Olutbuumi on edennyt Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla sellaista vauhtia, että erikoisoluet eivät tunnu enää niin erikoisilta, ja pienpanimoiden tuotteita on saatavilla melkein kuppilassa kuin kuppilassa.
Panimoravintoloitakin on jo useita. Listasimme pääkaupunkiseudun ravintolat ja baarit, joilla on oma panimo joko ravintolan yhteydessä tai jossain muualla.
Stadin Panimo
Stadin Panimo avasi Suvilahdessa toimivan panimonsa yhteyteen oman baarin vuonna 2015. Pieniin tiloihinsa nähden baarissa on uskomattoman laaja valikoima, johon mahtuu oman tuotannon lisäksi juomia myös maailmalta. Etenkin belgioluet ovat "Stapassa" erityisen hyvin edustettuina.
Stadin Panimolta voi ostaa pullo-oluita myös mukaan. Koska myymälä sijaitsee panimon yhteydessä, mukaan myydään myös vahvoja oluita aina 12 prosentin vahvuuteen asti. Sama sääntö pätee muihinkin panimoihin, joilla on myymälä panimon yhteydessä.
Bryggeri
Helsingin historiallisissa Torikortteleissa toimiva Bryggeri on tyylipuhdas panimoravintola. Olut valmistuu paikan päällä panimokellarissa asiakkaiden silmien alla, ja juomat tarjoillaan tuoreeltaan kullekin oluttyypille sopivasta lasista, jolloin oluen aromit tulevat parhaiten esiin.
Bryggeri on samalla myös ruokaravintola, jossa jokaiselle annokselle on oma olutsuosituksensa. Kesäisin ravintolan antimista voi nauttia myös viihtyisällä sisäpihan terassilla.
Bruuveri
Panimoravintola Bruuveri palvelee Kampin kauppakeskuksen kulmauksessa Fredrikinkadulla. Ravintolan yhteydessä toimii Bruuverin oma pienpanimo Social Brewing Lab, jonka laitteistosta syntyy perinteisten oluiden lisäksi villimpiäkin kokeilueriä.
Bruuverissa järjestetään säännöllisesti olutmaisteluita, joissa oluen saloihin tutustutaan opastetusti. Saatavilla on myös omiin maistelusessioihin sopiva täsmätuote, koeputki, joka sisältää neljää erilaista olutta kahden desilitran pikkuannoksina.
Bruuverin keittiössä annokset on suunniteltu oluen kanssa yhteensopiviksi. Tarjolla on baarinaposteltavaa pikkunälkään sekä burgereita ja muuta pubiruokaa isompaan nälkään.
Teerenpeli
Jo kahdeksaan suomalaiskaupunkiin levittäytynyt Teerenpeli on panimobaari, jolla on paitsi oma panimo, myös tislaamo. Panimo ja tislaamo sijaitsevat Lahdessa, mutta niiden antimia voi nauttia kaikissa ketjun ravintoloissa.
Jo vuonna 1995 perustettu panimo tuottaa oluiden lisäksi myös siidereitä, lonkeroita ja inkivääriolutta. Tislaamossa syntyy giniä, brandya sekä mallasviskejä, jotka ovat menestyneet myös kansainvälisissä kilpailuissa.
Teerenpeli keskittyy vahvasti juomatuotteisiin, mutta saatavilla on myös baarinaposteltavaa, salaatteja sekä toasteja.
Ravintola Nolla
Kesällä uuteen osoitteeseen muuttanut Ravintola Nolla sai uuden kodin myötä myös oman pienpanimon. Entisen Il Birrificon tiloihin kotiutunut Nolla noudattaa tinkimättömästi zero waste -periaatetta, ja pyrkii välttämään kaikkea hävikkiä niin ravintolan kuin baarin puolella.
Lue lisää: Jätteetön ravintola Nolla avaa kesällä uudella sijainnilla – Laajenee panimoravintolaksi
Sori Taproom
Virossa toimiva suomalaispanimo Sori Brewing avasi oman taproominsa Kaisaniemeen vuonna 2017. Tiskillä on peräti 24 oluthanaa, joista saa Sori Brewingin juomien lisäksi myös vierailevia harvinaisuuksia, joita ei muualta saa.
Sori Taproomissa ruokapuoleen on panostettu erityisellä huolella. Menusta vastaa Kolmon3n -ravintolasta tutut nimet Santeri Harju ja Ryan Lumb. Ruokatarjonta on amerikkalaiseen ruokakulttuuriin kallellaan, ja tarjolla on muun muassa savustettuja lihoja ja reiluja burgereita.
Suomenlinnan Panimo
Ravintola Suomenlinnan Panimo jatkaa suomenlinnalaista panimo- ja krouviperinnettä aivan Suomenlinnan päälaiturin vieressä. Vaikka oman panimon juomat ovat panimoravintolassa tärkeässä roolissa, ravintola on varsin ruokapainotteinen.
Ravintola Perho
Opetuspanimona toimiva Perhon Panimo on Helsingin vanhin toiminnassa oleva panimo. Panimon suosituin olut Perhon Rohkea amber ale on ollut myynnissä jo panimon perustamisvuodesta 1995 lähtien, ja sitä pidetään edelleen valikoimissa vaihtuvien kausioluiden rinnalla.
Perhon Panimon juomia tarjoillaan Ravintola Perhossa, ja pulloja myydään ravintolasta myös mukaan. Opetusravintolana Perhon hintataso on tavallista edullisempi, ja kolmen ruokalajin menun voi saada parhaimmillaan jopa alle kolmella kympillä.
Beerger
Hämeentiellä sijaitsevan Beergerin ensimmäinen oma olut pantiin vieraissa, mutta ravintolalla on alakerrassaan myös omat panimolaitteet. Hanoista löytyy hyvä valikoima myös muiden pienpanimoiden laatuoluita, kuten ravintoloitsijoiden oman Ice Beaverin tuotantoa.
Beergerissä oluen kylkeen kannattaa tilata burgeri, joista löytyy useita erilaisia variaatioita. Saatavilla on myös suosittuja kukkakaaliwingsejä sekä possun ribsejä.
Brewdog
Skottilaisella Brewdogilla on lukuisia panimobaareja ympäri maailmaa. Hartaasti odotettu Helsingin Brewdog avattiin Viiskulmaan vuonna 2014, ja sen hanoissa ja kylmäkaapeissa on tarjolla Brewdogin omien oluiden lisäksi mittava valikoima muiden panimoiden tuotoksia. Brewdogin keittiöstä saa myös pizzaa.
Mikkeller
Tanskalaispanimo Mikkellerin baari on Helsingin tuorein panimobaaritulokas. Kesällä 2019 Kalevankadulle avatun pikkubaarin tarjonta keskittyy pitkälti Mikkellerin omaan tuotantoon.
Hanoja baarissa on 20, joiden tarjontaa täydentää laaja valikoima pullo- ja tölkkioluita. Nälän yllättäessä tiskiltä voi tilata smörrebrödejä eli tanskalaisia voileipiä.
Espoo
Pienpanimobuumi ei suinkaan rajoitu Helsingin rajojen sisäpuolelle. Otaniemessäkin on jo kaksi mainiota panimoravintolaa.
Olarin Panimo Taproom
Otaniemeen avatun Olarin Panimon Taproomin kymmenestä hanasta kaksi on omistettu naapurissa toimivan Fat Lizardin juomille, loput on varattu Olarin Panimon omalle tuotannolle. Tarjolla on myös pullo-oluita, joita voi ostaa myymälän puolelta myös mukaan.
Fat Lizard
Otaniemessä toimiva Fat Lizard avasi nimikkoravintolan ja olutkaupan kivenheiton päähän panimostaan. Ravintolan 14 hanasta löytyy komea kattaus espoolaisia ja muita kotimaisia pienpanimo-oluita, joiden joukossa Fat Lizard on luonnollisesti hyvin edustettuna.
Fat Lizardin ruokapuolelta löytyy tarjontaa aina pizzoista wagyu-härkään. Fat Lizardissa voi maistella myös friteerattuja sirkkoja.
2 kommenttia
SweetCandy
31.10.2019 22:40
Super!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
SweetCandy
31.10.2019 22:41
Super!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin