketuksen. Haravoi tarkalla tutkalla koko ajan, mutta ei etsi päiväperhosensaatioita vaan kiinnostavia tarinoita.”
”Älykäs ja edustava monipuolisen kirjallisuuden puolestapuhuja.”
”Miehensä Antti Reenpään kanssa rautainen ja sivistynyt tiimi”.

3. Touko Siltala

44 vuotta, WSOY:n kirjallinen johtaja.

WSOY:n kirjallinen johtaja, joka ylennettiin kirjalliseksi johtajaksi viime syksynä edeltäjän Jorma Kaimion siirryttyä WSOY:n toimitusjohtajaksi. Siltala on ollut WSOY:ssa jo vuodesta 1982. Ura alkoi kustannustoimittajana. Hän on koulutukseltaan filosofian kandidaatti.

Raadin perustelut
”Konkreettista vaikutusvaltaa bisnes- ja sisältöpuolella.”
”Toteuttaa myös WSOY:n kykyä tehdä synteettisiä menestyskirjoja.”

4. Jaakko Tapaninen

36 vuotta, Tammen kustannusjohtaja.
Jaakko Tapaninen vaikutti ennen Tammea Image-lehdessä.
Jaakko Tapaninen vaikutti ennen Tammea Image-lehdessä.
Tapaninen valittiin Tammen kustannusjohtajaksi neljä vuotta sitten. Tuolloin hän oli Image-lehden päätoimittaja.

”Tammi halusi satsata enemmän tietokirjallisuuteen, siksi valittiin henkilö, jolla oli journalisti-, eikä kirjallisuustausta”, totesi Tapaninen tuolloin.

Ennen Imagen päätoimittajuutta Tapaninen oli City-lehdessä töissä neljä vuotta. Poliittisesti hän vaikutti Nuorsuomalaisessa puolueessa. Tapiolan lukion kasvatti, opiskellut valtiotieteitä.

Raadin perustelut
”Uudistaa jämähtänyttä kustannustaloa.”
”Nuori ja päämäärätietoinen.”

5. Antti Majander

39 vuotta, Helsingin Sanomien kirjallisuustoimittaja.

Kymmenen vuotta Helsingin Sanomien vakituisena kirjallisuustoimittajana vaikuttanut Antti Majander ei kiellä, etteikö hänellä olisi valtaa.

”Helsingin Sanomat on niin suuri lehti.”

Kuukausi sitten Majander kehui Reidar Palmgrenin teoksen Jalat edellä maasta taivaisiin. Samana päivänä Akateemisessa kirjakaupassa kirja laitettiin suurin plakaatein esille.

Majander on koulutukseltaan filosofian maisteri. Pääaine oli yleinen kirjallisuustiede. Hän on ollut muun muassa yleisen kirjallisuustieteen laitoksen assistenttina että kirjallisuuden tiedotuskeskuksessa tiedottajana. Hän on kirjoittanut Helsingin Sanomiin vuodesta 1983.

Raadin perustelut
”Helsingin Sanomien vastaava kirjallisuustoimittaja on väistämättä yksi maan suurimpia vallankäyttäjiä.”
”Valitsee, keitä HS haastattelee.”
”Ilman Helsingin Sanomien arvostelua kirja tuskin pääsisi yleisön tietoon.”

6. Harri Haanpää

WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö.

Yksitoista vuotta WSOY:n leivissä on ansainnut Haanpäälle perusteluissa lisänimen WSOY:n tallipäällikkö. Eikä suotta: Haanpää toimittaa Kari Hotakaista, Jari Tervoa, Harri Nykästä ja Rosa Liksomia, jonka kanssa yhteistyö alkoi jo ennen WSOY:n aikoja. Voitti 1990-luvun alussa Suomalainen essee -kilpailun jutulla ”Mihin tarvitsemme korkealta laulavaa miestä”.

Raadin perustelut
”Tervon, Hotakaisen ja Liksomin löytäjä on säilyttänyt särmänsä.”
”Portinvartija leveimmillä porteilla.”
”Lähes jokaisen hyvän kirjailijan takana on hyvä kustannustoimittaja.”

7. Antti Reenpää

44 vuotta, Otavan toimitusjohtaja.
Kolmannen polven diplomi-insinööri ja Otava-Kuvalehdet-konsernijohtajan Olli Reenpään poika, joka johtaa maan toiseksi suurinta kirjankustantamoa. Naimisissa Otavan kustannusjohtajan Leena Majanderin kanssa.

Raadin perustelut
”Solidia bisnestä – ei uusmediakokeiluja.”

8. Heikki A. Reenpää

79 vuotta, Otava-Kuvalehdet Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Entinen Otavan toimitusjohtaja, ja Otavan pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja. Siirtyi sittemmin Otava-Kuvalehdet-konsernin hallituksen puheenjohtajaksi.

Raadin perustelut
”Seitsemällä vuosikymmenellä kirja-alalla vaikuttanut ikoniksi muuttunut monitoimikone.”
”Suomen Bonnierin päämies.”

9. Hannu Paloviita

44 vuotta, Like-kustannuksen toimitusjohtaja.

Hannu Paloviita perusti Like-kustannuksen 14 vuotta sitten Mika Siltalan ja Timo Ernamon kanssa vanhan kuppilassa tarkoituksenaan julkaista elokuva-alan kirjallisuutta. Paloviita halusi nuorena ojankaivajaksi, opiskeli yliopistolla matematiikkaa ja päätyi kustantamon toimitusjohtajaksi ja omistajaksi.

”Koen, että minulla on valtaa siten että vastaan tekemisistäni tai tekemättä jättämistäni vain itselleni.”

Raadin perustelut
”Todiste siitä, että ennakkoluulottomilla kirja- ja sarjakuvavalinnoilla voi reilussa kymmenessä vuodessa kasvaa pienestä nyrkkipajasta keskisuureksi kustantamoksi.”
”Kasvattanut lyhyessä ajassa katu-uskottavan kustannustalon tinkimättä näkemyksistään.”

10. Jaakko Rauramo

59 vuotta, SanomaWSOY:n hallituksen puheenjohtaja.

Vuorineuvos, joka siirtyi SanomaWSOY:n hallituksen suurimpaan tuoliin Aatos Erkon jättämälle paikalle. Tehnyt elämänuransa Sanomissa: yhtiön palveluksessa jo vuodesta 1966. Lisäkoulutusta maineikkaasta Stanfordin yliopistosta.

Raadin perustelut
”Ei ole ollut kovin kauan kirjan kimpussa, mutta sitäkin tehokkaammin.”

Näin vaikuttajat valittiin

City pyysi 19:ää kirja-alan ammattilaista itsenäisesti listaamaan kymmenen suomalaisen kirjabisneksen vaikutusvaltaisinta henkilöä. Lopullinen järjestys syntyi eri listat yhdistämällä. Raadin jäsen ei voinut ehdottaa listalle itseään.

Raati: Suvi Ahola, Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko; Maija Berndtson, Helsingin kaupungin kirjastotoimen johtaja; Samuli Knuuti, Image-lehden toimittaja; Arto Lahdenperä, Suomalaisen kirjakaupan varatoimitusjohtaja; Jarkko Laine, Kirjailijaliiton puheenjohtaja; Arto Leivo, Liken kotimaisen kirjallisuuden kustannusjohtaja; Suvi Lindén, kulttuuriministeri; Leena Majander, Otavan kustannusjohtaja; Outi Mäkinen, Pokkarikustantamo Loisto Oy:n toimitusjohtaja; Stig-Björn Nyberg, Akateemisen kirjakaupan johtaja; Ilkka Remes, kirjailija; Kristiina Rikman, kääntäjä; Jani Saxell, J.H. Erkko –palkinnon voittaja 2000, kirjallisuuden opiskelija; Erkki Sevänen, kirjallisuuden professori; Touko Siltala, WSOY:n kirjallinen johtaja; Anja Snellman, kirjailija; Veikko Sonninen, Kustannusyhdistyksen toiminnanjohtaja; Jaakko Tapaninen, Tammen kustannusjohtaja; Annika Åsvik, Kirjakauppalehden päätoimittaja.

3 kommenttia

Stediboi

2.3.2006 09:45

nää jätkät juuri pissaa toistensa peppuihin eikä yhtään naista joukossa edes kirjojen valtakuvioissa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ichtyos

22.2.2007 15:49

Siis miten monta erilaista sukunimeä tuossa olikaan...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ihastunut___

3.12.2008 22:49

olet sitten ihana mies, kunpa vain vaimosikin ja hänen sukunsa osaisi arvostaa että olet noin ihana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi