City tutustui festariruoan saloihin - tämä annos löi ällikällä: "Ravintolatasoa!"

10 vuotta täyttänyt Tikkurila Festivaali tarjoili laajan kattauksen niin musiikkia kuin ruokaa.

Kuva: Laura Paavola

Sen lisäksi, että festarit kilpailevat yleisöstä esiintyjillään, nykyisin kilpailua käydään myös festareilla nautittavan ruoan suhteen. Pelkkä grillimättö ei enää riitä, vaan myös asiakkaat osaavat vaatia ruoalta yhä enemmän laatua - erikoisruokavalioita unohtamatta.

Yksi esimerkki ruokaan panostavasta festivaalista on elokuun alussa Helsingissä järjestettävä Flow Festival, jonka ruokatarjonta puhututtaa aina jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Tämän vuoden puhutuimman Flow-ravintolan titteliä kantaa Michelin-tähden napannut Kozeen Shiwan, jonka istuva illallinen on taatusti kokemisen arvoinen elämys.

Bali Brunchin rendang maistui Tikkurila Festivaalien avajaispäivänä.
Bali Brunchin rendang maistui Tikkurila Festivaalien avajaispäivänä. Kuva: Laura Paavola

Vaikka Flow tunnetaan erityisesti ruokatarjonnastaan, muillakin festareilla osataan.

City vieraili Tikkurila Festivaaleilla ja selvitti, miten onnistunut festariruokaelämys oikein luodaan.

Makutestin voittaja selvillä

Kymmenen vuotta täyttäneen Tikkurila Festivaalien tarjonnasta löytyi jokaiselle jotakin; thaimaalaista, indonesialaista, falafeleja, kanasalaatteja, kebabia - kahvia, pullaa ja pehmistä unohtamatta.

Yksi oli kuitenkin Cityn testissä ylitse muiden; European Street Food Awards -kilpailussakin mainetta niittänyt BULI foodtruck, jonka luukusta tarjoiltiin Buli Original Burgerin lisäksi Brisket- ja VegeBurgeria lisukkeineen.

BULI foodtruckin luukulla kävi kova kuhina.
BULI foodtruckin luukulla kävi kova kuhina. Kuva: Laura Paavola

Lauantai-iltana, yhtenä festareiden kiireisimpänä hetkenä testattu burgeri löi ällikällä; se oli kuin ravintolatasoa! Myös seuralaisen VegeBurgeri hioi täydellisyyttä.

Miten tässä oli oikein onnistuttu, BULI Foodtruckin toinen perustaja Joonas Alhainen

"Olemme pitkään kehitelleet toimintaamme niin, että pystymme toimimaan festareilla, joissa nopeus on valttia. Mielestämme olemme löytäneet suht hyvän balanssin siihen, olemme nopeita, mutta laatu pysyy silti hyvänä”, Alhainen kertoo Bulin kesästä.

Tämä burgeri hurmasi yleisön!
Tämä burgeri hurmasi yleisön! Kuva: Laura Paavola

Pääkaupunkiseudun turuilta ja toreilta tuttu BULI onkin kiertänyt tänä kesänä ahkerasti tapahtumia ympäri Suomen, ja jokainen tapahtuma on tuonut oppeja tulevia festarireissuja silmällä pitäen.

Tuhansien annosten myyminen lyhyessä ajassa pienestä vintage Mercedes-Benz kuorma-autosta ei nimittäin ole ihan yksinkertainen homma.

“Myyntiauto tuo omat haasteensa, koska emme mahdu luukusta palvelemaan kuin yhtä asiakasta kerrallaan, ja työntekijöitä ei mahdu auton sisälle kuin tietty määrä.”

Omat haasteensa festariruokaelämyksen onnistumiseen tuo myös se, että festarikansalle iskee yleensä nälkä yhtä aikaa. Silloin mennään eikä meinata!

Tämä annos "ei lähde ikinä muodista"

Se, mitkä ruoat puhuttelevat eniten, riippuu Alhaisen mukaan selkeästi festareiden kohderyhmistä ja kaupungeista. Seinäjoella myydään ihan erilaisia annoksia kuin Helsingissä, ja olutfestareilla menee erilaisia annoksia kuin Ruisrockissa.

Tikkurila Festivaalien ruokatarjonta ilahdutti kansaa.
Tikkurila Festivaalien ruokatarjonta ilahdutti kansaa. Kuva: Laura Paavola

“Mutta onneksi melkein kaikkialla asiakkaat tykkäävät panostaa nykyään enemmän latuun. Laatu on myös yleisellä tasolla parantunut”, Alhainen toteaa ja lisää, että yhteen voi kuitenkin aina luottaa festariruoasta puhuttaessa:

“Makkispekkis ja maito ei lähde ikinä muodista!”

Tämän kesän hittijuoma on selvillä

Myös festareiden juomapuoli on ottanut aimo harppauksen eteenpäin haaleasta muovituoppioluesta drinkkeihin, erikoisoluisiin ja alkoholittomiin mocktaileihin.

Vaikka vaihtoehtoja löytyi, yksi juoma oli tänä vuonna Tikkurila Festivaalien baarityöntekijöiden mukaan ehdottomasti ylitse muiden; limelonkero!

Festareilta sai myös trendikkäistä spritzereitä.
Festareilta sai myös trendikkäistä spritzereitä. Kuva: Laura Paavola

Kyseinen uutuus hallitsi yhdessä viime vuoden vastaavan hitin, ananaslonkeron, kanssa maisemaa, mutta eivät festarit olleet ihan pelkkää lonkeroiden ilosanomaa.

Viinit, pienpanimo-oluet, kivennäisvedet sekä spritzerit näyttivät maistuvan festarikansalle, ja lisäksi Löfbergsin kuumat ja kylmät kahvijuomat antoivat lisäenergiaa pitkiin festaripäiviin.

 

1 kommentti

waseemclick

1.8.2024 08:51

You're welcome! If you ever need more help, feel free to reach out. Bye for now

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi