Be My Guest tuo raikkaan vietnamilaisen tuulahduksen keskelle Jätkäsaaren kehittyvää asuinaluetta.
Kuuden kaveruksen unelmasta syntynyt ravintola keskittyy perinteisiin vietnamilaisiin annoksiin ja tarjoilee ne modernilla twistillä. Avainsanoja ovat tuoreus ja terveellisyys.
"Vietnamilainen ruoka on tuoreempaa ja terveellisempää kuin moni muu aasialainen ruoka, ja haluamme tehdä siitä vielä terveellisempää, joten emme uppopaista mitään, vaan paistamme lihat ja tofut uunissa", kertoo Alexander Poltavchenko, yksi kuudesta ravintoloitsijasta.
Idea ravintolasta syntyi kolmesta ystäväpariskunnasta koostuvan porukan yhteisellä Prahan-reissulla, jossa he ihastuivat paikalliseen vietnamilaisravintolaan, ja etenkin banh mi -leipiin.
"Mietimme, että olisipa Helsingissäkin tällaisia paikkoja, josta saisi autenttista vietnamilaista ruokaa. Ensin se oli lähinnä unelmointia, mutta kun palasimme Suomeen, päätimme perustaa ravintolan ihan oikeasti ja aloimme tehdä bisnessuunnitelmaa", sanoo ravintoloitsija Anita Lankinen.
Aitoja vietnamilaisia makuja
Reseptit ovat vietnamilaisten osakkaiden käsialaa, ja keittiössä työskentelee vietnamilaisia kokkeja, jotta maut olisivat mahdollisimman autenttisia.
Tarjolla on nuudeliannoksia possulla, kanalla tai tofulla, mutta myös perinteistä pitkään haudutettua pho-keittoa, raikkaita kesärullia sekä täytettyjä banh mi -patonkeja.
Erityisesti patongit ovat saaneet kehuja.
"Olemme saaneet vietnamilaisilta asiakkailta sellaista palautetta, että olemme ensimmäinen paikka Suomessa, josta saa aitoa banh mi -leipää", Lankinen kertoo.
Banh mi -patonkeja toki saa monesta muustakin paikasta, mutta niissä käytetty patonki on kaukana aidosta vietnamilaisesta. Suomalaiset patongit ovat koostumukseltaan tiiviitä ja raskaita, kun Vietnamissa leivän tulee olla rapea päältä ja sisältä kuohkea ja ilmava.
Be My Guestin porukalta vei kolme vuotta löytää Suomesta oikeanlaista leipää. Yhteistyötä tehtiin muutamankin eri leipomon kanssa, kunnes päästiin toivottuun lopputulokseen.
Banh mi -leipiin on tarjolla kolme erilaista täytevaihtoehtoa: possu, kana ja tofu. Kaikissa on myös tuoreita vihanneksia, yrttejä sekä vietnamilaiseen tyyliin pikkelöityjä vihanneksia.
Paljon vegaanisia vaihtoehtoja
Lähes kaikista annoksista on saatavilla vegaaninen vaihtoehto. Tällä haavaa ainoastaan pho-keitosta on tarjolla vain lihaliemeen keitetty versio, mutta siihenkin on tulossa muutos. Vegaanista pho-reseptiä on jo testailtu, ja kysyntää riittää, joten se palaa pysyvästi listoille syksymmällä.
"Meille on tärkeää tarjota myös vegaanisia vaihtoehtoja. Ihmiset haluavat kestävämpiä vaihtoehtoja ja vähentää lihan kulutusta, ja haluamme tukea tätä myös menullamme", Lankinen sanoo.
Juomapuoli on valittu tukemaan annoksia. Vietnamilaisten oluiden lisäksi saatavilla on annoksiin sopivia viinejä, ja myöhemmin listoille on tarkoitus ottaa myös cocktaileja.
Kesällä asiakkaiden käytettävissä on myös terassi, ja muutenkin ravintoloitsijat tavoittelevat viihtyisää olohuonemaista tunnelmaa.
"Haluamme, että vieraat tuntevat olonsa tervetulleiksi, viihtyvät ja voivat viipyä pidemmänkin aikaa. Tämä ei ole vain 'eat and go' -tyylinen paikka, vaan täällä voi hengailla rennosti ystävien kanssa", Lankinen sanoo.
Be My Guest, Välimerenkatu 24