Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on elokuva, joka kertoo vallankumouksesta, eikä mistä tahansa vallankumouksesta. Tulilinjalla on koko länsimaisen yhteiskunnan perinteinen rakkaus-, avioliitto- ja parisuhdekäsitys.
Elokuva alkaa niin sanotusti "täydellisistä häistä". Tiedättehän: virheetön, "elämän onnellisin päivä", joka kiteytyy valtavaan kermakakkuun ja täydelliseen marsipaanista veistettyyn nais-miespariin kakun ylimmällä askelmalla. Kaksi nuorta naista, bestikset Satu (Inka Haapamäki) ja Heidi (Rosa Honkanen) ottavat pinkiltä löyhkäävän juhlapäivän omiin käsiinsä, sabotoivat häät, kidnappaavat sulhasen ja julistavat rantakallioilla meren pauhussa, ettei rakkaus ole kaupan.
Kunnes Heidi ihastuu päätä pahkaa kuumaan lätkälupaukseen Lauri Mäntyvaaraan (Tiitus Rantala).
Pääosassa ovat intohimoisesti arvoihinsa suhtautuvat nuoret, jotka pystyvät ja kehtaavat vaatia maailmalle ja rakkaudelle oikeutta. Senkin uhalla, että kiihkeässä toiminnassa omat sisäiset tunteet ovat välillä sekaisin ja ristiriitaiset.
Vaikka Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset tarttuu “oikean rakkauden” tematiikkaan, sen konteksti on lopulta paljon laajempi. Elokuvassa pohditaan valtaa, feminismiä ja aktivismia. Se on koominen mutta tiedostava aikamme kuvaus, jossa itsekritiikki ja haaveet, ihanteet ja tosielämän realiteetit törmäävät jatkuvasti toisiinsa, ja laittavat päähenkilöt kyseenalaistamaan myös omia valintojaan.
Eikä Laurikaan ole ihan tavallinen lätkälupaus. Vaikka ovet ovat auki maailman suurimmille kiekkoareenoille, Laurin sisäinen maailma huutaa, ja äidin kimpaantunut, epätoivoinenkin piiskuriääni kaikuu kiekkokaukalon seinistä ja Laurin takaraivossa.
Jossain syttyy kapina.
Elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Hannaleena Haurun lähtökohtana ovat toimineet omat kokemukset.
“Elokuva on lähtenyt omien kokemusteni kautta, alle parikymppisen naisen tunteista, ensirakkauksista ja ystävyydestä. Havaintoni ovat sieltä peräisin. Tämä ei ole omaelämänkerrallinen, mutta toki ne tunteet ja havainnot on itseltä tai lähipiiristä”, Hauru kertoo.
Elokuva sekoittaa näkemyksellisesti toimintaa, art housea ja nuorisodraamaa. Siinä on voimakasta kapinaa ja vallankumouksellisuutta, joka ei liity välttämättä vain nuoruuden idealismiin. Se on jotain, mitä meidän tulisi kantaa sydämessämme läpi elämän. Kapinahenkeä.
“Olen huomannut vanhetessa, että tietyt kysymykset ovat eri aikaan ajankohtaisia. Vallankumouksellisessa heräämisessä samat fiilikset voivat tulla myöhemminkin. Jos esimerkiksi keski-ikäiset eivät koskaan uudistaisi itseään, niin mehän oltaisiin tosi paskassa jamassa. Mä ajattelen esimerkiksi leffa-alaa. Olen ollut todella otettu siitä, miten keski-ikäiset kollegat ovat pystyneet uudistamaan itseään. Uudistuminen ei todellakaan liity vain nuoruuteen. Itselleni uudistuminen ja vallankumouksellisuus ovat jatkuvaa auki olemista, sitä, että on valmis kyseenalaistamaan omia ajatusmalleja, aatteita ja arvoja.”
Elokuvan huumorin ytimessä on romantiikan naurettavuus, seksifantasioiden naurettavuus, yhteiskunnallisen vaikuttamisen naurettavuus, tunne-elämän hallinnan naurettavuus ja kapitalismin kritiikin naurettavuus. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset haluaa näyttää, miltä onni, rakastumisen älyttömyys, yksipuolinen rakkaus ja menetys tuntuvat.
“Olen itse romanttisten komedioiden kasvatti, ja siksi haluan puhua rakkaudesta myös elokuvassani. Se maailmankuva, jota romanttiset komediat syöttävät parisuhteista ja myös ystävyydestä… haluan tehdä siihen väliintulon. Haluan näyttää, ettei romanttisten komedioiden maailma heijasta sitä maailmaa, mitä itse olen elänyt ja mitä ystäväni elävät.”
“Musta on tosi hämmentävää, miten vähän romanttisille komedioille tyypillisestä kaavasta poiketaan: miehen ja naisen väliset roolit ovat hyvin perinteisiä leffoissa. Lauri Mäntyvaara tuuheet ripset -elokuvassa elokuva ei päädy siihen, että päähenkilö saa onnellisen lopun ja rakkauden, ja syntyy parisuhde. Tuntuu, että jopa monet sellaiset elokuvat, jotka ovat hyvinkin vaihtoehtoisia ja edistyksellisiä, niin onnellista loppua ei voi silti jättää toteuttamatta. Että vasta parisuhde on onnellisuuden tae. Musta se on todella hämmentävää vuonna 2017. Todellinen maailma on aika paljon monisäikeisempi.”
Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset Finnkinon leffateattereissa.
Hannaleena Hauru (s.1983) on elokuvakäsikirjoittaja, -ohjaaja ja tuottaja. Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset on Haurun esikoisohjaus ja debyytti pitkien elokuvien käsikirjoittajana. Hauru on ohjannut lukuisia palkittuja lyhytelokuvia, joita tunnetuimpia ovat Jos kaadun (2007), Älä kuiskaa ystävän suuhun (2010) ja Säälistäjät (2015). Hänen teoksiaan on esitetty lukuisilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, muun muassa Berlinalessa ja Cannesin Critics’ Weekillä. Hauru on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen laitokselta vuonna 2011. Lisäksi Hauru on International Random Film Festivalin festivaalijohtaja ja vertaisoppimiseen perustuvan Helsingin elokuva-akatemian perustajajäsen.