Alakulttuurikeskus Loukossa saa hengailla ilman ostopakkoa – Vegaaninen lounas kolmella eurolla

Vapaaehtoisvoimin pyörivä Loukko sai uudet tilat Kalliosta.

Mirjami Mykkänen pitää Loukossa muun muassa runozinetyöpajaa ja pinssipajoja.
Mirjami Mykkänen pitää Loukossa muun muassa runozinetyöpajaa ja pinssipajoja.

Oranssilta Kallion Castréninkadulle muuttanut Loukko on yhteisöllinen kulttuuritila ja kahvila, jossa saa viettää aikaa ilman ostopakkoa.

"Loukko on fyysisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti esteetön tila. Sellainen kulttuuritila, missä ei tarvitse kuluttaa, vaan pystyy persaukisenakin tekemään asioita ja kokemaan yhteisöllisyyttä, ja tekemään matalalla kynnyksellä taidetta ja vaan olemaan", kertoo Mirjami Mykkänen, yksi Loukon aktiiveista.

Toimintaa järjestää Loukko ry, joukko vapaaehtoisia, jotka pyörittävät kahvilaa ruokapalkalla.

Kasvislounas omakustannehintaan

Kahvilan tarjonta on täysin vegaanista. Arkisin tarjolla on myös vegaaninen lounas, joka valmistetaan mahdollisimman edullisista raaka-aineista, jotta annoksia voidaan myydä omakustannehintaan kolmella eurolla.

Loukon keittiössä hyödynnetään runsaasti We Food -hävikkiruokakaupan antimia sekä satunnaisesti saapuvia ruokalahjoituksia. Tarjolla voi olla mitä vaan kasviskeitoista papupihveihin tai vaikka lasagneen.

Tällä hetkellä uuniruoat ovat olosuhteiden pakosta tauolla.

"Nyt on aika soppapainotteista, koska meidän uuni hajosi. Odotellaan, josko joku haluaisi tsempata meitä uunilla", Mykkänen sanoo.

Taidetta, kulttuuria ja työpajoja

Kahvilan lisäksi Loukossa toimii erilaisia työpajoja ja workshoppeja sekä säännöllisesti kokoontuva feministinen Joku ompeluseura. Taidetta voi tulla tekemään myös omatoimisesti.

"Tämä lähti liikkeelle ihan meidän työryhmäläistenkin omasta tarpeesta. Ihmisillä on pienet kämpät, mutta haluttaisiin hengata ja tehdä asioita yhdessä, ja mihin tahansa menee, täytyy olla rahaa ja kuluttaa. Sitten me perustettiin Loukko."

Loukossa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.
Loukossa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita.

Loukossa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita ja tila on myös fyysisesti esteetön. Loukkoon pääsee helposti esimerkiksi sähköpyörätuolilla.

Rahoitusta toimintaan on kerätty muun muassa kahdella Mesenaatti-kampanjalla. Kalusteet on saatu pitkälti lahjoituksina. Loukolle on myönnetty myös vammaisjärjestöjen tunnustuspalkintoja, joiden turvin vuokraa on saatu maksettua.

"Koska olemme ostopakoton ja omakustanteinen kahvila, apurahoille on kova tarve. Tässä mennään nyt viikko kerrallaan."

Alakulttuurikeskus Loukko, Castréninkatu 7

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi