Viviane Daaboul-Kallion ja Aki Kallion Farougen paluuta on odotettu siitä asti, kun ravintola sulki ovensa Yrjönkadulla kiinteistöremontin vuoksi neljä vuotta sitten.
Viime vuonna Stockmannille avattu Comptoir Farouge toi helpotusta pahimpaan ikävään, johon auttoi myös tieto siitä, että uusi isompi Farouge oli pikkuhiljaa rakentumassa Kasarmintorin laidalle Metson entisen pääkonttorin tilalle.
Nyt remontti on valmis, ja Farougen libanonilaisista herkuista pääsee nauttimaan Fabianinkadun ja Eteläisen Makasiinikadun kulmauksessa uutuuttaan kiiltävissä tiloissa.
Uusi Farouge huokuu libanonilaista tunnelmaa niin sisustuksen kuin musiikkinsa puolesta. Salin perälle luotu tunnelmallinen “talvipuutarha” toimii myös loungena, johon on luontevaa piipahtaa vaikkapa drinkeille illan päätteeksi.
“Täältä voi saada vielä iltamyöhään pientä suolaista ja ottaa lasin viiniä, ettei tarvitse mennä illan jälkeen suoraan kotiin tai baariin. Voi tulla myös ravintolaan”, Viviane Daaboul-Kallio sanoo.
Libanonilaisia makuja välimerellisin vaikuttein
Farougen ydin on edelleen libanonilaisen keittiön rikkaissa mauissa, joihin lisätään ripaus välimerellistä keveyttä ja raikkautta. Mukana on myös ruokalajeja, jotka ovat kulkeneet Farougen matkassa jo 90-luvulta lähtien. Ikisuosikit pistaasikana ja karitsankare valmistetaan asiakkaiden nähden avotulella.
“Libanonilainen keittiö kehittyy siinä missä suomalaisten makutottumuksetkin, joten Kreikan ja Turkin vaikutukset tulevat näkymään ja maistumaan aiempaa enemmän. Käsintehdyt, pöytäseurueen kanssa vadeilta jaettavat pienet meze-annokset nousevat varmasti jälleen hitiksi, sillä nyt mukana on myös lämpimiä pikkuannoksia”, sanoo keittiöpäällikkö Aki Kallio.
Kun pariskunta avasi ensimmäisen Farougen 90-luvun puolivälissä Mannerheimintielle, libanonilaiset maut olivat suomalaisille jotain aivan uutta. Raaka-aineiden hankintakin tuotti päänvaivaa, kun kaupoista ei meinannut löytyä edes munakoisoa, libanonilaisista mausteista puhumattakaan.
“Kun aloitimme, oli Suomesta erittäin haastavaa löytää oikeanlaisia mausteita. Jopa sitruuna, chili, tuoreet yrtit ja valkosipuli olivat harvinaisuuksia, kun niitä nykyään kasvatellaan asuntojen ikkunalaudoilla”, Daaboul-Kallio muistelee.
Nyt tilanne on toinen, ja libanonilaiset mezet ovat tulleet suomalaisillekin tutuiksi. Farougessa mezet ovat hyvin edustettuina valmiissa menukokonaisuuksissa, mutta niitä voi tilata myös yksittäisinä alkupaloina.
Makujen ilotulitusta sunnuntaibrunssilla
Parhaiten Farougen monipuoliseen makumaailmaan pääsee kiinni sunnuntaisin järjestettävällä brunssilla, jossa noutopöytä notkuu mezejä, pikkupiiraita sekä erilaisia hummustahnoja ja kastikkeita, joita on ilo dippailla vastaleivottuun leipään. Sunnuntaibrunssiin kuuluu myös lämmin ruoka, joka tarjoillaan suoraan keittiöstä.
Maut ovat samoja, joihin Daaboul-Kallio on tottunut lapsuudenkodissaan Libanonissa. Farougessa ravintoloitsijapariskunnan apuna on koko perhe.
“Libanonilainen keittiö vaatii valtavasti työtä, sillä annoksia on paljon ja niiden valmistaminen kestää. Siksi onkin upeaa, että minulla on ravintolassa edelleen rinnallani paitsi mieheni Aki, myös äitini, sisareni ja lapseni. Vaikka olemmekin saaneet upean, kansainvälisen ja kokeneen henkilökunnan ja ravintolayhtiö NoHo Partnersin taustatuen, oma perheeni tietää parhaiten minkälaisia Farougen maut ovat”, Daaboul-Kallio sanoo.
Farouge, Fabianinkatu 9 (sunnuntaibrunssit 8. syyskuuta alkaen)