Iso Roban ympäristöön on kasaantunut mukava valikoima olutbaareja, joilla kullakin on omat erikoisuutensa. Black Door on perinteinen brittipubi siinä missä Tommy Knocker keskittyy jenkkityyliseen tarjontaa. Oluthuone Lehdon tilalle Annankadulle puolestaan aukesi Rööperin Hopstop, jonka painopiste on kotimaisissa pienpanimo-oluissa.
Rööperin Hopstop ei ole vain baari, vaan myös olutkauppa, jonka ulosmyyntivalikoimista löytyy yli 140 erilaista olutta. Näistä suurin osa on kotimaista tuotantoa. Kun oluen ostaa kotiin, sen saa hieman edullisemmin kuin ravintolassa nautittuna.
Olutkaupan puolella on myynnissä myös panimoiden oheistuotteita, kuten paitoja, lippiksiä ja kasseja. Thornbridge Jaipur IPA:lla on jopa omat nimikkosukat.
Kysyntää fanituotteille selvästi on.
“Monilla on jo joku oma panimo, jota fanittaa. Kaikki panimot ovat meille kuitenkin yhtä arvokkaita, ja kaikki ovat hyvin esillä. Aika tasaisesti näitä on mennyt”, kertoo ravintolapäällikkö Emilia Suoraniemi.
Valikoima pysyy tuoreena
Baarin puolella on 20 hanaa, joista löytyy kotimaisia herkkuja Coolheadilta, Olarin Panimolta, Mallaskoskelta, Hailuodon Panimolta, Lumi Brewingilta, Maku Brewingilta, Panimo Hiisiltä, Fat Lizardilta, Jakobstadilta ja Sonnisaarelta. Mukaan mahtuu myös makupaloja ulkomaisilta pienpanimoilta, kuten hollantilaisilta Uiltjelta ja Keesiltä.
Valikoima vaihtuu nopealla kierrolla, ja juomat pysyvät tuoreina.
“Kun me ostamme jotain, se menee aika pian tuonne hanaan, eikä seiso kuukausia odottamassa missään. Sama koskee tölkki- ja pullotuotteita. Oluthan kyllä säilyy yleensä hyvin, mutta kyllähän sen maistaa, kun tuote on tuore.”
Rööperin Hopstop päivittää ajantasaisen valikoimansa myös Untappd-olutsovellukseen, josta voi kätevästi tarkistaa mitä kaikkea olutkaapeista ja hanoista kulloinkin löytyy. Sovelluksesta näkee myös tulevat uutuudet.
Tapahtumia ja tastingeja
Suoraniemen mukaan tällä hetkellä suosittuja ovat etenkin erityyppiset alet, kuten NEIPAt (New England India Pale Ale), samalla kun voimakkaimpien IPA-oluiden suosion huippu on jäänyt jo taakse.
“Samoin erityyppiset sour-oluet, goset, berliner weisset ja sour alet yleistyvät, mutta kyllä siellä rinnalla kulkee aina se perinteisten juoja. Laadukkaille pilseille löytyy aina juojia.”
Rööperin Hopstopissa järjestetään myös tastingeja, joissa pääsee tutustumaan tarkemmin eri oluttyyleihin. Kabinetin voi vuokrata yksityistilaisuuksia varten, mutta tarjolla on myös kaikille avoimia maistelutilaisuuksia, joihin kuka tahansa voi osallistua.
Yhteistyö kotimaisten panimoiden kanssa on tiivistä, ja suunnitelmissa on järjestää heidän kanssaan tapahtumia, joissa myös panimoilta olisi porukkaa paikalla.
“Ettei pelkästään olutfestareilla näkisi heitä, vaan että täällä olisivat mukana ne ihmiset, jotka sen oluen ovat tehneet.”
Tuoreita patonkeja ja katutaidetta
Oluen kylkeen on aina saatavilla myös pientä purtavaa. Täytetyt patongit ja toastit tehdään päivittäin Kanniston leipomon tuoreisiin leipiin. Lisäksi tarjolla on hamppusnackseja sekä hummusta.
“Olemme pyrkineet pitämään raaka-aineet tosi laadukkaina, että mitään ei oteta pakkasesta. Kaikki tehdään tässä asiakkaan edessä“, Suoraniemi sanoo.
Tuoreita ovat myös mehut, jotka pyöräytetään mehukoneella tuoreista hedelmistä. Mehuja voi halutessaan terästää myös alkoholilla, baarissa kun ollaan.
Juomia siemaillessaan voi ihailla takaseinän peittävää katutaideteosta, joka vaihtuu neljästi vuodessa. Rosa Hultmanin kuratoiman taidekokonaisuuden ensimmäisen maalauksen on tehnyt Sami Safiiri.
Rööperin Hopstop, Annankatu 3