Atomic Ciné etsii ratkaisuja ympäristökriiseihin

Samalla vietetään Tshernobylin onnettomuuden vuosipäivää.

Tänään perjantaina 26. huhtikuuta vietetään Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden muistopäivää. Samana päivänä käynnistyy Suomen ensimmäinen ydinvoima-aiheinen dokumenttielokuvafestivaali, Atomic Ciné. Festivaali järjestetään 26.-28.4. kulttuurikompleksi Andorrassa Helsingissä, ja sen suojelijana toimii elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.

Elokuvafestari haastaa katsojansa etsimään ratkaisuja ympäristön ja energiantuotannon kriiseihin. Palkittujen dokumenttielokuvien lisäksi tarjolla on oheisohjelmaa. Päivisin järjestettävät esitelmät, työpajat ja seminaarit ovat maksuttomia.

Perjantain ensimmäinen pitkä elokuva on Thomas Johnsonin The Battle of Chernobyl. Elokuva yhdistää silminnäkijätodistuksia ennennäkemättömään kuvamateriaaliin ja kertoo, kuinka onnettomuuden laajuttaa pyrittiin peittämään. Lisäksi valkokankaalla nähdään perjantaina yhdysvaltalaisen Jeff Spitzin The Return of Navajo Boy, joka kertoo erään navajo-suvun vuosisadasta ja uraaninlouhinnan terveysvaikutuksista Utahissa.

Festivaalin ohjelmistossa nähdään myös Idrissou Mora Kpain Arlit: Deuxième Paris. Elokuva seuraa Nigerissä sijaitsevan Arlitin uraanikaivostyöläisten ja asukkaiden kohtaloita uraanibuumin hylättyä kaupungin. Ruotsalaisen Klara Sagerin ohjaama Om bergen faller sönder puolestaan kertoo uraaninmetsästyksestä Jämtlannin tuntureilla.

Kaivosasiat ovat pinnalla myös oheistapahtumissa: Lauantaina klo 18 kaivosaktivisti ja luomuviljelijä Jason Marshall kertoo uraani- ja hiilikaivoksiin liittyvistä kamppailuista eri puolilta maailmaa. Uraanin loputon tie -seminaarissa sunnuntaina 28.4. käsitellään uraanin kiertoa kaivoksesta ydinjätteen loppusijoitukseen.

Festivaalin neljä Japani-aiheista dokumenttia piirtävät kuvaa japanilaisten koettelemuksista ja maan kansalaisyhteiskunnan mullistuksesta ennen ja jälkeen Fukushiman. Rokkasho Rhapsody, Ashes to Honey, Radioactivists ja Nuclear Nation -dokumenteissa seurataan viljelijöitä, kalastajia, tokiolaisnuoria ja Fukushiman alueen asukkaita, joiden elämää ydinvoima on tavalla tai toisella muuttanut.

Muita festivaalin teemoja ovat öljynhuippu, kansanliikkeet ja omavaraisuus. Elokuvissa ennakoidaan öljyn loppumisen tuomia mullistuksia ja seurataan muutosliikehdintää eri maissa. Christophe Faucheren The Great Squeeze pohtii, mitä tapahtuu kun halpa energia loppuu. Aihetta käsitellään myös Tere Vadénin luennolla lauantaina klo 14.

Emily Jamesin Just Do It seikkailee brittiläisten radikaalien ilmastoaktivistien mukana hiilivoimaloille ja pankkien pääkonttoreihin. Alexander Oeyn tutustuu elokuvassaan Off the Grid laman kurjistamassa Yhdysvalloissa erilaisiin aloitteisiin, joilla yksilöt, yhteisöt ja kaupungit pyrkivät kohti omavaraisuutta.


Atomic Ciné 26.- 28.4.Helsingin Andorrassa. Lisää tietoa tapahtuman nettisivuilta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi