Kuulumme niihin sukupolviin, jotka kertovat lapsilleen ja lapsenlapsilleen ihmeellisestä ajasta ennen vuosituhannen vaihdetta. VHS:stä, korvalappustereoista, kaseteista, CD-levyistä ja lankapuhelimista. Ennen kaikkea puhumme ajasta ennen internetiä.
Internet-aika pääsi kunnolla käyntiin, kun ensimmäinen www-selain Mosaic julkaistiin 1993. Ensimmäistä Assemblyä oli vietetty edellisenä vuonna. Ensimmäiset kaupalliset yhteydentarjoajat tulivat markkinoille, ensin EUnet, sitten Tele, Telia, Helsingin Puhelin, Clinet ja niin edelleen. Medioista nettiin riensivät ensin Mikrobitti, Markkinointi & Mainonta sekä Aamulehden julkaisemat Aamulehti, Kauppalehti ja Iltalehti. Kesällä 1994 lehdissä alkoi näkyä juttuja internetistä. Keskustelua käytiin aktiivisesti legendaarisessa IRCissä. Selaimena oli Netscape ja rautana mäihällä jopa Pentium.
Ehkä suurimmat suomalaiset netin menestystarinat osuvat vasta 2000-luvulle, kun IRC-galleria ja Habbo-hotelli kiinnostivat ihmisiä. Tai myöhempään vaiheeseen, kun Angry Birdsit ja Clash of the Clansit valloittavat maailmaa. Tässä jutussa kuitenkin keskitytään alkuhämärään, jolloin kaikki oli vielä uutta ja ihmeellistä ja kaistanopeudet pieniä. Monen saitin peruskonsepti on pysynyt vuosia ihan samana.
Wayback Machine tarjoaa mahtavan kurkistusikkunan menneeseen aikaan. Palvelu on tallentanut kopioita maailman nettiosoitteista ysärin puolivälistä asti. Tähän juttuun on valikoitu tunnelmapaloja ysärinetin saiteista, joita suomalaiset käyttivät. Suurin osa Suomesta, mutta mukana myös pari kansainvälistä klassikkoa.
Testaa Wayback Machinella, millaisia aarteita sinun suosikkisivustojen arkistoihin on tallentunut.
1. SurfCity
Lokakuu, 1996
Cityn SurfCity oli yksi Suomen suosituimmista verkkosivustoista netin alkuhämärästä ysärin puolivälistä lähtien. Tarina kertoo, kuinka Cityn silloiset tekijät marssivat nettisivufirmaan ja ottivat samassa diilissä city.fi-sähköpostiosoitteet, vaikkei silloin vielä edes tarkkaan käsitetty, mitä moisella sähköisellä postiosoitteella tekee.
2. AltaVista
Lokakuu, 1996
Altavista oli monelle netin aloituspiste. Hakukoneista käytössä oli aluksi joko Altavista tai Yahoo! Google tuli mukaan kilpailuun vuonna 1996.
3. FBI.gov
Joulukuu, 1996
Yläasteikäisen jännittävin hetki alkuaikojen internetissä oli (pornon lisäksi) FBI:n sivusto, josta pystyi käydä väijymässä esimerkiksi etsityimmät rikolliset. Voi sitä sisäpiiritiedon tuntua, minkä tuo karvaisten naamojen näkeminen antoi.
4. Ilta-Sanomat
Helmikuu, 1996
Iltapäivälehdet ovat olleet mukana netin alkumetreiltä lähtien. Wayback Machinellä Ilta-Sanomien selaileminen on sukellus menneeseen aikaan ja käyttöliittymän tönkköys unohtuu, kun eksyy 90-luvun ihmeelliseen maailmaan. Iltasanomien etusivulta pääsi myös legendaariseen KissFM-chattiin.
5. Nettiradio.fi
Joulukuu, 1996
Veli-Antti Savolaisen Nettiradio.fi oli Wikipedian mukaan ensimmäinen striimaaja Suomessa. Tarjolla oli iso läjä radiokanavia suoraan koneelta kuunneltavaksi. Palvelu oli niin edellä aikaansa, ettei käyttäjät edes tajunneet ottaa sitä laajasti käyttöön.
6. Jyrki
Marraskuu, 1996
Harvalla yksittäisellä ohjelmalla oli omat sivunsa, mutta Maikkarin kyljessä netin syövereistä löytyi Jyrkin sivut. Kun kaivaa esiin esimerkiksi vanhojen lähetysten timantin kovia vieraslistoja, voi vaan ihmetellä, miten vieläkään ei ole saatu aikaan yhtä kovaa nuorten pop-kulttuuriohjelmaa.
7. Aku Ankka
Lokakuu, 1996
Aku Ankka on ollut suomalaisten elämässä pitkään ja vankkumattomasti, joten ei ole ihme, että sarjikselle löytyi nopeasti myös omat nettisivut.
8. Veikkaus
Marraskuu, 1996
Veikkaus oli netissä kertomassa muun muassa uusista vedonlyöntipeleistään, jotka lanseerattiin vuonna 1993. Sivuilta löytyi pelien tulokset, säännöt ja ohjeet. “Vedonlyönti on moderni, ajan hermolla oleva peli. Se vaatii urheilullista asiantuntemusta, vaikka toki onnellakin voi pärjätä.”
9. MTV3
Marraskuu, 1996
Maikkari oli vahvasti läsnä suomalaisessa internetissä alusta asti. Ohjelmalistausten lisäksi palvelusta löytyi uutisia ja urheilua, mahdollisuus jättää palautetta sekä “tietoa yhteiskunnasta”: eduskunnasta, presidentistä, valtioneuvostosta, etujärjestöistä ja mediasta. Nettiotsikointi ja yleisöön vetoavat aihevalinnat osattiin jo tuolloin: “Mies muutti nimensä auton rekisterinumeroksi”
10. Mikrobitti
Huhtikuu 1997
Mikrobitti-lehden MBnet-purkki eli BBS eli Bulletin Board System avattiin jo 1994. Se kasvoi maailman suurimmaksi BBS:ksi, mutta se lakkautettiin vuonna 2002.
11. Radio Mafia
Helmikuu 1997
Yle ryntäsi nettiin myös piakkoin. Mukana oli totta kai myös legendaarinen nuorten kanava Radio Mafia, jonka vetonaulana verkossa toimi muun muassa viikon Lista TOP40.
12. Duuni.net
Huhtikuu 1997
Duuni.net oli LinkedIn kauan ennen LinkedIniä. Talentumin lanseeraama duuni.net oli Suomen ensimmäisiä verkkoyhteisöjä. Sitä kuvattiin business-ihmisten kohtaamispaikaksi verkossa. “Duuni on taloutta, tietotekniikka, teollisuutta, markkinointia ja vapaa-aikaa. Duuni on keskustelua, uutisia ja ihmisiä.”
13. Hotmail
Helmikuu, 1998
Sähköpostiohjelmia oli käytössä muutamia ja Hotmail oli niistä ehkä se kaikkein yleisin. Toiset käyttivät Outlookia ja jotkut jopa City.fi:n omaa meilipalvelua.
14. Rotten.com
Helmikuu, 1999
Rotten.comia tsekkaillaan kuulemma edelleen peruskoululaisten keskuudessa. Saitti tarjosi uskomatonta törkyä ja raakuutta. Eli juuri sitä, mitä ihmeellisestä internetistä odotti saavansakin. Rotten.comin myötä nuorikin pystyi uskomaan internetin vapauttavaan voimaan.
5 kommenttia
Yksi Epeli.
8.11.2014 08:48
Muinaisen netin suosikki meikäläiselle oli Maikkarin Epelit. Sieltä löytyi kaikki peruspelit, joita pääsi pelaamaan verkon yli toisten ihmisten kanssa ja se tuntui sillon joskus aivan käsittämättömältä!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Goat-cx
10.11.2014 00:45
http://goat.cx josta juurtui suomeenkin termi "goatse"
Käsite (toisin kuin joku Rotten.com, joka on vain dotcom muiden joukossa), tosin nykysurffaajilta tämä historian helmi on jäänyt jo vähän unholaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
metsien_mies
10.11.2014 15:56
Nämä esimerkit eivät minusta ole netin alkuhämäristä, vaan pikemminkin siitä suuren murroksen vaiheesta, jolloin vanha rajatun käyttäjäkunnan villi ja vapaa netti korvautui korporaatioiden ja järjestäytyneen yhteiskunnan kaitsemalla materiaalilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
o.O
10.11.2014 23:40
iNet Keskuskatu oli itsellä ensimmäisiä aloitussivuja, kun nettiä selasin.
http://web.archive.org/web/19961019045009/http://www.inet.fi/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Pegre
22.11.2014 14:31
Wow, on muuten aika tutunnäköistä kamaa, InterwebDesignin käsialaa tais olla aika monikin saitti
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin