Helsingin ruokakulttuuripalkinnot jaetaan Helsinkiä ruokakaupunkina kehittäneille henkilöille ja tahoille nyt ensimmäistä kertaa kaupungin ruokastrategin aloitteesta.
"Helsinki on kehittynyt ruokakaupunkina valtavasti viime vuosina ja ruokakulttuuripalkintojen kautta halutaan rohkaista ja kannustaa kaikkia niitä henkilöitä ja tahoja, jotka ovat tehneet työtä sen eteen", Timo Santala kommentoi uuden palkinnon lanseerausta.
"Palkinnot tuovat näkyväksi kaiken sen intohimon, luovuuden, sinnikkyyden ja näkemyksellisyyden, jolla ehdokkaat ovat tehneet Helsingistä paremman ruokakaupungin ja paikan elää meille kaikille. Lisäksi toivon, että ruokakulttuurin arvostus, asema ja merkitys Helsingin kaupungin organisaatiossa ja päätöksenteossa kasvaa", Santala jatkaa.
Helsingin ruokakulttuuripalkintojen ehdokkaat valittiin kaupunkilaisten ehdotusten pohjalta. Palkintokategorioita on yhteensä kuusi, ja jokaisessa kategoriassa järjestetään myös yleisöäänestys, jonka tulosten pohjalta raati valitsee palkitut arvioiden ehdokkaiden toimintaa myös laajemmin Helsingin paremmaksi ruokakaupungiksi kehittymisen näkökulmasta. Raadissa vaikuttaneet henkilöt julkaistaan palkintojen jaon yhteydessä.
Helsingin ruokakulttuuripalkinnot ovat suuruudeltaan 200-500 euroa ja yhteensä palkintoja jaetaan 5000 euron arvosta. Lisäksi palkituille jaetaan nakkivene t-paitoja ja raadin on mahdollista myöntää myös kunniamainintoja. Palkinnot jaetaan Helsingin ruokakulttuuristrategian budjetista.
"Palkintokategorioita ja ehdokkaita valittaessa on kiinnitetty erityisesti huomiota paitsi tekojen ja toiminnan vaikuttavuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen, myös nuoriin ja erityisesti vuonna 2015 läpimurron tehneisiin tahoihin ja henkilöihin. Tarkoituksena on palkita rohkeita, tuoreita ja uudistavia tekoja ja ihmisiä", Santala kertoo.
Kategorioita on kuusi. Yleisöäänestys on auki 31.12.2015 saakka Helsingin ruokakulttuuripalkintojen Facebook-tapahtumassa. Tähän mennessä ääniä on annettu jo yli 15 000.