Kallion uusin leipomo-kahvila panostaa tuoreuteen – Meli Cafe & Bakeryssä leivotaan joka yö

Meli Cafe & Bakeryssä saa aamiaista ja lounasta kellonaikaan katsomatta.

Meli Cafe & Bakeryssä leivotaan öisin, jotta joka aamu olisi tarjolla tuoretta leipää, pullaa ja croissanteja.
Meli Cafe & Bakeryssä leivotaan öisin, jotta joka aamu olisi tarjolla tuoretta leipää, pullaa ja croissanteja.

Entisen Bud’s Pizzerian liiketila Helsinginkadulla on ollut tyhjillään jo pari vuotta. Perusteellisen remontin jälkeen tilaan on saatu uutta eloa, kun Ermin Softic avasi yhdessä vaimonsa kanssa paikalle leipomo-kahvila Meli Cafe & Bakeryn.

Meli Cafe & Bakeryssa kaikki leivotaan alusta loppuun itse. Leipuri aloittaa työt arkisin jo puoliltaöin, jotta uunituoretta leipää, sämpylöitä ja croissantteja on tarjolla heti kun kahvila avataan aamuseitsemältä. Kahvila on auki joka päivä, joten myös viikonloppuisin tarjolla on taatusti tuoreita leivonnaisia.

Leipomon puolelta löytyy valtava uuni, johon mahtuu noin sata leipää kerrallaan. Silti tekemistä riittää, sillä leipien ja patonkien lisäksi päivittäin leivotaan monenlaista makeaa pullista munkkeihin.

Makumuistoja Bosniasta

Meli Cafe & Bakeryn valikoimassa on myös perinteisiä balkanilaisia leipomotuotteita, kuten kifla-leipää ja buhtla-pullaa. 24 vuotta Suomessa asunut Softic on kotoisin Bosniasta ja haluaa tarjota suomalaisille myös synnyinmaastaan tuttuja makuja.

Ermin Softic tarjoaa kahvilassa myös balkanilaisia erikoisuuksia. Hyllystä löytyy muun muassa kifla-leipää sekä buhtla-pullia (etualalla).
Ermin Softic tarjoaa kahvilassa myös balkanilaisia erikoisuuksia. Hyllystä löytyy muun muassa kifla-leipää sekä buhtla-pullia (etualalla).

Lapsuusmuistoja tuo etenkin kiftla-leipä, joita Softic kertoo popsineensa jo pienenä. Ne ovat ohuita, keveitä ja kuohkeita sarvia, joiden pinnalle on ripoteltu kevyesti merisuolaa.

Kun lapsena kiftloja jaksoi syödä pari kappaletta kerrallaan, nyt niitä saattaa mennä vaikka viisi, Softic kertoo.

Tarjolla on myös balkanilaisia buhtla-pullia, joiden juju on ilmavassa koostumuksessa. Tomusokerilla kuorrutetun pullan taikina ei itsessään ole niin makea kuin suomalaisissa pullissa, mutta sisältä löytyy makeaa täytettä, kuten mustikkahilloa tai nutellaa.

Aina tuoretta

Softic ihmettelee, miksi Suomessa tarjoillaan niin usein puolivalmisteista tai pakasteista paistettuja pullia, ja valikoimatkin toistavat itseään.

“Miksi pitäisi olla aina ne samat kanelipullat, texaspullat ja voisilmäpullat? Me haluamme olla vähän erilaisia ja tarjota tuoretta”, Softic sanoo.

Jopa croissantit leivotaan alusta asti paikan päällä.
Jopa croissantit leivotaan alusta asti paikan päällä.

Bosnialaisten erikoisuuksien lisäksi valikoimassa on myös tuoreita munkkeja, täytettyjä croissanteja ja sämpylöitä sekä tietenkin tuoretta leipää. Vitriinistä löytyy kiireisimmille valikoima valmiiksi täytettyjä leipiä, mutta pääosin annokset valmistetaan tilauksesta, jolloin kaikki on mahdollisimman tuoretta.

“Meillä ei ole pakastinta eikä mikroa. Kai sekin kertoo jo vähän meidän toiminnasta.”

Kesäksi avautuu terassi

Täytevalikoimasta löytyy muun muassa ilmakuivattua kinkkua, juustoa ja oliiveja, jotka tilataan suoraan italiasta. Kotimaiset juustot sekä maito tulevat Heikkilän juustolasta, kahvit toimittaa helsinkiläinen kahvipaahtimo Kaffa Roastery.

Parmankinkku ja pecorinojuusto tilataan kahvilaan suoraan Italiasta.
Parmankinkku ja pecorinojuusto tilataan kahvilaan suoraan Italiasta.

Koko päivän ajan on tarjolla myös ruokaisia salaatteja, lohikeittoa sekä vaihtuva päivän keitto. Jopa lohikeitto valmistetaan asiakkaalle tuoreena tilauksesta.

“Me olemme tehneet liemen valmiiksi, ja siihen lisätään tuoretta lohifileetä. Se ei kestä kauaa, kun lohi kypsyy. Emme halua, että kala muhii siellä koko päivän, muuten se olisi ylikypsää.”

Koko päivän on tarjolla myös valikoima erilaisia munakkaita, chiavanukkaita, smoothieita ja tuorepuristettuja mehuja. Kesäksi kadulle avautuu terassi.

Aamiaista ja munakkaita tarjoillaan kellonaikaan katsomatta. "En näe mitään syytä sille, että aamiaista pitäisi olla vain kello kymmeneen saakka", Ermin Softic sanoo.
Aamiaista ja munakkaita tarjoillaan kellonaikaan katsomatta. "En näe mitään syytä sille, että aamiaista pitäisi olla vain kello kymmeneen saakka", Ermin Softic sanoo.

Alkoholia ei kuitenkaan tarjoilla, vaikka Kalliossa ollaankin. Tästä linjauksesta Softic aikoo pitää kiinni.

“On kyselty, tuleeko A-oikeudet ja viinit, kun terassikin on tulossa, mutta olen sanonut, että valitettavasti ei tule, en halua sellaista. Tämä on leipomo-kahvila, miksi pitäisi olla alkoholia joka paikassa?”

Meli Cafe & Bakery, Helsinginkatu 11

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi