Ensimmäisten hiv-tartuntojen toteamisesta Suomessa on tänään yli 30 vuotta aikaa. Vuosien saatossa monet asiat ovat muuttuneet ratkaisevasti. “Hiv-työn kentällä lääkitys ja hoito ovat muuttaneet taudinkuvan ihan kokonaan. Tartunnan saaneen eliniänodote on nykyään oikeastaan sama kuin muulla väestöllä. Hivin kanssa voi siis elää oireetonta, tavallista elämää ja perustaa perheen, aivan kuten muutkin ihmiset”, kertoo hiv-tukikeskuksen viestintäpäällikkö Vilma Pietilä. Yhteiskunnalliset asenteet ovat seurailleet tätä muutosta hiljalleen. Tällä viikolla asenteiden muutokseen 80-luvulta lähtien voi tutustua hiv-tukikeskuksen 30-vuotista valistushistoriaa esittelevässä julistenäyttelyssä Helsingin rautatieasemalla ja Oulun pääkirjastossa.
Älä pane itseäsi hengiltä! on monin tavoin herättelevä näyttely. Yhteensä 29 julistetta eri aikakausilta tuovat esiin, kuinka asenteet hiv-valistuksessa ovat muuttuneet kuolemalla pelottelusta elämän ja nautinnon korostamiseen. Toisaalta Suomessa asenteet ovat olleet rohkeita alusta lähtien – näyttelyn vanhimmassa julisteessa komeilee Touko Laaksosen Tom of Finland-kuvitus vuodelta 1988. Valinnan avarakatseisuutta korostaa, että juliste oli osa Lääkintöhallituksen, nykyisen THL:n viranomaisvalistusta. Nykyisen hiv-tukikeskuksen omien julisteiden lisäksi näyttelyssä on esillä myös Maailman aids-päivän toimikunnan ja Suomen Punaisen Ristin julisteita.
Julisteiden provosoivat ja humoristisetkin viestit kertovat monin tavoin hiv-testaamisen ja turvaseksin tärkeydestä. Vuosien saatossa hiv-työ on kehittynyt kohtaamaan myös yhteiskunnalisempia näkökulmia. Siinä missä varhaisissa julisteissa puhutaan aidsista ja eloonjäämisestä, on myöhemmissä kampanjoissa keskitytty muun muassa hiviin ja siihen sairastuneisiin kohdistuvien ennakkoluulojen ja syrjinnän estämiseen. Presidentti Tarja Halonen, joka tunnetaan myös Setan puheenjohtajana 80-luvulta, osallistui näkyvästi vuoden 2003 aids-päivän työhön olemalla mukana kampanjoimassa tartunnan saaneiden yksinjäämistä ja syrjintää vastaan. Pietilä vahvistaa näkökulman muutoksen: “Nämä ‘Älä pane itseäsi hengiltä’ -tyyppiset kampanjat eivät ole enää tätä päivää. Kuolemalla pelotteluhan ei ole enää totta.”
Rautatieaseman postihalliin ripustettu näyttely on esillä tämän viikon sunnuntaihin 3. heinäkuuta saakka. Priden kanssa samalle viikolla ajoittuva näyttely on sopivasti kansalaistorin puoleisen uloskäynnin tuntumassa, joka on monen Pride-vieraan läpikulkumatkalla. Rautatieaseman läpi kulkee päivittäin arviolta 200 000 ihmistä, joten näyttely osuu myös monen työmatkalaisen ja turistin reitille.
Näyttelyn lisäksi tällä viikolla on tarjolla useita mahdollisuuksia kuulla lisää aiheesta ja sen ympäriltä. Päätapahtumana näyttelyn rinnalla järjestetään keskustelutilaisuus läheisessä Kirjasto 10:ssä tiistai-iltana. Hiv-tukikeskus järjestää tämän lisäksi koulutuksia ja työpajoja seksistä sekä nuorille että aikuisille.
Älä pane itseäsi hengiltä! – Julistenäyttely hiv-valistuksen muutoksesta pelottelusta nautintoon
Ma 27.6.- su 3.7.
Rautatieaseman postihalli (Kaivokatu 1, 00100 Helsinki)
Oulun pääkirjasto (Kaarlenväylä 3, 90100 Oulu)
Vapaa pääsy
Tietoa, tukea & tunnetta! – jo 30 vuotta hiv-työtä -keskustelutilaisuus
Ti 28.6. klo 18-20
Kirjasto 10 (Elielinaukio 2G)
Paneelikeskustelussa ovat mukana Aids-tukikeskuksen perustajajäsen Jussi Nissinen, infektiolääkäri Jussi Sutinen, sairaanhoitaja Riikka Teperi, Positiiviset ry:n puheenjohtaja Tapani Valkonen ja Hiv-tukikeskuksen Miesten kesken turvallisesti -työn suunnittelija Teppo Heikkinen.
Fuckshop-koulutus
Hiv-tukikeskuksen koulutus aanaaliseksin monipuolisuudesta, nautinnollisuudesta ja turvallisuudesta keskittyy miesten väliseen seksiin.
Ke 29.6., klo 16-17.30
Hercules (Pohjoinen Rautatiekatu 21)
Tapahtuma on K-18, suomenkielinen ja maksuton.
Turvallisen seksin työpaja
Sateenkaarinuorille suunnattu työpaja, jossa käsitellään seksuaalisuutta ja turvallista seksiä toiminnallisin harjoituksin ja keskustellen. Ohjaajina Veera Leppänen hiv-tukikeskuksen nuortentyöstä ja Tommi P. Pesonen Poikien talosta.
Pe 1.7., klo 16-17.30
Nuorisoasiainkeskus, Poikien talo (Hietaniemenkatu 9 B, 2. krs)
Tapahtuma on K-13, maksuton, ja pidetään suomeksi ja englanniksi.
Hiv-tukikeskuksen neuvokas SeksiPertti on mukana menossa Priden Puistojuhlassa, EuroGamesissa kansalaistorilla sekä Facebookissa.