Bryggeri sulkee ovensa Berliinissä – ravintola sanoo joutuneensa ilman omaa syytään ajojahdin kohteeksi

Aktivistit ottivat olutravintolan hampaisiinsa epäiltyjen äärioikeistosympatioiden takia.

Kuva: Elevate / Unsplash

Panimoravintola Bryggeri otti rohkean kansainvälisen askeleen perustamalla sisarravintolan Berliiniin. Bryggeri Helsinki in Berlin -olutravintola ehti olla auki reilun vuoden, muuta viimeistä iltaa vietetään 15. syyskuuta.

Bryggeri kertoo tiedotteessaan joutuneensa ilman omaa syytään ajojahdin kohteeksi. Tiedotteen mukaan ulkopuolisten käynnistämä ja masinoima herjauskampanja vaikutti asiakasmääriin niin paljon, että sulkeminen oli väkisin edessä.

”Ravintola joutui alkuvuodesta perusteettoman someraivon kohteeksi. Sen seurauksena myynti kääntyi keväällä laskuun, jota emme saaneet käännettyä kesän aikana riittävään nousuun. Edessä on ovien sulkeminen. Yhtiö katsoo jatkossa ravintolalle uusia vaihtoehtoja”, ravintola- ja panimoyrittäjä Pekka Kääriäinen kertoo.

”Kiitämme kaikkia hankkeessamme mukana olleita eri yhteistyökumppaneita sekä asiakkaita. Suomalaisten oluiden ja pientisleiden vienti Saksaan on ilahduttavasti kasvanut tänä vuonna. Olemme innokkaasti jatkossakin viemässä puhtaista raaka-aineista valmistettuja Suomi-tuotteita Saksaan ja muualle Keski-Eurooppaan”, Kääriäinen sanoo.

SS-sympatiat syytösten kohteena

Bryggeri joutui keväällä saksalaiskritiikin kohteeksi, kun Kääriäisestä löytyi netistä kuvia, joissa hän poseeraa Saksan armeijan SS-joukkojen kypärä kädessään tai SS-univormu seinällä.

"Kuvat irrotettiin kontekstistaan. Niiden perusteella minua syytettiin natsiksi ja SS-faniksi, jollainen en todellakaan ole", Kääriäinen sanoi Ylelle maaliskuussa.

Kääriäinen sanoo, että Saksassa hänen yhdistystoiminta, johon kuvatkin liittyvät, on ymmärretty väärin. Kääriäinen toimii Veljesapu-perinneyhdistyksessä ja yhdistys itse nimeää tehtäväkseen Saksan sotavoimissa 1941-43 palvelleiden suomalaisten epäpoliittisena yhdyssiteenä toimimisen sekä taloudellisissa vaikeuksissa olevien veteraanien ja heidän perheidensä auttamisen.

Kohu lähti liikkeelle tammikuussa, kun vasemmistolainen taz-lehti julkaisi artikkelin Kääriäisen yhdistystoiminnasta. Artikkeli ihmetteli, miten SS-joukkojen perinneyhdistyksen puheenjohtajana toimiva henkilö pääsee mukaan poliittisesti sitoutumattomille ruokamessuille, missä Bryggeri oli esittelemässä suomalaisia pienpanimo-oluita. Lehti nosti myös esiin Veljesavun verkkosivuilta löytyneet hakaristit ja natsi-Saksan sotavoimien tunnukset.

Aktivistiryhmä Bündnis gegen Rechts tarttui artikkeliin ja aloitti sen perusteella kampanjansa Bryggeriä vastaan. Aktivistit alkoivat levittää Bryggerin kaupunginosassa Prenzlauer Bergissä lentolehtisiä, joissa luki "ei olutta natseilta, natseille tai natsien kanssa".

Hakaristit ovat Saksassa ymmärrettävistä syistä erityisen herkkä asia. Kääriäinen sanoi keväällä Ylelle ymmärtävänsä, että osa saksalaisista kokee kuvat loukkaaviksi.

"Pyydämme anteeksi, jos joku on kokenut yhdistyksen alkuperäiset sivut loukkaavana. Tulkitsemme historiaa eri tavoin, vaikka olemme samaa Eurooppaa kaikki", Kääriäinen sanoo viitaten siihen, että Suomessa ollaan ylpeitä sodan veteraaneista, kun Saksassa suhtaudutaan toisin.

Lisävahvistusta Helsinkiin

Bryggeri Helsinki kertoo samalla vahvistavansa omaa tiimiään Helsingissä, kun oluentekijä ja alan kouluttaja Mikko Salmi tuo mukanaan osaamisensa panimoravintolan oluenvalmistukseen ja tuotekehittelyyn.

Päävastuun Bryggerin oluenpanosta kantaa jatkossakin Roope Lehtoranta.

”Muodostamme kiinnostavan tiimin. Siinä on nuoruuden intoa ja ennakkoluulottomuutta yhdistettynä kokemuksen tuomaan näkemykseen ja vaistoon. Roopen insinööritausta tarkoittaa myös sitä, että minun ei vieläkään tarvitse opetella tekemään Exceleitä”, Salmi sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi