Pussikaljaelokuva on Mikko Rimmisen Pussikaljaromaaniin perustuva kaverielokuva nuorista miehistä Kalliossa. Yhden päivän aikana masentuneisuus, kaljan lipittely ja hengailu puistossa huipentuu, kun Marsalkka-nimistä ujoa poikaa näyttelevä Jussi Nikkilä itkee, samalla kun kaksi parasta miespuolista kaveria lohduttelee häntä.
Jussi Nikkilä, onko kyynelehtimisen tarkoitus olla koomista?
"Ei. Ajattelin sen niin, että ton kyseisen päivän aikana Marsalkka on hävennyt ystäviään ja päämäärättömyyttään. Sitten hän päättää, että tämä on mun elämä ja on siitä ylpeä, että on ystäviä."
Eikö henkilökohtaisen cooliuden menettäminen ole vähän vaivaannuttavaa?
"Jaa. mitä on henkilökohtainen coolius? Tietty epäcoolius voi olla aika coolia. Ja jos lämpö on epäcoolia, niin se ei haittaa kyllä minua. Mutta tossa nimenomaisessa kohtauksessa Marsalkkaa saattaa vähän vaivaannuttaa sellanen tunteilu."
Vaikutelmani on, että sä olet Pussikaljaelokuvassa kuin Manne Taimio Punavuoreen sijoittuvassa Monte Rossossa. Muijat ei natsaa, nuoruus on vähän venähtänyt. Tunnetteko te kaupunginosaelokuvien näyttelijät toisenne?
"Joo, ollaan me kai tavattu. Tai siis minä.Noista muista en tiedä. Eero varmaan tuntee. Se tuntee kaikki."
Kuka on Eero ja miksi se tuntee kaikki?
"Milonoffin Eero, eli Käkä on moneen paikkaan ehtivä ja sosiaalisesti lahjakas hieno tyyppi."
Kalliossa ei näköjään kuitenkaan ajeta jopolla. Onko Kallion ja Punavuoren välillä joku lasiseinä?
"Olen Herttoniemestä ja asunut Kallion ja Kampin lisäksi myös Punavuoressa Laivurinkadulla. Jos on ihan pakko sanoa niin joo, ehkä sellaista kahtiajakoa on joskus ollut. Punavuoressa asuu vähän trendikkäämmät, hipsterimmät tyypit ja Kalliossa vähän boheemimmat. Mutta nykyään se vastakkainasettelu ei ehkä enää niin päde. En mä tiedä."
Mutta nykyään asut Töölössä.
"Joo, ehkä se ei ole niin elävä paikka kuin Kallio tai Punavuori."
Pussikaljaelokuvan sankaruus on kaikkea muuta kuin karskia. Pitääkö luusereista mielestäsi tehdä sankareita?
"En mä tiedä. Musta toi elokuva kertoo ennen kaikkea ystävyydestä ja yhdessäolosta. En mä tiedä, onko siinä eroa, tekeekö elokuvan työssäkäyvistä vai tyhjäntoimittajista."
Viime vuonna Q-Teatterissa nähtiin esikoisohjauksesi Täydellinen päivä. Siinäkin oli pääosassa kolme häviäjää! Olet kiinnostunut tavisten kohtaloista?
"En ole kauhean innostunut voittaja-häviäjä -vastakkainasettelusta, että jos ei ole suoritunut elämästään tarpeeksi hyvin, on jossain kohtaa sitten häviäjä. Täydellisessä päivässä oli kyse yksinäisistä ihmisistä, jotka ovat luoneet oman todellisuutensa paetakseen yksinäisyyttään, kolmesta naapurista ja heidän kohtalostaan."
Pussikaljaelokuvassa olet tyhjäntoimittaja. Ylistääkö Pussikaljaelokuva ikuista hengailua ja sekakäyttöä?
"En mä tota kautta sitä ajatellut. Ajattelin oman roolihenkilön kohdalla, että se ei itse ole valinnut tyhjäntoimittamista. Ajattelin sitä masennuksen kautta, että ei ole vaihtoehtoja. Oman nuorehkon elämäni ajan olen ollut niin kiireinen, että olisi joskus vähän enemmänkin voinut tyhjää toimittaa."
Harjoittelitte elokuvaa varten muun muassa katsomalla Matthieu Kassovitsin Vihan. Sehän kertoo kolmesta kapinoivasta nuoresta miehistä Pariisin lähiöissä. Miten se liittyy Kallion uneliaaseen kolmikkoon, joka ei tee elettäkään kapinoidakseen?
"Vihan tapahtumat sijoittuvat myös yhden päivän ajalle, eikä siinäkään ole sellaista kovin tiheää juonellista kaarta. Kolme kaverusta ajautuu tilanteesta toiseen. Eihän ne kundit oikeestaan kapinoi. enemmänkin yrittävät pysyä poissa hankaluuksista, tai kaksi kolmesta, niinkuin tossa Pussikaljassakin. Viha on todella hieno ja sitä oli hyvä fiilistellä ennen kuvauksia."
Pussikaljaelokuva elokuvateattereissa 2.9.
Lue myös arvio Pussikaljaelokuvasta!
1 kommentti
Anonyymi
6.9.2011 18:58
Hyvä Jussi!
T: Vanha työkaveri kirjastoajoilta ;-)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin