Tusina ammattilaisia pelasi oman alansa konsolipeliuutuuksia ja kertoi, kuinka lähellä totuutta pelit oikeasti ovat. Peliarvostelijamme Amin Asikainen, Kasper Hämäläinen ja Laura Lepistö, olkaa hyvät.
Viime vuonna Suomessa julkaistiin 743 konsoli- ja tietokonepeliä. Toki lukuun on laskettu kaikki versiot eri alustoille. Erillisiä pelejä ilmestyy vuosittain noin 300. Niistä vain 23 prosenttia julkaistaan tietokoneelle. Konsolipelien myyntiosuus kasvaa jatkuvasti, sanoo kuluttajamarkkinointikoordinaattori Riina Hagman Nordisk Filmiltä.
"Sosiaaliset pelit ovat vieneet pelaamisen olohuoneen puolelle. Kotona halutaan pelata suurelta ruudulta ja pelaaminen liittyy nykyisin enemmän yhdessä olemiseen ja tekemiseen. Myös se, että esimerkiksi PS3:lla kaikki on teräväpiirtoa ja PC:llä ei, vaikuttaa asiaan."
Suurin osa ilmestyvistä peleistä on sarjapelejä.
"Sama pätee esimerkiksi musiikkipuolella ja jonkin verran myös elokuvamaailmassa", sanoo FIGMA:n toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.
Peleissä näkyy myös enemmän aitoja hahmoja, esimerkkinä urheilupelit ja laulupelit.
"Singstarissa näkyy artistien videoita, joten on pitkä lupaprosessi, ennen kuin videot saadaan peliin. Jokaisen kanssa, jolla on vähänkään oikeuksia biiseihin, tehdään sopimus", sanoo Hagman.
Mutta miten on urheilupelien puolella?
"En ole sopimuksia nähnyt, joten faktatietoa minulla ei ole, mutta käytännössä kuvio menee todennäköisesti näin: kun pelaaja panee nimensä paperiin seurassa, hän antaa identiteettinsä myytäväksi eteenpäin, esimerkiksi peleihin. Seurat myöntävät oikeuksia myös liigoille, joten peliä tehdessä pelitalot tekevät sopimukset usein vain liigojen ja seurojen kanssa. On hyvin palkatun pelaajan etu, että hän näkyy pelissä kasvoillaan ja nimellään", kertoo Olkkonen.
Amin Asikainen
- Keskisarjan nyrkkeilijä. Nyrkkeillyt ammattilaisena vuodesta 2001.
Fight Night Round 4
- Nyrkkeilypeli, jossa mukana myös Amin Asikainen. PS3, Xbox 360. Ostaisin!
“Peli on monipuolinen, joten pelaaja pystyy kehittymään. Väistöt, kombinaatiot ja ylävartalon heiluttaminen on hyvin tehty. Lyöntijärjestelmä on hyvä ja pelistä voi oppia lyöntisarjoja, mutta oikeasti nyrkkeilemään pelissä ei opi. Nyrkkeilijä osaa pelissä hakea juttuja, joista amatööri ei tiedä, muuten taustasta ei ole hyötyä. En ole pelannut paljoa kymmeneen vuoteen, joten grafiikan kehittyminen oli uskomatonta. Ulkonäköni pelissä ei vastannut odotuksiani. Vartalon malli on hyvä ja nyrkkeilytyyli lähentelee tyyliäni. Olen suhteellisen nopea ja lyön omannäköisiä lyöntejä, mutta kasvot eivät näytä minulta. Faktat olisi voinut tarkistaa tarkemmin: sisääntulokappaleeni on väärä. Onneksi minulla on oikeanmerkkiset shortsit ja hanskat. Kaikilla hahmoilla ei pelissä ole. Mike Tyson ei näyttänyt itseltään, mutta Ricky Hatton oli tehty hyvin. Olen pelannut vain itseäni ja kaverit vaihtaneet vastustajia. 1980-luvulla nyrkkeillyt Thomas Hearns oli paha vastustaja, mutta hän olisi ollut myrkkyä minulle oikeassakin elämässä. Olen voittanut peleistä noin puolet.”
Aidointa: Lyöntikombinaatiot
V. Rantanen
- Teräsbetonin kitaristi.
Guitar Hero 5
- Uudessa versiossa 85 kappaletta 83 artistilta. Soittamaan pääsee myös koko bändin voimin. PS3 ja 2, Wii, Xbox 360. En ostaisi!
“Ainoa kosketukseni Guitar Hero -pelisarjaan ennen tätä oli ykkösversion koeponnistus vuosia sitten. Niinpä pääsin vinguttamaan lähes puhtaalta pöydältä. Intoa puhkuen tartuin käheään muovikitaraan, mutta mieliala kääntyi laskuun kun huomasin, ettei oikean kitaran soittokokemus pelissä hyödytä. Helpoimmilla vaikeustasoilla on hankalaa ymmärtää, millä logiikalla olennaiset soitto-osuudet on valittu kitaraohjaimesta paineltaviksi. Eksperttitaso taas vaatii jo sellaista sormiakrobatiaa, että sen hallitsemiseen ei muutaman päivän pelailut riitä. Wii-versiossa pelin time ei ollut tarkka, vaan nappuloita piti painella ennen varsinaista iskua. Tämä loitonsi aidon kitaransoiton kaltaista tuntumaa, kun visuaaliseen infoon piti luottaa musiikkia enemmän. Peli tuntuu sopivan paremmin ei-kitaransoittajille; tyttöystävä sooloili hyvin fiiliksissä.”
Aidointa: Tyttöystävän soolot
Emily Penttilä
- 16-vuotias golfin helsinkiläislupaus. Pelaa amatööristatuksella.
Tiger Woods PGA Tour 10
- Golfturnauksen tunnelmaa. PS3 ja 2, Wii, Xbox 360, PSP. Ostaisin!
“Peli vie tour-maailman makuun. Voit pelata Rory McIllroyna tai Natalie Gulbiksena kuuluilla kentillä. Grafiikat on mahtavat ja on hienoa että pelaat samoilla mailoilla ja swingillä kuin ammattilaispelaaja. Vaikeusastettakin voi vaihdella: erilaisia lyöntejä kuten draw’ta ja feidiä, ja yleensä pallo reagoi kuin oikeasti. Voit haastaa ammattilaisgolffarit ja pääset tour-jännitykseen. Kenttä näyttää aidolta, yleisö väistää, jos pallo lähtee vinoon ja eläytyy lyönteihin. Yksityiskohdat tekivät pelistä aidon tuntuisen. En pitänyt siitä, että kaikissa lyönneissä ei saanut valita kaikkia mailoja. Se teki pelistä epäaidon. Epäaitouden tunnetta toi myös se, ettei kaikkia ammattilaispelaajia tunnistanut. Mieluummin löydän itseni oikealta golfkentältä.”
Aidointa; Kentän ulkomuoto
Samuli Mansikka
- Vuorikiipeilijä, joka on kiivennyt ensimmäisenä suomalaisena yksin yli 8000 metrin korkeuteen, ilman lisähappea.
Uncharted 2: Among Thieves
- Aarteenetsijä Nathan Drake etsii toimintaseikkailussa mystistä Shambalan laaksoa Himalajalta. PS3. En ostaisi!
”Tiibet, vuoristo ja seikkailu. En ole pelannut yli kymmeneen vuoteen, joten hämmästelen pelien kehittymistä. Peliympäristöt ovat näyttäviä ja hahmoa voi liikuttaa minne haluaa. Jännityksen luomisessa onnistutaan, kun huomaan kiihtyväni ammuskelukohtauksessa. Vastustajien tekoäly on kehittynyttä. Seikkailu vie kolkasta toiseen nivoen kohtaukset elokuvamaisten animaatioiden avulla yhteen. Välillä tapellaan viidakossa, välillä Katmandun kaduilla. Vietän Nepalissa ja Himalajalla kuusi kuukautta vuodessa. Kuva Katmandusta on hämmentävän aito! Olen pelannut tunteja ja vuoristo on vasta horisontissa. Katmandusta olen aina suunnistanut Himalajalle. Ehkä pelissäkin!”
Aidointa: Katmandun maisemat ja katukuva.
Kristiina Wheeler
- Laulaja ja Tilt.tv:n juontaja. Esikoisalbumi ilmestyi vuonna 2008. Wheeler kilpaili vuoden 2009 Kuorosota-ohjelmassa.
SingStar Motown
- Laula Motown-klassikoita yksin tai kaverin kanssa. PS3 ja 2. Ostaisin!
“Odotan Motown-pelin valloitusta kauhunsekaisin tuntein, sillä Singstarissa lopputuloksena oli heikko arvosana omasta Sunny Day -kappaleestani. Toisaalta olen suuri motown-tuotannon fani, joten varpaissa kihelmöi odottava uteliaisuus. Aloitan Rick Jamesin Super Freak -biisillä. Valitsen sen musavideossa kimaltavan peruukin tähden ja esitykseni onnistuu nostattamaan yleisössäni hilpeyttä. Tuttuja biisejä vetäessäni huomaan tuskastuvani logiikkaan, jolla pisteitä jaetaan. Suorat viivat tarkoittavat suoria ääniä, ja Viileri vanhana melodioiden vääntelijänä ei tunnetusti osaa laulaa suorasti. Tämä tarkoittaa huonoja pisteitä, vaikka antautuisin tulkintaan 200-prosenttisesti. Peli tempaa kuitenkin vanhan soul-suckerin välittömästi mukaansa, ja muutaman vedon jälkeen tuloksena on: lupaava. Toimivaa ajanvietettä kavereiden kesken. Peli toimii myös yleissivistävänä pakkauksena, varsinkin jos Detroitin levy-yhtiöspektaakkelin tuotanto on jäänyt pimentoon.”
Aidointa: Biisit
Laura Lepistö
- Taitoluistelija. Voitti EM-kultaa vuoden 2009 kisoissa Helsingissä. Oli vuoden 2009 MM-kisoissa kuudes.
Mario & Sonic at the Olympic Winter Games
- Talviolympialaiset Marion tyyliin. Mukana alppihiihto, lumilautailu, taitoluistelu ja curling. Wii, Nintendo DS. Ostaisin!
“Peli on toteutettu pilke silmäkulmassa, eikä naurulta ei voinut välttyä, kun Nintendon hahmot laidasta laitaan tekivät taitoluistelutemppuja. Tyylit vaihtelivat prinsessamaisen Peaches-hahmon notkeista biellman-pirueteista isojen rohjakehahmojen hyppelyihin. Mutta pelin tekijät ovat selkeästi opiskelleet taitoluistelusäännöstöä. Ohjelmat koostuivat sääntöjen mukaisesti hypyistä, pirueteista, askeleista ja liu’uista. Ja jopa osa-aluepisteet oli otettu huomioon. Taitoluistelun legendaarinen vanha 6.0-pistejärjestelmäkin oli korvattu nykyisellä ISU judging -systeemillä ja pisteitä sai sen mukaan, mitä teki ja miten laadukkaasti. Pientä miinusta saa musiikkivalikoima, joka oli humoristisesti taitoluistelun kielletty lista: Joutsenlampi, Pähkinänsärkijä, Vivaldin Vuodenajat. Kappaleet sopivat kuitenkin hauskasti taitoluistelun stereotyyppiseen kuvaan. Ja ohjelma päättyi loppuasentoon, joka piti suorittaa oikealla ajoituksella. Sitä seurasivat huikeat suosionosoitukset, ja pisteitä odoteltiin luonnollisesti kiss’n’cry -cornerissa.”
Aidointa: Taitoluistelusäännöstö
Kasper Hämäläinen
- Kuuluu Suomen alle 21-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueeseen. Pelaa Turun Palloseurassa keskikenttää.
FIFA 10
- Jalkapallon ammattilaismaailma konsolissa. PS3 ja 2, Wii, Xbox 360, Nintendo DS, PSP, PC, matkapuhelin, iPhone. Ostaisin!
“Vanhana Pro Evolution Soccer -pelaajana on myönnettävä että FIFA 10 on ansainnut myyntilukunsa. Vaikka en olekaan pelannut FIFA-pelejä sitten vuoden 2003, olin positiivisesti yllättynyt. Varsinkin pelaajien tekoäly teki vaikutuksen. Ne tekevät oikeanlaisia pystyynjuoksuja ja näyttävät samalla kädellä minne pallon haluavat. Sama juttu keskitystilanteissa: hyökkääjä tekee erinomaisia liikkeitä vapauttaakseen itsensä. Muutenkin pitää tehdä paljon töitä saadakseen edes puolittaisen maalintekopaikan, mikä tuo peliin todentuntuisuutta. Ja vapaapotkuissa voi jokaiselle pelaajalle räätälöidä oman liikkeen. Pelissä on parikin asiaa, jotka jalkapalloilijan silmin oli tehty turhan vaikeasti. Kikkojen toteutus on vaikeaa ja maalivahdin ryntäilyt pystypalloissa mietityttävät. Maalivahdilla on aikaa kuolettaa pallo ja syöttää puolustajalle, mutta silti hän vetää pallon yleensä ensimmäisellä kosketuksella katsomoon. Ja missä on Veikkausliiga? FIFA 10 selvä edistysaskel. Se ei ole napakymppi, mutta erittäin realistinen jalkapallopeli.”
Aidointa: Pelaajan liikkeet
Tomi Mäki
- Jokerien hyökkääjä, joka pelasi ensimmäisen ottelunsa Suomen jääkiekkomaajoukkueen riveissä syyskuussa 2009.
NHL 10
- Jääkiekkopelisarjan 19. osa. PS3, Xbox 360. Ostaisin!
“Pelaaminen oli hauskaa, maalinteko suhteellisen helppoa ja voitonriemu tapissa. Pelimuotoja oli lisätty edellisestä versiosta. Entuudestaan tuttu Be a Pro oli paranneltu ja sen rinnalle oli tuotu uusi Be a GM -pelimuoto. Paras uutuus kuitenkin on Battle for the cup -tila, jossa taistellaan Stanley Cupista. Kuten oikeastikin, pelatessa on katsottava mihin syöttää, milloin, ja kuinka kovaa. Toinen selkeä aidosta pelistä tuttu elementti on laidan lähellä pelaaminen. Voit työntää pelaajan laitaa vasten, saatat joutua painimaan järkälemäisen puolustajan sylissä ja voit yrittää löytää kaverin luistinsyötöllä. Mahtavaa! Jääkiekko on hieno laji, koska tyylejä on useita. Voit pelata aggressiivista karvauspeliä, puolustaa tiiviisti tai odottaa vastahyökkäyksiä. Kentällisille annetaan usein eri roolituksia ja ylivoimaa voidaan käyttää eri tavoin. Tämä toteutuukin lähes oikeaoppisesti. Hauskinta oli moninpeli. Pystyimme pelaamaan jokaista paikkaa viidellätoista pelaajalla online-tilassa. Myös Malkinit, Crosbyt, Selänteet ja Koivut tunnistaa. Muutaman värittömän vuoden jälkeen NHL-peli on noussut urheilupelien kärkikastiin.”
Aidointa: Laitapelaaminen
DJ Fiskars
- Helsinkiläinen, vuonna 2002 aloittanut dj. Jakanut lavan mm. M.I.A.n ja Justicen kanssa.
DJ Hero
- Uusin tulokas musiikkipelien maailmassa. Pelissä leikitään DJ:tä. PS3, Wii, Xbox 360. En ostaisi!
“Dj Hero kuulostaa hauskalta, mutta pelikokemus jättää kylmäksi. Kontrolleri on ok, joskin ote levylautasesta meinaa lipsua. Ehkä outo tuntuma johtuu siitä, ettei levylautanen pyöri oikean soittimen tavoin eteenpäin. Dj Heron isoin ongelma on musiikki. Siinä missä Guitar Herolla on miellyttävää tapailla Steely Dania, Dj Heron kaksi biisiä yhteen naittavat mash-upit ovat piinaavia. Kun lisätään efektit ja raaputukset, tulos on painajaismainen. En ole ikinä ajatellut levysoitinta kummoisena instrumenttina, sanovat turntablistit mitä hyvänsä. Pelistä saisi enemmän iloa, jos ei olisi kokeillut aitoa asiaa. Jos joku nuori innostuu dj-hommista, hienoa, mutta toivottavasti nuori perehtyy musiikkiin.”
Aidointa: Crossfaderin käyttö
Valtteri Bottas
- Ajoi Formula 3 -eurosarjassa 2009. Tavoitteena ajaa F1-sarjassa 2011.
Need for Speed SHIFT
- Rata-autoiluun keskittyvä pelisarjan 15. osa. PS3, Xbox 360, PSP, PC. En ostaisi!
“SHIFT eroaa Need for Speed -peleistä sillä, että siinä ajetaan laillisesti kilpaa radoilla ympäri maailmaa. Tavoitteena on Need For Speed World Tour. Pisteitä saa osakilpailuvoitoista, mutta myös lisätehtävistä, esimerkiksi yli 200 km/h nopeudesta. Pelissä onw realismia: auton käyttäytyminen ja erot mallien välillä. Epärealistista on ohjattavuus PS-ohjaimella. Suosittelen peliä pelattavan ohjaamonäkymästä ja force feedback -ratilla. Mukana legendaariset kuten Nurbürgring, Spa ja Silverstone. Radat hyvin mallinnettuja. Paras NFS, jota olen pelannut .”
Aidointa: Radat ja autot.
Sebastian Rejman
- The Giant Leapin laulaja-kitaristi. Yhtye julkaisee uuden albumin helmikuussa 2010.
Lips: Number One Hits
- Ykköshitit laulupelissä. Mukana Rihanna ja Coldplay. Xbox 360. En ostaisi!
“Biisilistassa on nykypopin ykkösiä ja muutama goldies-veto, kuten The Beach Boys, Roy Orbinson tai Marvin Gaye. Ja peli, joka sisältää Culture Clubin Karma Chameleonin ei voi olla huono! Jo ensimmäisestä biisistä huomaan, että edessä on sama kuin muissa saman genren peleissä. Riittää, että möngertää jotain oikeaan nuottiin oikeaan aikaan. Pisteitä kertyy myös mikin heiluttamisesta oikeaan aikaan, mutta tässä huomaa viiveongelman. Ehkä laulajat voivat oppia tarkkuutta. Lasketaan se plussaksi. Miinuksena biisit, jotka koukuttavat ala-asteikäisiä.”
Aidointa: Musiikkivideot
1 kommentti
k1pp0
26.12.2009 10:47
Uskoisin, että pelejä ei julkaista PC:lle enään niin paljoa sen takia, että ne eivät menestyisi. Jos jokin peli julkaistaan PC:lle, useimmat warettavat sen laittomasti netistä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin